Faktor Risiko dan Punca Gout -

Gout adalah bentuk artritis (artritis) yang menyebabkan sakit sendi, bengkak, dan kemerahan. Gejala gout muncul secara tiba-tiba dan paling kerap mempengaruhi sendi di kaki dan tangan. Namun, adakah anda tahu apa yang menyebabkan gout? Apakah faktor yang meningkatkan risiko anda menghidap keadaan ini?

Penyebab utama gout

Penyebab utama gout adalah kadar asid urik (asid urik) terlalu tinggi badan. Seseorang dikatakan mempunyai tahap asid urik tinggi apabila keputusan ujian asid urik adalah 6.0 mg / dL pada wanita dan 7.0 mg / dL pada lelaki. Tahap asid urik normal berada di bawah angka tersebut.

Asid urik sebenarnya adalah zat yang terbentuk ketika tubuh memecah purin. Purin adalah sebatian semula jadi yang terdapat di dalam badan dan juga terdapat dalam pelbagai makanan dan minuman yang anda makan.

Dalam keadaan normal, asid urik larut dalam darah dan diproses dan dikeluarkan oleh buah pinggang dalam bentuk air kencing. Walau bagaimanapun, tahap asid urik yang melebihi normal dapat berkumpul dan membentuk kristal, yang disebut monosodium urat, di sendi. Kristal asid urik ini kemudian menyebabkan keradangan dan sakit pada sendi.

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan kadar asid urik tinggi. Namun, faktor utama yang mencetuskan keadaan ini adalah gaya hidup yang tidak sihat, terutamanya memakan terlalu banyak makanan yang mengandungi purin.

Gaya hidup yang tidak sihat ini juga menjadi penyebab gout pada usia muda. Selain gaya hidup, faktor-faktor lain dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami kadar asid urik yang tinggi dan mendapat penyakit ini.

9 faktor risiko yang boleh menyebabkan asid urik tinggi

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan kadar asid urik, yang menyebabkan anda berisiko terkena penyakit ini. Faktor yang boleh mencetuskan gout adalah:

1. Pengambilan makanan dan minuman yang tinggi purin

Penyebab asid urik yang tinggi adalah makanan atau minuman yang tinggi kandungan purin. Sebabnya, pengambilan purin yang berlebihan dari makanan dapat meningkatkan kadar purin semula jadi dalam badan.

Semakin banyak purin di dalam badan, semakin banyak asid urik akan terbentuk, sehingga boleh terkumpul di sendi. Pelbagai makanan yang boleh menyebabkan gout, iaitu:

 • Alkohol.
 • Minuman dan minuman mengandungi pemanis.
 • Sayur-sayuran yang tinggi purin, seperti bayam dan asparagus.
 • Daging merah.
 • Bangsawan.
 • Makanan Laut (makanan laut), seperti tuna, sardin, ikan bilis, dan kerang.

2. Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Ubat-ubatan tertentu boleh menjadi penyebab sakit gout anda, termasuk diuretik dan ubat-ubatan lain yang biasanya digunakan untuk merawat hipertensi, seperti penyekat beta dan penghambat ACE, serta aspirin dosis rendah.

Mengambil ubat diuretik jangka panjang dapat menjadikan kadar asid urik dalam badan lebih tinggi. Sebabnya, ubat jenis ini boleh membuat anda kencing lebih kerap, sehingga mengurangkan jumlah cecair di dalam badan.

Kekurangan cecair dapat menghambat proses penyingkiran asid urik oleh buah pinggang. Keadaan ini akhirnya menjadi penyebab gout di kemudian hari.

3. Penyakit atau keadaan perubatan tertentu

Beberapa keadaan perubatan boleh menyebabkan kadar asid urik tinggi. Ini kerana beberapa keadaan perubatan boleh mempengaruhi cara buah pinggang menapis asid urik atau menyebabkan lebih banyak asid urik dihasilkan. Berikut adalah beberapa keadaan perubatan berikut:

 • Penyakit buah pinggang

Menurut American Kidney Fund, penyakit buah pinggang kronik boleh menyebabkan buah pinggang tidak berfungsi dengan baik dalam menyaring sisa, termasuk asid urik. Keadaan ini menyebabkan asid urik tidak dapat dikeluarkan secara optimum sehingga terkumpul di sendi.

