Pilihan Dadah Malaria, dari Bahan Perubatan hingga Ramuan Herba |

Gigitan nyamuk tidak hanya meninggalkan lebam, tetapi juga membawa risiko membawa penyakit berjangkit. Salah satunya adalah malaria, penyakit mematikan yang boleh menyebabkan komplikasi pada organ tubuh. Agar tidak menjadi lebih teruk, malaria mesti dirawat dengan ubat yang betul. Lihat artikel ini untuk mengetahui ubat-ubatan perubatan dan semula jadi yang biasa digunakan untuk malaria.

Perubatan untuk malaria

Malaria adalah penyakit berjangkit parasit Plasmodium disebarkan melalui gigitan nyamuk Anopheles perempuan. Terdapat empat jenis parasit malaria yang dapat menjangkiti manusia, iaitu: P. vivax, P. ovale, P. malariae, dan P. falciparum.

Gejala malaria biasanya muncul 10 hari hingga 4 minggu setelah tubuh pertama kali dijangkiti parasit. Sebenarnya, gejala juga dapat muncul hanya beberapa bulan kemudian. Ini menjadikan malaria sukar untuk didiagnosis dan dirawat hanya setelah penyakit ini mulai bertambah buruk.

Tanpa rawatan yang tepat, penyakit yang disebabkan oleh gigitan nyamuk berisiko menyebabkan komplikasi maut, seperti kegagalan organ, penumpukan cairan di paru-paru, dan jangkitan parasit yang menyebar ke otak.

Oleh itu, rawatan penyakit ini mesti dilakukan di hospital dengan kakitangan perubatan yang dipercayai. Matlamat rawatan malaria itu sendiri adalah membasmi parasit Plasmodium di dalam badan untuk mengelakkan penyakit ini berkembang menjadi keadaan yang mematikan.

Nah, ubat perubatan yang biasa digunakan untuk malaria terdiri daripada pelbagai jenis. Untuk menentukan ubat yang akan digunakan, doktor akan mempertimbangkan berdasarkan perkara berikut:

 • Jenis malaria apa yang anda alami?
 • Keterukan gejala
 • Umur pesakit
 • Adakah pesakit mengandung atau tidak?

Dengan kata lain, tidak semua kes malaria dirawat dengan jenis ubat yang sama. Ingat, hanya doktor yang dapat menentukan ubat malaria apa yang harus diberikan kepada pesakit.

Berikut adalah jenis ubat yang biasanya diresepkan untuk pesakit malaria:

1. Terapi gabungan berasaskan artemisinin (AKTA)

Terapi gabungan berasaskan artemisinin atau ACT biasanya merupakan jenis ubat pertama yang diberikan untuk merawat malaria. ACT terdiri daripada gabungan 2 atau lebih ubat, masing-masing berfungsi melawan parasit Plasmodium dengan cara yang berbeza.

Ubat ACT biasanya disediakan untuk malaria yang disebabkan oleh parasit P. falciparum. Cara ubat ini berfungsi adalah membunuh parasit dalam darah, dan mencegah jumlah parasit membiak.

Berikut adalah 5 jenis kombinasi ACT yang paling disyorkan berdasarkan garis panduan WHO:

 • artemether + lumefantrine
 • artesunate + amodiaquine
 • artesunate + mefloquine
 • artesunate + SP
 • dihydroartemisinin + piperaquine

Ubat ACT biasanya diberikan selama 3 hari pada pesakit malaria dewasa dan pediatrik. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ACT untuk wanita hamil pada trimester pertama tidak dibenarkan.

AKTA diberikan secara lisan, lisan. Walau bagaimanapun, untuk kes malaria yang lebih teruk, ACT akan diberikan melalui suntikan selama 24 jam pertama, selepas itu digantikan dengan ubat oral. Dos ubat juga biasanya berbeza-beza, bergantung pada berat badan dan keadaan kesihatan pesakit.

2. Klorokuin

Klorokuin atau klorokuin fosfat adalah ubat pilihan lain untuk merawat malaria.

