Untuk syampu, berapa hari mesti sekali? |

Mencuci (mencuci rambut) dilakukan dengan membilas kulit kepala dan rambut dengan syampu yang dicampurkan dengan air. Kemudian, rambut akan dibilas dengan air hingga bersih. Namun, anda mungkin tertanya-tanya, berapa hari anda mesti mencuci setiap hari?

Faktor penentu syampu berapa hari

Pada asasnya, keperluan mencuci setiap orang adalah berbeza. Sebilangan orang mungkin baik-baik saja tanpa syampu selama beberapa hari. Sementara itu, tidak sedikit rambut akan berbau atau lemas ketika anda tidak mencucinya, walaupun hanya untuk satu hari.

Walau bagaimanapun, rata-rata orang biasanya mencuci sekurang-kurangnya 2-3 hari. Apabila dilakukan dengan betul, peraturan mencuci rambut setiap hari akan sangat membantu merawat rambut anda.

Sebilangan orang mengatasi masalah rambut berbau dan lemas dengan menggunakan syampu yang mengandungi minyak wangi mawar dengan formulasi busa lembut. Ini supaya rambut dapat berbau tahan lama dan kelihatan lembut hingga 48 jam selepas mencuci.

Untuk hasil terbaik, kenal pasti faktor-faktor yang menentukan seberapa kerap anda harus mencuci rambut di bawah.

1. Kandungan minyak pada kulit kepala

Minyak adalah sebab terbesar mengapa rambut dianggap kerana boleh menyebabkan rambut lemas berminyak. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi tahap minyak (sebum) yang dihasilkan oleh kulit kepala, seperti:

  • umur,
  • faktor genetik,
  • jantina, dan
  • persekitaran.

Sebagai contoh, kanak-kanak dan orang tua biasanya tidak menghasilkan sebum sebanyak remaja atau orang dewasa berusia antara 20-an dan 30-an. Walaupun anda mempunyai kulit kepala berminyak, kawasan ini akan menjadi semakin kering seiring bertambahnya usia.

Juga, kebanyakan orang hanya menghasilkan minyak yang mencukupi untuk dibersihkan setiap beberapa hari. Jadi, anda tidak perlu mencuci rambut setiap hari walaupun anda mempunyai kulit kepala berminyak.

2. Jenis rambut

Salah satu faktor penentu berapa kali mencuci rambut sekali sehari adalah jenis rambut yang anda miliki. Tekstur atau jenis rambut mempengaruhi kelajuan sebum atau minyak di rambut dan kulit kepala sampai ke akar rambut.

Rambut kerinting dan bergelombang

Sekiranya anda mempunyai rambut kasar atau kerinting, disarankan agar anda mencuci rambut setiap tiga hari. Pemilik rambut kerinting tidak digalakkan mencuci lebih dari dua kali seminggu untuk mengelakkan keguguran rambut.

Ini juga berlaku untuk tekstur rambut bergelombang kerana anda perlu mencuci rambut sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

Rambut lurus

Seperti rambut kerinting dan bergelombang, jenis rambut lurus mesti lebih kerap mencuci.

Ini kerana rambut lurus lebih senang dilapisi oleh sebum, jadi rambut lebih cepat berminyak. Untuk mengelakkan penampilan rambut berminyak, pemilik rambut lurus perlu mencuci rambut sekerap mungkin.

3. Jenis aktiviti yang dijalankan

Peluh yang dihasilkan setelah menjalani aktiviti berat adalah faktor besar berapa hari anda mencuci rambut. Menurut pakar dermatologi Shilpi Khetarpal MD di Cleveland Clinic, anda tidak perlu mencuci rambut setiap hari walaupun anda kerap bersenam.

Walaupun begitu, tabiat ini masih memerlukan banyak pertimbangan seperti jenis rambut, tekstur, dan jumlah pengeluaran minyak setiap hari.

Ini kerana peluh dapat menyebarkan sebum dan menjadikan rambut kelihatan kotor dan berbau busuk. Sekiranya ini mengganggu anda, adalah idea yang baik untuk mencuci rambut anda selepas bersenam, setiap kali anda memakai topi, atau setelah memakai topi keledar yang panjang.

4. Ketebalan rambut

Selain jenisnya, setiap orang mempunyai ketebalan rambut yang berbeza, mulai dari tipis dan sangat halus hingga sangat tebal. Contohnya, peminat sukan atau orang yang tinggal di tempat yang lembap digalakkan untuk mencuci rambut lebih kerap.

Sebabnya, kedua-dua kategori lebih cenderung menghasilkan lebih banyak minyak pada kulit kepala mereka. Itulah sebabnya, mereka perlu mengurangkan minyak dengan mencuci sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk mengelakkan rambut kelihatan lemas dan berminyak.

Sekiranya anda mempunyai rambut nipis atau tebal, cubalah mencucinya setiap beberapa hari agar rambut anda tidak terlalu kering.

5. Cara menggayakan rambut

Di era moden ini, banyak orang, terutama wanita, mencuba gaya rambut baru dengan sejumlah produk, seperti:

  • mewarnakan rambut,
  • meluruskan rambut, hingga
  • menjadikan rambut kerinting.

Sekiranya anda sering menggayakan rambut, sangat digalakkan untuk tidak mencuci rambut dengan kerap. Ini kerana rambut yang terkena haba dari alat atau bahan kimia lebih mudah dikeringkan.

Ciri-ciri keramas terlalu kerap

Setelah mengetahui berapa hari anda perlu mencuci rambut sekali, anda perlu mengenal pasti ciri-ciri rambut yang terlalu basah, seperti:

  • rambut kering dan rapuh,
  • kerosakan pada rambut, dan juga
  • kulit kepala kering dan gatal.

Sekiranya ini berlaku, anda mungkin lebih berisiko mengalami keguguran rambut.

Bagaimana dengan mencuci rambut lebih jarang?

Sebaliknya, tidak mencuci rambut seperti yang diperlukan boleh menyebabkan kelemumur dan dermatitis seborrheic dalam beberapa kes.

Secara amnya, rawatan dermatitis seborrheic dilakukan dengan syampu berubat yang boleh diperoleh di farmasi atau melalui preskripsi doktor.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai berapa hari untuk mencuci rambut sekali, anda harus berjumpa doktor kulit atau pakar dermatologi.

Recent Posts