Punca Munculnya Bintik Putih di Tekak |

Anda perlu berhati-hati ketika mengalami sakit tekak dan bintik-bintik putih atau tompok muncul di sekitar amandel (tonsil detritus). Keadaan ini boleh menjadi tanda beberapa penyakit berjangkit. Tonsil detritus terbentuk dari sisa-sisa sel mati, zarah asing, atau kotoran yang telah terkumpul dan mengeras di sekitar amandel. Pemeriksaan perubatan dapat menentukan penyebab pembentukan detritus tonsil dan menentukan rawatan yang sesuai.

Penyebab kemunculan tompok-tompok putih di kerongkong

Tonsil detritus biasanya dilihat di sekitar amandel (amandel) yang merupakan kelenjar lembut yang terletak di bahagian belakang mulut.

Tompoknya berwarna putih atau kekuningan dan mempunyai tekstur yang keras, anda tidak boleh mengambilnya dengan tangan.

Kemunculan tompok-tompok putih di kerongkong juga disertai dengan gejala seperti amandel bengkak, demam, batuk, dan sakit ketika menelan.

Sekiranya pembengkakan amandel cukup teruk, anda mungkin sukar bernafas.

Penyebab utama pembentukan bintik-bintik putih di kerongkong adalah jangkitan yang menyebabkan radang amandel (tonsilitis).

Walau bagaimanapun, beberapa penyakit lain juga boleh menyebabkan detritus tonsil terbentuk.

1. Mononukleosis

Salah satu penyakit berjangkit yang boleh menyebabkan tompok-tompok putih di kerongkong adalah mononukleosis atau demam kelenjar.

Mononukleosis disebabkan oleh virus Epstein Barr yang dapat menular dengan mudah melalui air liur atau air liur.

Jangkitan virus Epstein Barr menyerang kelenjar air liur yang menyebabkan gejala seperti demam, ruam kulit, bengkak di bawah leher, dan munculnya tompok-tompok putih pada amandel.

2. Tekak tekak

Sakit tekak disebabkan oleh jangkitan bakteria Streptokokus, iaitu radang tekak boleh menyebabkan gejala yang lebih serius daripada yang disebabkan oleh jangkitan virus.

Gejala seperti demam tinggi dan sakit tekak boleh bertahan lebih lama. Salah satu gejala khas tekak strep adalah tompok putih di kerongkong.

Penyebab jangkitan bakteria tekak strep boleh merebak ke amandel, menyebabkan detritus tonsil.

Menurut American Academy of Otolaryngology, penyakit ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding orang dewasa.

Tekak tekak Ini disebarkan dengan menghirup tetesan ketika orang yang dijangkiti batuk atau bersin.

3. Keradangan tonsil

Keradangan tonsil (tonsilitis) boleh mencetuskan pembentukan tompok-tompok putih di kerongkong.

Tonsillitis biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria StreptokokusWalau bagaimanapun, jangkitan virus yang menyerang amandel juga boleh menyebabkan detritus tonsil terbentuk.

Detritus tonsil yang disebabkan oleh tonsilitis umumnya disertai dengan gejala amandel bengkak, sakit ketika menelan, sakit telinga, demam, dan kesukaran bernafas kerana tersumbat saluran pernafasan.

4. Batu amandel

Bintik-bintik putih di kerongkong dapat menunjukkan batu amandel, yang merupakan simpanan kalsium di alur (crypts) di sekitar amandel.

Serpihan makanan, air liur, zarah asing yang tersisa seperti bakteria yang terperangkap di dalam kripto akan mengeras dan membentuk batu amandel.

Ukuran zarah bervariasi, dari beberapa milimeter hingga ukuran kacang.

Batu amandel boleh menyebabkan bau mulut dan sakit di telinga dalam. Sekiranya cukup banyak, anda sukar untuk menelan.

Struktur amandel yang terdiri daripada banyak kripto dapat menjadi penyebab batu amandel ini.

5. Sariawan oral

Jangkitan kulat di sekitar mulut (oral thrush) juga boleh menyebabkan bintik-bintik putih muncul di kerongkong.

Salah satu jenis kulat yang biasanya menyebabkan demam mulut adalah amur Candida albicans.

Kulat ini biasanya membiak pada dinding mulut. Akibatnya, bintik-bintik putih atau benjolan dapat dijumpai di sekitar gusi, pipi dalaman, dan amandel.

Apabila mengalami sariawan, mulut akan menjadi kering dan kulit di bibir akan retak.

Tidak seperti batu amandel, yang keras, bintik-bintik putih atau benjolan yang terbentuk kerana sariawan lebih lembut dan boleh berdarah ketika tergores.

Sebilangan penyakit di atas tidak selalu menyebabkan pembentukan detritus tonsil. Walau bagaimanapun, tompok-tompok putih ini pada amandel lebih berisiko muncul pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Cara merawat detritus tonsil

Rawatan yang sesuai untuk detritus tonsil adalah mengikut penyebabnya. Oleh itu, cara menghilangkan tompok putih di sekitar amandel boleh berbeza.

Rawatan akan memberi tumpuan kepada penyembuhan penyakit yang menyebabkannya. Tompok-tompok putih umumnya tidak akan dikeluarkan dengan prosedur khas.

Berikut adalah beberapa ubat untuk menghilangkan tompok-tompok putih di tekak.

1. Antibiotik

Doktor akan memberikan antibiotik untuk detritus tonsil yang disebabkan oleh jangkitan bakteria seperti: tekak strep atau radang amandel.

Rawatan antibiotik untuk sakit tekak juga boleh digabungkan dengan pengambilan ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen atau paracetamol.

2. Antijamur

Ubat antikulat akan berkesan untuk menghilangkan tompok-tompok putih yang disebabkan oleh kandidiasis oral.

Selain mengambil ubat, doktor juga akan mengesyorkan agar anda rajin berkumur dengan air masin untuk mengelakkan kulat merebak ke bahagian tubuh yang lain.

3. Steroid

Mononukleosis boleh menyebabkan keradangan serius yang memerlukan ubat anti-radang seperti kortikosteroid.

Doktor juga boleh menetapkan ubat sakit untuk melegakan bengkak pada kelenjar air liur.

4. Tonsilektomi

Sekiranya pembengkakan amandel cukup parah untuk menyekat pernafasan, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan membuang tonsil (tonsilektomi).

Pembedahan ini biasanya dilakukan apabila rawatan lain tidak cukup berkesan untuk merawat radang amandel atau ketika tonsilitis berulang (tonsilitis kronik).

Rawatan rumah

Selain rawatan perubatan, anda juga boleh melakukan rawatan di rumah untuk melegakan simptom dan membantu menghilangkan detritus tonsil.

  • Rehat dan minum banyak air.
  • Berkumur secara berkala dengan larutan air garam selama 15 saat, sekurang-kurangnya 3-4 kali sehari selagi simptom berterusan.
  • Ambil makanan kering seperti keropok atau biskut untuk membantu menghilangkan batu amandel.
  • Elakkan makanan bergula, minuman bersoda, atau makanan berasid berlebihan yang boleh merengsakan tekak.
  • Pengambilan makanan dan minuman bertekstur halus sehingga lebih senang ditelan
  • Pakai topeng semasa melakukan perjalanan ke luar untuk mengelakkan kemasukan pencemaran, udara kotor dan zarah asing yang boleh merengsakan tekak.

Tompok-tompok putih yang muncul di kerongkong boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit, terutama yang menyerang tonsil.

Untuk mengetahui punca sebenar, anda boleh melakukan pemeriksaan perubatan dan berjumpa doktor. Rawatan yang sesuai akan disesuaikan dengan keadaan yang menyebabkannya.

Recent Posts