Selain mengobati malaria, klorokuin juga dapat diberikan sebagai pencegahan malaria, terutama bagi orang yang akan pergi ke negara atau daerah dengan kes malaria yang tinggi.

Dos klorokuin untuk rawatan malaria biasanya 1 kali, kemudian 6-8 jam kemudian pesakit diberi separuh dos. Selepas itu, pesakit sekali lagi diberi separuh dos sehari selama 2 hari berikutnya.

Sama seperti jenis ubat lain, klorokuin juga boleh mencetuskan beberapa kesan sampingan, seperti:

 • sakit kepala
 • loya
 • hilang selera makan
 • cirit-birit
 • sakit perut
 • ruam kulit dan gatal-gatal
 • keguguran rambut

Malangnya, parasit malaria di beberapa negara sudah tahan atau tahan terhadap ubat ini. Oleh itu, klorokuin sebenarnya tidak dianggap cukup berkesan untuk merawat penyakit ini.

3. Primaquine

Dadah dengan nama generik primaquine fosfat Ia juga boleh digunakan untuk merawat malaria. Mirip dengan klorokuin, primaquine juga dapat diberikan sebagai ubat pencegahan malaria.

Untuk merawat malaria, primaquine diberikan melalui mulut atau oral. Biasanya, ubat ini diberikan sekali sehari selama 14 hari. Ubat ini harus diambil selepas makan.

Kesan sampingan yang sering dilaporkan selepas mengambil primaquine adalah sakit perut dan loya. Oleh itu, doktor sangat mengesyorkan agar anda mengambil ubat ini ketika perut anda sudah kenyang.

Selain merawat dan mencegah, primaquine juga dapat mencegah kambuhnya penyakit pada orang yang pernah terdedah kepada malaria sebelumnya.

Ubat ini cukup kuat dan pesakit dengan keadaan kesihatan tertentu tidak boleh meminumnya, seperti wanita hamil dan orang yang mengalami kekurangan G6PD. Oleh itu, doktor mesti melakukan ujian darah sebelum memberikan ubat ini kepada pesakit.

4. Mefloquine

Mefloquine atau mefloquine hydrochloride adalah ubat tablet yang juga diresepkan untuk malaria. Anda juga boleh menggunakan mefloquine sebagai pencegah malaria, tetapi tentu saja ia mesti ada dengan preskripsi doktor.

Sama seperti ubat antimalaria yang lain, mefloquine berfungsi dengan membunuh parasit Plasmodium yang ada di dalam badan. Dalam kes malaria tertentu, seperti malaria disebabkan P. falciparum, mefloquine boleh digabungkan dengan artesunate dalam rawatan ACT.

Ubat ini selamat untuk dimakan oleh orang dewasa, kanak-kanak, dan wanita hamil dan menyusui. Walau bagaimanapun, mefloquine tidak digalakkan untuk pesakit dengan gangguan mental, seperti kemurungan, gangguan kecemasan, atau skizofrenia. Orang yang mempunyai masalah jantung juga tidak boleh menggunakan ubat ini kerana berisiko memburukkan lagi keadaan jantung.

5. Doxycycline

Doxycycline adalah kelas ubat antibiotik yang bukan sahaja dapat membunuh jangkitan bakteria, tetapi juga dapat merawat jangkitan parasit seperti malaria.

Selain mengobati, doxycycline dapat diberikan untuk mencegah kambuhnya malaria pada pasien yang telah dijangkiti parasit Plasmodium sebelum ini. Doxycycline juga boleh diresepkan untuk jangkitan yang disebabkan oleh gigitan kutu, seperti penyakit Lyme.

Doxycycline boleh didapati dalam bentuk kapsul, tablet, dan suspensi cecair. Kesan sampingan yang biasa berlaku setelah mengambil ubat ini ialah kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Oleh itu, pastikan anda memakai pelindung matahari atau pelindung matahari semasa mengambil ubat ini.

Semasa mengambil doxycycline, pastikan anda tidak mengambil produk tenusu. Sebabnya, kandungan susu boleh mengganggu penyerapan doxycycline dalam badan sehingga ubat tidak dapat berfungsi dengan optimum.

