Darah haid hitam gelap dari sebelumnya, Adakah ini normal?

Darah haid hitam kadang-kadang dialami oleh wanita yang sedang haid. Adakah perkara biasa atau tidak? Adakah ini tanda penyakit? Agar tidak keliru, mari lihat penjelasan berikut!

Darah haid hitam, adakah normal?

Siapa yang tidak risau apabila mereka melihat darah haid berwarna hitam dan tebal, walaupun tidak pernah seperti sebelumnya.

Menurut American Academy of Obstetricians and Gynecologists, kitaran haid dan warna darah haid boleh menjadi salah satu petunjuk keadaan pembiakan pada wanita.

Berita baiknya adalah, anda tidak perlu bimbang tentang kegelapan kerana pada dasarnya ia adalah perkara biasa.

Rachel Peragallo Urrutia, M.D., pakar kebidanan dan pakar obstetrik dari University of North Carolina, Amerika Syarikat, mengungkapkan bahawa warna darah haid hitam berasal dari darah merah yang sedikit membeku.

Punca darah haid hitam

Sebenarnya, warna darah hitam atau coklat gelap adalah perkara semula jadi yang berlaku semasa haid. Biasanya terdapat beberapa keadaan yang menyebabkannya, termasuk yang berikut.

1. Darah lambat untuk meninggalkan badan

Dalam keadaan tertentu, darah haid memerlukan masa yang lama untuk dikeluarkan. Akibatnya, darah dibiarkan lama di rahim.

Semakin lama darah di rahim, semakin gelap. Ini adalah penyebab darah haid hitam.

Biasanya keadaan ini berlaku pada remaja perempuan yang baru sahaja mengalami haid sehingga aliran darah masih tidak lancar. Keadaan ini juga boleh berlaku pada masa sebelum menopaus.

2. Penggunaan alat kontraseptif

Kontraseptif biasanya mempengaruhi warna darah haid. Sama ada menukar warna menjadi lebih terang atau lebih gelap.

Namun, anda tidak perlu risau kerana keadaan ini normal kerana perubahan hormon yang dipengaruhi oleh kontraseptif ini.

3. Kesan darah nifas

Setelah melahirkan, wanita banyak berdarah yang disebut darah nifas. Secara amnya, darah nifas berwarna merah tua hingga berwarna coklat gelap, ada yang membeku.

Setelah melewati nifas, mungkin masih terdapat sedikit darah di rahim yang belum keluar semasa nifas. Darah ini hanya keluar bersama dengan darah haid.

Akibat berada dalam rahim terlalu lama, darah ini biasanya berwarna hitam pekat dan gumpalan. Secara amnya, keadaan ini adalah normal sehingga anda tidak perlu risau.

Mungkinkah darah haid hitam menjadi tanda penyakit?

Secara amnya, darah haid gelap adalah normal dan tidak berbahaya. Walaupun begitu, ada kemungkinan ada penyakit tertentu yang menyebabkan darah haid hitam.

Darah haid berwarna hitam atau coklat gelap boleh disebabkan oleh perkara berikut.

1. Endometriosis

Pelepasan bintik hitam yang disertai dengan pendarahan berat boleh menjadi salah satu daripada banyak gejala endometriosis.

Tompok-tompok hitam ini adalah gumpalan darah yang berlaku di rahim. Apabila darah ini keluar, ia sering menyebabkan sakit teruk di sekitar perut dan pinggang.

2. Penyakit radang pelvis

Penyakit radang pelvis atau Penyakit Keradangan Pelvis (PID) juga boleh menjadi salah satu penyebab darah haid hitam.

Keadaan ini umumnya disebabkan oleh hubungan seks yang tidak selamat dengan orang yang mengalami gonorea, klamidia, atau penyakit kelamin lain.

Salah satu gejalanya adalah keputihan yang mirip dengan keputihan atau haid, tetapi warnanya cenderung hitam.

3. Keguguran

Darah haid hitam atau bintik-bintik dan pendarahan yang berwarna hitam juga boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami keguguran senyap.

Keguguran senyap berlaku apabila janin mati tetapi tidak diusir oleh badan selama 4 minggu atau lebih. Sementara itu, badan ibu tidak mengalami simptom tertentu seperti sakit perut yang teruk.

Sebilangan besar kes keguguran senyap hanya dijumpai setelah wanita itu melakukan ultrasound. Selalunya, janin mati keluar dalam bentuk darah haid hitam dan beku.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Pada dasarnya, warna darah haid berwarna hitam dan kental adalah keadaan normal. Jadi anda tidak perlu panik dan stres. Terutama jika ini berlaku sekali-sekala.

Perkara yang perlu anda perhatikan adalah jika darah hitam disertai dengan gejala lain, seperti:

  • kekejangan perut yang teruk,
  • darah haid yang berlebihan,
  • pendarahan haid yang berlangsung lebih dari 7 hari
  • sakit semasa hubungan seks,
  • kitaran haid lebih daripada 36 hari, dan
  • sukar hamil.

Sekiranya anda mengalami gejala ini semasa haid, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Recent Posts