7 Faedah Berciuman untuk Kesihatan Tubuh •

Anda yang mempunyai pasangan mungkin mempunyai (atau sering, sekata) ciuman di bibir. Selain semakin dekat antara satu sama lain dan mengukuhkan ikatan cinta, ternyata bibir mencium juga mempunyai beberapa faedah lain untuk kesihatan tubuh kita.

Manfaat berciuman untuk kesihatan badan

Anda mungkin mengerutkan kening, sama ada dalam kebingungan atau tidak percaya. Tetapi sebenarnya, banyak pakar kesihatan mendapati bahawa mencium dapat memberikan sejumlah manfaat kesihatan.

Anda pasti penasaran apa faedah mencium bibir untuk badan, bukan? Sila lihat beberapa faedah di bawah ini dan kongsi dengan pasangan anda. Siapa tahu, ini akan menjadikan anda dan pasangan lebih intim.

1. Meningkatkan daya tahan

Mencium bibir dapat menyokong sistem imun dan menjadikan tubuh berfungsi lebih baik ketika melawan penyakit.

Anda boleh mendapat faedah ini kerana ketika anda mencium, tubuh anda akan mengeluarkan hormon oksitosin. Hormon ini mempunyai keupayaan untuk mengurangkan kesan hormon kortisol, yang dilepaskan pada waktu tekanan.

Perlu diingat, jika hormon kortisol terus meningkat, maka hormon ini boleh menyebabkan masalah kesihatan. Kehadiran oxytocin diperlukan untuk meningkatkan fungsi imun semula.

2. Muka menjadi lebih tegas

Sebanyak 80% orang ketika mencium, kepalanya condong ke kanan dan membentuk sudut. Pada saat itu, anda membuat sentuhan deria dan letupan. Bibir menjadi 200 kali lebih sensitif daripada hujung jari yang sensitif.

Peck yang ringan dapat menjadikan kedua otot muka (orbicularis oris) berfungsi dengan baik. Apabila anda mencium dengan penuh semangat ( ciuman mendalam ), akan ada 24 otot muka, ditambah 100 otot lain di dalam badan yang juga berfungsi. Semakin kerap otot muka digunakan, wajah kita akan menjadi lebih kencang!

3. Membakar kalori

Mencium bibir meningkatkan kerja badan untuk membakar kalori melalui penghasilan lebih banyak hormon adrenalin. Jantung anda akan berdebar, nafas anda akan lebih berat, dan telapak tangan anda akan berpeluh. Tidak buruk untuk sedikit merasakan sensasi cahaya "sukan".

Dianggarkan, mencium dapat membakar rata-rata 2-3 kalori per minit. Sebenarnya, anda boleh membakar lebih banyak kalori jika anda juga melakukan aktiviti seksual lain semasa mencium.

4. Aliran darah meningkat

Sama seperti senaman, mencium bibir juga merupakan senaman kardiovaskular ringan untuk mengekalkan jantung yang sihat. Semakin terjaga latihan, semakin kuat jantung mengepam darah untuk menampung kehidupan kita.

Apabila seorang wanita mencium pasangan lelaki dengan serius, ia menimbulkan gelombang kejutan ke seluruh badan dan dapat meningkatkan aliran darah ke bahagian tubuh tertentu, yang juga meningkatkan aliran darah.

5. Menyingkirkan emosi negatif

Mencium bibir dapat memberikan sensasi fizikal yang dapat mendorong otak anda untuk meningkatkan dopamin, neurotransmitter yang berkaitan dengan kesenangan. Pada masa yang sama, bahagian otak yang lain mematikan emosi negatif.

Apabila dua bibir bertemu, adalah mungkin untuk mendorong kelenjar pituitari dan pasangan anda melepaskan oksitosin sehingga anda berdua membentuk ikatan emosi.

Selepas mencium, badan kita juga mengeluarkan endorfin, hormon yang membuat kita berdua bahagia.

6. Lebih gembira

Manfaat ciuman untuk kesihatan mental tidak perlu dipersoalkan lagi. Ciuman apa pun boleh mengurangkan ketegangan dan membuat anda (dan tentu saja pasangan anda) lebih bahagia.

Pasangan yang sering berciuman cenderung mempunyai hubungan yang panjang dan lebih memuaskan.

7. Membantu melegakan sakit kepala

Siapa sangka, ternyata mencium juga dapat mengurangkan rasa sakit di kepala, anda tahu. Bukan hanya sakit kepala, tetapi mungkin sakit kerana haid, misalnya.

Seperti disebutkan sebelumnya, mencium dapat mengurangkan tekanan, yang merupakan salah satu pencetus sakit kepala.

Di samping itu, ketika melakukan aktiviti ini, otak menembak adrenalin untuk mengirim lebih banyak darah ke bahagian bawah badan, sehingga saluran darah di otak menjadi lebih lebar.

Recent Posts