6 Masalah Kulit Kepala Dari Kelemumur Hingga Psoriasis

Sama seperti kulit lain, kulit kepala juga berfungsi melindungi lapisan di bawahnya. Nah, bahagian yang ditutupi rambut ini sering terganggu. Sama ada disebabkan oleh kebersihan diri yang buruk atau juga tanda penyakit di dalam badan. Kira-kira, apa masalah kulit kepala yang boleh menimpa anda? Dapatkan jawapannya dalam ulasan di bawah.

Masalah kulit kepala yang mungkin anda alami

Terdapat pelbagai masalah dengan kulit kepala. Bermula dari kelemumur yang boleh dirawat dengan ubat rumah hingga psoriasis yang memerlukan bantuan doktor. Berikut adalah beberapa masalah kulit kepala yang dapat anda alami, sama ada semasa kecil atau dewasa, seperti:

1. Kelemumur

Hampir semua orang mempunyai keluhan rambut kelemumur. Serpihan putih ini yang mengotori rambut, sebenarnya kulit kepala yang keluar lebih cepat, terkumpul, kemudian membentuk kepingan. Penyebab kelemumur adalah pertumbuhan kulat yang tidak terkawal di rambut. Orang yang malas mencuci atau mencuci, biasanya terdedah kepada keadaan ini.

Walaupun tidak ada penawar, kelemumur dapat diatasi dengan kerap mencuci dengan syampu anti kelemumur. Sebaliknya, kelemumur menebal, merebak, dan menyebabkan rasa gatal yang teruk sekiranya anda malas mencuci rambut. Sekiranya anda memandang rendah masalah kulit kepala ini, gatal boleh menyebabkan kemerahan dan juga luka pada kulit kepala.

2. Dermatitis seborrheic dan topi buaian

Kulit kepala yang mengelupas lebih cepat boleh menjadi tanda dermatitis seborrheic. Dalam kes yang teruk, keadaan ini boleh menyebabkan kulit kepala berminyak, kelemumur, dan cenderung kelihatan merah. Keadaan ini berbeza dengan kelemumur kerana boleh menyerang bahagian kulit yang lain, bukan hanya pada kulit kepala.

Sekiranya keadaan ini mempengaruhi bayi, biasanya pada usia 6 bulan, ia dipanggil penutup buaian. Bezanya, kulit kepala bayi akan bersisik dengan warna kekuningan dan berminyak.

Keadaan ini biasa berlaku dan tidak mengakibatkan jangkitan serius, biasanya akan hilang sendiri pada saat bayi mencapai usia satu tahun. Keadaan ini dapat diatasi dengan menggunakan syampu, sabun, dan losyen khas yang diresepkan oleh doktor.

3. Rambut kerinting

Masalah kutu sering dialami oleh kanak-kanak dan mudah ditularkan dari sikat, topi, atau sikat yang digunakan secara bergantian. Walaupun bukan keadaan yang serius, kutu penghisap darah boleh menyebabkan kulit kepala yang sangat gatal. Keadaan ini agak menjengkelkan kerana membuat anda teruja untuk menggaru.

Nasib baik, kutu dapat diubati dengan syampu atau ubat khas yang dibuat dari ivermectin. Selain menjaga kebersihan rambut, Anda juga harus membersihkan kembali pakaian, topi, tuala, selimut yang direndam dalam air panas.

4. Kurap dan folikulitis

Kurap adalah jangkitan kulat yang menyebabkan kulit bersisik, merah, dan bintik. Penyakit ini sangat berjangkit dan boleh berlaku pada kulit mana pun, termasuk kulit kepala.

Untuk membunuh kulat, anda harus mendapatkan ubat topikal yang digunakan pada kulit dan juga ubat oral. Penyakit ini mudah ditularkan melalui sentuhan kulit, jadi jangan berkongsi pakaian, tuala, atau selimut.

Folliculitis adalah keradangan folikel, yang merupakan kantung yang berisi akar rambut. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria yang pada awalnya jengkel dengan bercukur atau rias wajah. Folliculitis hampir seperti jerawat kecil yang bernanah, gatal dan panas. Pastikan kulit anda bersih dan ambil antibiotik untuk menyembuhkan penyakit ini.

5. Lichen planus

Lichen planus adalah keadaan kulit yang melenting, berwarna keunguan. Sekiranya ia berlaku di kulit kepala, rambut menjadi lebih mudah gugur. Hingga kini penyebab lichen planus tidak diketahui dengan pasti, tetapi sering muncul pada orang yang dijangkiti virus hepatitis B atau hepatitis C dan mengalami gangguan tiroid.

Walaupun ia akan hilang sendiri, anda boleh menggunakan retinoid untuk mengurangkan keradangan dan antihistamin untuk mengurangkan gatal.

6. Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit autoimun yang menyebabkan pertumbuhan sel kulit menjadi sangat cepat. Akibatnya, kulit mati akan berkumpul, menebal, dan berkerak. Kulit berkerak boleh gatal dan menyakitkan. Keadaan ini tidak hanya berlaku pada kulit kepala, tetapi juga pada kulit yang lain.

Gejala keadaan ini dapat diatasi dengan salap steroid dan syampu yang mengandungi salisilat. Tetapi dalam kes yang teruk memerlukan ubat suntikan dan terapi ultraviolet untuk memperlambat pertumbuhan sel kulit mati.

Recent Posts