5 Bahaya Vape (E-Rokok) untuk Kesihatan Tubuh |

Vape atau wap sering dianggap kurang berbahaya daripada rokok tembakau, seperti rokok kretek dan rokok penapis. Sebenarnya, cecair vape masih mengandungi nikotin yang diekstrak dari tembakau. Bezanya, cecair vape ini juga dicampurkan dengan pelbagai rasa yang menyelerakan. Oleh itu, apakah bahaya memudar atau e-rokok untuk kesihatan? Lihat penjelasan berikut.

Apa bahaya membuang air besar untuk kesihatan?

Sebelum membincangkan bahaya rokok vape atau wap untuk kesihatan, anda harus memahami mengenai vape itu sendiri.

Vape adalah rokok elektronik yang mengandungi cecair atau cecair dengan pelbagai rasa dan tidak menggunakan tembakau.

Walaupun begitu, cecair vape masih mengandungi nikotin yang diekstrak dari tembakau tetapi telah dicampurkan dengan pelbagai rasa.

Bahaya bahaya merokok dan rokok konvensional mungkin serupa atau sama. Beberapa bahaya rokok vape atau wap yang boleh mengintai anda akan dibincangkan di bawah.

1. Menyebabkan ketagihan

Nikotin adalah bahan ketagihan yang membuat seseorang menginginkan rokok berulang kali. Pengguna Vaping lebih berisiko terkena nikotin.

Sebabnya, alat e-rokok, terutamanya tiub dengan voltan yang lebih tinggi, dapat mengalirkan sejumlah besar nikotin ke dalam badan.

Ketagihan nikotin boleh menyukarkan anda untuk menyerah. Akibatnya, tubuh menunjukkan gejala fizikal tertentu ketika anda cuba melarikan diri, seperti pening dan loya.

2. Mengganggu perkembangan otak pada remaja

Sebagai tambahan kepada yang disebutkan di atas, nikotin dapat membahayakan perkembangan otak remaja yang terus berkembang hingga berusia sekitar 25 tahun.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menyatakan bahawa penggunaan nikotin boleh merosakkan bahagian otak yang mengawal:

  • perhatian,
  • belajar,
  • mood, dan
  • kawalan impuls.

Nikotin boleh mengganggu proses membuat kenangan atau kemahiran baru yang dibina di antara sel-sel otak. Sebenarnya, proses ini dijalankan lebih cepat di otak remaja berbanding pada orang dewasa.

3. Meningkatkan risiko penyakit paru-paru

Kesan sampingan vaping lain adalah pelbagai penyakit paru-paru, sama seperti yang disebabkan oleh rokok konvensional.

American Lung Association menyatakan bahawa kandungan vaping, iaitu acrolein, juga digunakan untuk membunuh rumpai.

Sebatian ini boleh menyebabkan kecederaan paru-paru akut dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) dan asma.

Bukan hanya itu, perasa dalam pengosongan juga menyebabkan bahaya pada sel paru-paru. Apabila anda mengambilnya dalam dos yang tinggi, perasa ini dapat membunuh sel-sel paru-paru normal.

Salah satu perasa yang terdapat pada vaping adalah diacetyl kimia. Bahan-bahan ini dapat meningkatkan penyakit paru-paru yang serius.

4. Meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular

Wap nikotin dari penguapan mengandungi bahan yang dapat meningkatkan pengeluaran dan tahap hormon adrenalin.

Sekiranya tidak dirawat untuk waktu yang lama, keadaan ini berpotensi meningkatkan risiko serangan jantung dan kematian secara tiba-tiba.

Nikotin boleh mencetuskan pengeluaran hormon adrenalin yang biasanya hanya meningkat apabila anda terancam atau tertekan.

Hormon ini kemudian meningkatkan kadar jantung sehingga darah dapat mengalir lebih cepat ke seluruh bahagian badan.

Apabila jantung terpaksa bekerja terlalu keras, risiko berbahaya seperti serangan jantung akan timbul.

Sekiranya anda menggunakan cecair vaping secara berterusan atau berkala, risiko kesan sampingan meningkat.

5. Menyebabkan keracunan nikotin

Tidak hanya mempengaruhi paru-paru, penggunaan nikotin dalam jumlah besar berpotensi menyebabkan keracunan. Gejala keracunan nikotin biasanya mual dan muntah.

Dalam kes yang teruk, pengguna akan mengalami sawan dan pernafasan. Sudah tentu keracunan akut juga boleh menyebabkan kematian.

Kira-kira 30-60 miligram (mg) nikotin boleh membunuh orang dewasa. Pada kebiasaannya, sebotol kecil cecair vaping mengandungi 100 mg nikotin.

Risiko kematian tetap ada sekiranya kanak-kanak atau orang dewasa 'mengambil' banyak cecair ini. Jadi, anda harus berhati-hati dengan tahap nikotin yang masuk ke dalam badan anda.

Setelah melihat bahaya akibat penggunaan rokok vaping, anda dapat menyimpulkan bahawa vaping adalah sama berbahaya dengan rokok.

Oleh itu, sebenarnya cara paling selamat untuk melindungi diri anda ialah berhenti merokok, sama ada e-rokok, rokok tembakau, atau shisha.

Anda boleh menghentikan kebiasaan ini dengan pelbagai cara, seperti mengambil ubat berhenti merokok, menggunakan cara semula jadi untuk berhenti merokok, atau menjalani terapi berhenti merokok.

Jenis terapi berhenti merokok boleh merangkumi terapi penggantian nikotin dan hipnosis.

Namun, jika anda menggunakan e-rokok untuk tujuan tertentu seperti berhenti merokok, anda boleh memilih vape yang tidak mengandungi nikotin.

Recent Posts