 • Diabetes

Diabetes adalah penyakit yang terjadi ketika kadar glukosa darah berada di atas normal, baik kerana kekurangan insulin atau daya tahan terhadap insulin. Penyelidikan menunjukkan bahawa ketahanan insulin boleh menyebabkan kadar asid urik yang tinggi. Selain itu, ketahanan insulin juga dikaitkan dengan kegemukan dan hipertensi, yang juga merupakan faktor risiko lain untuk gout.

 • Psoriasis

Menghidap psoriasis dan arthritis psoriatik boleh menjadi penyebab gout anda. Dilaporkan dari Arthritis Foundation, dalam psoriasis dan psoriatic arthritis, asid urik dianggap sebagai produk sampingan dari pergantian sel kulit yang cepat dan keradangan sistemik.

Di samping itu, beberapa keadaan perubatan lain juga dikatakan penyebab asid urik tinggi anda, seperti:

 • Apnea tidur
 • Penyakit jantung
 • Hipotiroidisme
 • Tekanan darah tinggi atau darah tinggi
 • Beberapa jenis barah
 • Beberapa gangguan genetik yang jarang berlaku

4. Peningkatan usia dan jantina lelaki

Gout lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Ini kerana wanita mempunyai kadar asid urik yang lebih rendah daripada lelaki. Walau bagaimanapun, tahap asid urik wanita pascamenopause meningkat hampir dengan lelaki.

Oleh itu, gout pada umumnya lebih kerap berlaku pada lelaki dewasa pada usia 30-50 tahun, sementara wanita berisiko menghidap penyakit ini pada usia pascamenopause.

5. Sejarah keluarga gout

Kadang kala, gen yang diturunkan dari ibu bapa atau keluarga menjadikan buah pinggang anda tidak dapat mengeluarkan asid urik dengan betul. Ini boleh menjadi penyebab gout, terutamanya jika ahli keluarga anda, seperti ibu bapa atau datuk nenek anda, mempunyai sejarah penyakit yang sama.

6. Berat badan berlebihan atau kegemukan

Berat badan berlebihan boleh menjadi faktor yang menyebabkan anda mendapat gout. Sebabnya ialah, apabila seseorang berlebihan berat badan atau gemuk, tubuh mereka menghasilkan lebih banyak insulin.

Tahap insulin yang berlebihan dalam badan dapat menghalang kerja buah pinggang dalam membuang asid urik. Asid urik ini yang tidak dapat dikeluarkan akhirnya akan menumpuk dan membentuk kristal pada sendi anda.

7. Kekurangan cecair atau dehidrasi

Kekurangan cecair atau dehidrasi adalah salah satu faktor yang menyebabkan kadar asid urik melambung dengan mudah. Sebabnya, pengambilan air yang mencukupi dapat membantu meningkatkan pembuangan asid urik yang berlebihan. Sebaliknya, kekurangan cecair dapat mengurangkan penghapusan asid urik melalui air kencing.

Oleh itu, dehidrasi juga boleh menjadi salah satu penyebab berulang gout bagi anda yang sudah mempunyai sejarah penyakit ini.

8. Pernah mengalami kecederaan atau menjalani pembedahan

Kecederaan pada sendi atau pembedahan baru-baru ini dapat meningkatkan risiko seseorang terkena gout. Walau bagaimanapun, ini umumnya berkaitan dengan penyebab serangan gout, terutamanya jika kristal asid urik sebelumnya terbentuk di sendi anda.

9. Jarang bersenam

Latihan yang kerap adalah salah satu faktor yang menyebabkan gout muncul. Kerana jarang bersenam dapat meningkatkan risiko kegemukan, atau kegemukan. Ini boleh menjadi pencetus gout.

Sebaliknya, senaman dapat mencegah kenaikan berat badan dan membuat pam jantung melancarkan aliran darah untuk menyaring asid urik. Latihan yang rajin juga dapat melatih sendi badan agar tidak kaku dan sakit. Ini tentu dapat mencegah kambuh gout dan mengurangkan risiko komplikasi gout pada masa akan datang.

Recent Posts