6. Quinine

Anda tentu biasa dengan ubat kina untuk rawatan malaria. Quinine adalah ubat tablet yang dapat digunakan sendiri atau dalam kombinasi dengan ubat antimalaria lain, seperti ACT, primaquine, atau doxycycline.

Dos kina untuk ubat malaria biasanya 3 kali sehari selama 3-7 hari. Namun, sekali lagi, dos ubat mungkin berbeza bagi setiap pesakit, bergantung pada keadaan kesihatannya. Walaupun begitu, kina sekarang jarang digunakan di Indonesia karena tidak seefektif pilihan ubat antimalaria yang lain.

Semua ubat malaria di atas tidak boleh didapati di farmasi secara percuma. Anda mesti menggunakan preskripsi doktor dan mesti menghabiskan semua ubat yang ditetapkan sehingga selesai. Jika tidak, jangkitan parasit tidak akan sembuh sepenuhnya, dan ada kemungkinan parasit akan menjadi tahan terhadap ubat antimalaria.

Ubat-ubatan herba untuk malaria

Selain ubat perubatan atau farmasi ubat, malaria juga dapat diatasi dengan ubat semula jadi. Anda boleh menggunakan ramuan tradisional atau tanaman herba untuk mengurangkan gejala malaria.

Namun, ingat bahawa ubat semula jadi hanya digunakan sebagai rawatan pelengkap, bukan rawatan utama. Jadi, anda masih perlu berjumpa doktor dan mendapatkan rawatan perubatan sekiranya gejala malaria mula muncul.

Berikut adalah ubat-ubatan herba yang disyorkan untuk merawat malaria:

1. Kunyit

Pilihan pertama yang boleh anda cuba ialah kunyit. Rempah dapur ini ternyata mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk membantu melawan jangkitan parasit Plasmodium penyebab malaria.

Ini dibuktikan dalam kajian dari jurnal Ulasan Sistematik di Farmasi pada tahun 2020. Dalam kajian ini, kandungan kurkumin pada kunyit dipercayai dapat membasmi pelbagai jenis parasit Plasmodium, dan meningkatkan sistem ketahanan badan untuk melawan jangkitan di dalam badan.

2. Kayu manis

Selain kunyit, ramuan herba lain yang juga boleh anda gunakan sebagai ubat malaria semula jadi, iaitu kayu manis. Ya, rempah serbaguna ini dengan rasa khas juga dipercayai berkesan mengatasi gejala malaria.

Kayu manis mengandungi bahan antiparasit yang dapat menghambat percambahan parasit Plasmodium falciparum. Plus, kayu manis mempunyai sifat antioksidan yang berperanan penting dalam mencegah kerosakan sel di dalam badan.

Oleh itu, kayu manis disyorkan untuk anda yang menderita penyakit berjangkit, termasuk malaria.

3. betik

Buah dengan warna oren yang khas juga dipercayai berkesan mengatasi gejala malaria secara semula jadi. Keberkesanan buah betik terhadap malaria telah diuji dalam sebuah kajian dari Jurnal Perubatan Tropika.

Dalam kajian ini, pepaya digabungkan dengan tanaman daun Afrika (Vernonia amygdalina) untuk melihat kesan pada tikus yang dijangkiti parasit Plasmodium.

Kesannya, ekstrak betik dapat mengurangkan jumlah parasit dalam tubuh, serta mencegah kerusakan pada hati. Salah satu komplikasi yang sering dijumpai pada pesakit malaria adalah kegagalan hati.

Itulah barisan perubatan dan perubatan semula jadi yang boleh anda gunakan untuk merawat malaria. Ingat, walaupun ubat herba dapat membantu anda mengurangkan simptom, bahan semula jadi masih tidak dapat menggantikan ubat perubatan kerana keberkesanannya masih perlu dikaji lebih lanjut. Tidak mengapa menggunakan bahan semula jadi, asalkan anda juga mengikuti rawatan dari doktor secara konsisten sehingga hasilnya dapat dimaksimumkan.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts