Kepentingan Makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak dan pilihan

Zaman kanak-kanak adalah masa ketika anak anda belajar mengenali dan mencuba jenis makanan baru. Di sinilah ibu bapa mempunyai peranan penting dalam mencari sumber makanan balita yang terbaik. Selain makanan utama, anda juga perlu memperhatikan sumber makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak. Oleh itu, apakah perkara penting yang perlu diambil kira? Inilah penjelasannya.

Mengapa makanan ringan yang sihat penting untuk perkembangan kanak-kanak?

Selain menu makanan balita, makanan ringan sihat setiap hari tidak kurang pentingnya untuk balita. Tidak hanya berguna untuk memperkenalkan jenis makanan baru, makanan ringan yang sihat juga bertujuan untuk memenuhi keperluan pemakanan anak-anak di bawah usia lima tahun.

Beberapa sebab kanak-kanak memerlukan makanan ringan adalah:

Kapasiti perut kecil

Perut kanak-kanak masih kecil, tidak seperti perut orang dewasa yang dapat menampung banyak makanan dalam satu hidangan. Oleh itu, kanak-kanak disarankan makan dalam bahagian kecil tetapi kerap.

Sekiranya anak hanya makan 3 kali sehari seperti orang dewasa, maka keperluan anak tidak dapat dipenuhi.

Beri tenaga

Makanan ringan yang sihat membantu membekalkan tenaga dan nutrien yang diperlukan tubuh untuk tumbuh dan berkembang, dan untuk membantu menjaga kesihatan anak-anak.

Makanan ringan membantu kanak-kanak memenuhi keperluan mereka kerana kanak-kanak biasanya tidak dapat makan banyak, terutama jika mereka makan sambil duduk, kanak-kanak biasanya tidak merasa selesa untuk duduk terlalu lama.

Menjaga anak-anak daripada tidak terlalu lapar

Makanan ringan berfungsi untuk membuat anak-anak tidak terlalu lapar di antara waktu makan, sehingga mereka tidak makan berlebihan semasa makan utama.

Ini dapat membantu kanak-kanak mengukur bahagian makanan mereka dan mengelakkan anak makan berlebihan kerana faktor emosi. Makanan ringan juga dapat mengelakkan kebosanan makanan kanak-kanak.

Makanan ringan membantu memberi khasiat tambahan

Makanan ringan atau makanan ringan akan membantu menyediakan pengambilan nutrien tambahan apabila makanan utama tidak dapat memenuhi keperluan pemakanan harian kanak-kanak.

Sebaliknya, makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak juga berguna sebagai penguat perut sebelum waktu makan utama tiba. Walaupun namanya makanan ringan, penting untuk mempertimbangkan kandungan nutrisi sebelum menghidangkannya kepada si kecil.

Sebagai ibu bapa, tabiat dan pola makan anda boleh sangat mempengaruhi pembentukan pola makan anak anda.

Apa peraturan untuk memberikan makanan ringan yang sihat kepada balita?

Mengenai makanan, kanak-kanak berumur 1-5 tahun gemar mencuba rasa dan tekstur baru. Dia akan sangat bersemangat apabila melihat makanan yang belum pernah dilihat dan dirasa sebelumnya.

Oleh itu, sangat penting untuk mengatur penyediaan makanan ringan yang sihat kepada anak kecil. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan, yang dipetik dari Kids Health:

Makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak berumur 1-2 tahun

Kanak-kanak berumur 1 tahun hingga 2 tahun sangat aktif dan sering tidak merasa selesa duduk di kerusi walaupun perutnya lapar. Pada fasa ini, kanak-kanak memerlukan 5-6 kali sehari dengan 3 makanan utama dan 2-3 makanan ringan.

Terdapat beberapa makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak berumur 1-2 tahun:

 • Bijirin
 • Potong buah (pastikan ia kecil dan lembut sehingga anda tidak tersedak)
 • Keju dihiris atau dihiris ( kepingan )
 • Susu

Beri makanan ringan pada waktu rehat setelah makan makanan utama setiap hari. Ini membuatnya memahami jadual makan anak kerana dia sudah terbiasa.

Selain itu, biasakan memberi makanan ringan dalam bahagian kecil kerana ukuran perut masih kecil berbanding orang dewasa.

Makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak berumur 3-5 tahun

Bagaimana dengan kanak-kanak yang berumur 3-5 tahun? Rasa ingin tahu masih menjadi cabaran bagi ibu bapa. Perbezaannya adalah, kanak-kanak pada usia ini sudah dapat meluahkan perasaan mereka, misalnya mengatakan "Saya lapar" atau "Saya bosan" dan sebagainya.

Makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak berumur 3-5 tahun adalah:

 • Potong buah dengan kepingan yang tidak terlalu besar
 • Potongan sayur
 • Susu atau yogurt
 • Kerepek keju atau gandum

Elakkan memberi makanan ringan berupa gula-gula atau kuih-muih yang terlalu manis kerana mereka berisiko menghidap diabetes.

Makanan ringan yang sihat untuk balita, kapan harus diberikan?

Walaupun kelihatan remeh, mengetahui kapan harus memberikan makanan ringan yang sihat kepada anak kecil adalah sangat penting. Masa untuk makan makanan ringan yang sihat yang tidak menentu boleh menyebabkan kenaikan berat badan pada kanak-kanak dan akhirnya menyebabkan kegemukan.

Selain itu, masa untuk makan makanan ringan yang tidak terhad sehingga anak benar-benar merasa kenyang juga memberi kesan negatif kepada anak.

Kesan negatifnya ialah mengganggu selera makan anak ketika makan makanan utama dan mengganggu kelaparan dan rasa kenyang anak. Bagaimana jadual makanan ringan?

Kanak-kanak perlu makan 5-6 kali sehari, yang terdiri daripada 3 makanan utama dan 2-3 makanan ringan. Untuk sementara waktu, biasanya kanak-kanak perlu makan setiap 3-4 jam.

Sekiranya anda menjadi kebiasaan untuk anak anda makan makanan ringan atau selingan dan makanan utama biasa, tabiat makan yang sihat perlahan-lahan akan terbentuk pada anak anda dan anak anda juga akan dapat mengelakkan kenaikan berat badan yang berlebihan.

Masa yang sesuai untuk anda tawarkan makanan ringan pada kanak-kanak adalah beberapa jam selepas dia selesai makan utama dan kira-kira 1-2 jam sebelum makan utama berikutnya.

Melambatkan masa makanan ringan beberapa jam selepas makanan utama dapat mengelakkan anak anda menolak makanan utama seterusnya dan juga mengelakkan anak anda menginginkan lebih banyak makanan ringan.

Bagaimana menentukan makanan ringan yang sihat atau tidak untuk balita?

Sebenarnya, terdapat pelbagai pilihan makanan ringan yang boleh anda gunakan sebagai gangguan di tengah menu makanan utama untuk anak kecil.

Berdasarkan Pedoman Pemakanan Seimbang yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia, lebih baik membatasi anak-anak di bawah usia lima tahun untuk memakan makanan ringan yang terlalu masin, manis, atau berlemak.

Sebabnya, makanan dan minuman yang terlalu manis, masin, dan berlemak dapat meningkatkan risiko serangan penyakit kronik di masa depan. Pelbagai penyakit ini seperti penyakit jantung, tekanan darah tinggi, diabetes, dan sebagainya.

Oleh sebab itu, anda lebih digalakkan untuk menyediakan makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak. Anda boleh memilih makanan yang kaya dengan pelbagai nutrien, seperti protein, serat, vitamin, dan mineral.

Sebaliknya, seboleh-bolehnya elakkan memberi makanan bungkusan yang telah melalui banyak proses.

Sebabnya adalah kerana makanan jenis ini biasanya mengandungi banyak gula, garam, dan lemak, yang seharusnya terhad dalam penggunaan oleh kanak-kanak di bawah usia lima tahun.

Selain mempertimbangkan rasa makanan ringan yang sihat untuk balita, fikirkan bentuk dan ukuran makanan sehingga tidak menyukarkan anak-anak memakannya.

Kerana pada masa ini, balita aktif belajar makan sendiri. Oleh itu, pilih atau bentuk makanan dengan saiz kecil yang mudah untuk kanak-kanak kecil mencengkam dan menggigit.

Dari pelbagai jenis makanan ringan, berikut dianggap sihat untuk diberikan kepada anak kecil:

 • Bijirin sarapan rendah gula
 • Buah segar dihiris nipis atau dipotong kecil
 • Biskut gandum dan muffin bersaiz mini
 • Keju dipotong menjadi kepingan nipis atau parut dan dicampurkan dengan makanan

Bukan itu sahaja, terdapat pelbagai jenis makanan ringan yang boleh anda sesuaikan dengan pilihan kanak-kanak berumur 1-5 tahun. Jangan lupa, pertimbangkan juga jenis makanan tertentu jika anak anda mempunyai alahan.

Pilihan makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak di rumah

Memandangkan makanan ringan sangat penting untuk menjadikan anak-anak lebih sihat, ada beberapa pilihan makanan ringan yang dapat diberikan kepada si kecil ketika mereka bersantai, yaitu:

1. Buah segar

Buah segar adalah pilihan terbaik sebagai makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak. Beri buah dengan warna yang menarik, seperti mangga, strawberi, tembikai dan oren.

Kemas dan sajikan dengan menarik, misalnya dengan mencetak atau mengukir pada daging buah. Anda juga boleh menggunakan piring dengan motif kartun atau gambar kegemaran bayi anda agar dia lebih bersemangat memakan makanan ringannya.

Selain dapat merangsang deria rasa dengan pelbagai rasa dan tekstur, indera penglihatannya juga akan dilatih dengan melihat variasi warna yang mungkin tidak pernah dilihatnya.

2. Roti atau rendaman buah

Sambil menyediakan makanan ringan yang sihat untuk balita yang mengenal makanan, ibu bapa juga dapat melatih kreativiti dan kemahiran motorik anak-anak mereka dari makanan ringan yang disediakan.

Anda boleh menyediakan yogurt, coklat cair, atau mayonis sebagai berendam atau berendam untuk makanan ringan anak.

Sediakan juga roti atau buah sebagai bahan utama makanan ringan. Beri beberapa keping roti atau buah yang boleh dicelupkan dalam sos, yogurt atau coklat cair. Biarkan anak anda memegang, makan, dan menjelajahi makanan ringan yang dimakannya.

3. Telur

Selain buah atau roti, telur boleh menjadi alternatif makanan ringan yang baik untuk anak-anak. Anda boleh memberikan telur orak atau telur rebus.

Selain sederhana dan enak, makanan ini pasti berkhasiat yang baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.

Masukkan juga sayur-sayuran yang dihiris atau brokoli tumbuk untuk menambah pelbagai makanan ringan pemakanan untuk anak-anak.

4. Popsicle

Kanak-kanak apa yang tidak suka ais krim? Ya, bukannya membeli dan tidak mengetahui ramuan apa yang terdapat dalam ais krim yang dijual di pasaran, anda boleh membuat ais krim sihat sendiri untuk si kecil anda, anda tahu.

Untuk menyediakan makanan ringan kanak-kanak yang sihat ini, sediakan jus buah segar, yogurt, dan jeli sebagai bahan utama ais krim. Sediakan juga cetakan ais krim dengan bentuk yang menggemaskan dan batang kayu yang tidak terlalu panjang.

Selepas itu, campurkan semua bahan ais krim, gaul rata, dan masukkan ke dalam acuan dengan tongkat kayu. Letakkan di dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum memberikannya pada bayi anda pada hari yang panas.

5. Keju

Kandungan protein dalam keju dapat menyokong pengambilan tenaga anak agar tetap tinggi semasa dia bermain dan belajar.

Anda boleh memotong keju cheddar menjadi helai panjang seukuran tangan anak, dipotong menjadi kiub kecil untuk dijadikan makanan ringan pada sate buah segar, atau sebagai pengisian roti bakar untuk makan siang sekolah anak-anak.

Tetapi yang terbaik adalah tidak memberikan keju jika anak anda mempunyai alergi susu atau intoleransi laktosa yang boleh membuat anak tidak sihat.

6. Ubi keledek

Ubi jalar dibungkus dengan vitamin A dan merupakan sumber B6, C, dan folat yang baik untuk perkembangan anak.

Anda boleh memanggang keseluruhannya seperti kentang panggang dan menambah potongan keju cair dan brokoli di atasnya. Anda juga boleh memotong ubi jalar menjadi kepingan nipis dan kemudian memanggangnya sebagai kerepek, atau memotongnya memanjang seperti kentang goreng.

7. Pancake atau wafel mini

Anda boleh memproses doh tepung dari awal atau menggunakan doh kering siap pakai yang dijual di kedai. Masukkan madu, sirap maple, dan potongan buah segar kegemaran si kecil sebagai topping.

8. Piza mini

Sediakan doh pizza beku yang siap berfungsi mengikut arahan pakej, atau anda boleh membuatnya sendiri di rumah. Kemudian, sebarkan satu sudu besar marinara atau sos tomato di atas.

Masukkan sedikit sayur cincang dan satu sudu besar keju parut, kemudian bakar dalam oven selama satu atau dua minit sehingga keju cair.

Makanan ringan ini untuk kanak-kanak lebih sihat daripada membeli di luar kerana anda memilih sendiri bahan mengikut keperluan anak anda.

9. Pasta

Pasta adalah sumber karbohidrat kompleks, selagi anda memilih pasta gandum berbanding pasta gandum.

Masak sebilangan besar untuk disimpan di dalam peti sejuk. Apabila tiba masanya, panaskan semangkuk pasta di dalam ketuhar gelombang mikro dan sajikan dengan sayur-sayuran atau ayam yang dimasak dan sos tomato yang lazat.

Apa yang harus dielakkan dalam memberikan makanan ringan yang sihat kepada balita?

Sebilangan besar ibu bapa mungkin akan "menyuap" anak mereka dengan menjanjikan beberapa hadiah, seperti gula-gula atau coklat jika anak itu sukar makan. Malangnya, ini sebenarnya bukan strategi yang tepat.

Menggunakan gula-gula atau coklat sebagai hadiah dapat menimbulkan kesan istimewa. Ada kemungkinan, balita akan menganggap bahawa makanan ini lebih berharga atau lebih baik daripada jenis makanan ringan lain yang lebih sihat.

Sebenarnya, itu tidak bermaksud ia tidak dapat dilakukan sama sekali. Walau bagaimanapun, kanak-kanak tidak disarankan untuk makan gula-gula atau coklat terlalu kerap kerana mengandungi gula dan kalori yang sangat tinggi. Ini dilakukan agar anak-anak tidak ketagih makan gula-gula.

Sekiranya anda menyimpan makanan ringan yang tidak sihat untuk kanak-kanak di rumah, jauhkan dari pandangan. Sebabnya, kanak-kanak boleh merengek dan menangis untuk meminta makanan ketika mereka melihatnya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found