10 Fakta Unik Tentang Tinggi Manusia -

Ketinggian adalah salah satu ukuran seberapa baik tubuh manusia tumbuh, terutama untuk kanak-kanak.

Beberapa faktor boleh mempengaruhi ketinggian seseorang, yang kebanyakannya ditentukan oleh faktor genetik atau keturunan. Faktor luaran seperti pemakanan dan tabiat bersenam juga boleh mempengaruhi ketinggian.

Namun, ternyata ketinggian juga dapat menyusut pada usia tertentu. Bagaimana ia boleh berlaku? Untuk maklumat lebih lanjut, ketahui fakta unik mengenai ketinggian manusia dalam ulasan berikut.

Pelbagai fakta mengenai ketinggian manusia

Berikut adalah beberapa fakta mengenai ketinggian manusia yang perlu anda ketahui.

1. Manusia tumbuh dengan cepat seperti bayi

Fakta pertama adalah bahawa manusia meningkat tinggi dengan cepat pada tahun pertama kehidupan mereka, terutama ketika mereka bayi. Tidak hairanlah, ibu bapa terus membeli pakaian baru setiap bulan.

Bayi tumbuh kira-kira 25 cm dari kelahiran hingga usia 1 tahun. Ketinggian anak kemudian terus meningkat sehingga remaja.

Peningkatan ketinggian wanita biasanya mula perlahan 2-3 tahun selepas haid pertama. Sebilangan kanak-kanak lelaki akan terus bertambah tinggi sehingga berumur 18 tahun, ada juga yang akan terus meningkat usia pertengahan 20-an.

Dalam tempoh pertumbuhan dari bayi hingga remaja, panjang tulang manusia akan meningkat setiap malam. Peningkatan ketinggian semasa tidur disebabkan oleh hormon pertumbuhan yang dikeluarkan semasa tidur.

Oleh itu, pastikan anak anda tidur lena sepanjang malam kerana ia akan membantu mereka berkembang sepenuhnya.

2. Ketinggian manusia berubah

Tidak hanya berat badan boleh turun naik, tetapi ketinggian juga dapat berubah, bahkan hanya sebentar antara pagi dan malam.

Walaupun pertumbuhan tulang berlaku pada waktu malam, ternyata ketinggian keseluruhan tubuh manusia lebih pendek pada waktu malam daripada pada waktu pagi.

Jadi, anda mempunyai badan yang paling tinggi pada waktu pagi ketika bangun tidur, tetapi pada waktu malam badan anda akan menurun 1 cm.

Apabila anda aktif dari pagi hingga petang, cakera tulang belakang akan menyokong struktur tulang belakang sehingga tulang menjadi tegak sepanjang hari. Semasa anda tidur, tulang belakang menjadi santai sehingga badan menjadi lebih pendek pada waktu malam.

3. Gen tidak selalu mempengaruhi ketinggian

Melancarkan Institut Kesihatan Nasional, faktor genetik menentukan 80 peratus pertumbuhan ketinggian manusia, sementara 20 persen lainnya dipengaruhi oleh gaya hidup sihat seperti pengambilan nutrisi lengkap dan senaman teratur.

Walaupun bukan faktor penentu utama, gaya hidup sihat tetap memainkan peranan penting dalam perkembangan dan pertumbuhan manusia. Oleh itu, jika anda mahu anak anda lebih tinggi daripada ibu bapa mereka, ini tidak mustahil.

Bantu anak anda untuk berkembang sepenuhnya dengan memberinya makanan berkhasiat dan seimbang dan memastikan dia mendapat rehat yang cukup dan aktif secara fizikal.

Diet yang lengkap dan seimbang dapat diperoleh dari pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, produk tenusu, sumber protein dan lemak sihat seperti ikan dan telur.

Dari diet berkhasiat, kanak-kanak dapat memperoleh pelbagai vitamin dan mineral yang berperanan penting dalam proses pertumbuhan.

4. Badan tinggi lebih berisiko terkena barah

Kajian yang dikeluarkan oleh The Lancet Oncology menunjukkan bahawa postur tinggi manusia dapat meningkatkan risiko barah.

Menurut data klinikal dalam kajian ini, wanita yang berada di atas tinggi rata-rata peserta lain (tinggi 10 cm) mempunyai risiko lebih tinggi daripada 37% terkena barah.

Sebabnya, tubuh orang tinggi terdiri daripada jumlah sel yang lebih besar sehingga ada kemungkinan lebih besar munculnya sel-sel barah daripada orang yang pendek.

Tetapi jangan risau, badan yang tinggi adalah faktor risiko barah yang relatif rendah berbanding dengan pengambilan rokok, alkohol, atau makanan segera. Selain itu, barah juga dapat dicegah dengan menjalani gaya hidup sihat.

Jadi, daripada bimbang dengan risiko penyakit yang tinggi dari tubuh, anda hanya perlu fokus untuk menerapkan diet sihat yang kaya dengan antioksidan, bersenam secara teratur, dan menguruskan tekanan.

5. Orang tinggi umumnya lebih makmur

Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang tinggi biasanya menempati kedudukan pekerjaan yang lebih tinggi.

Ini ditunjukkan dari penyelidikan di Jurnal Psikologi Gunaan. Penyelidik mengatakan orang tinggi mempunyai lebih banyak pendapatan setiap tahun.

Di samping itu, orang tinggi mempunyai peluang untuk mendapatkan lebih banyak wang daripada ketinggian yang ideal atau bertubuh pendek.

Ini kerana postur badan yang tinggi mempengaruhi cara seseorang melihat dirinya dengan cara yang positif. Dengan kata lain, semakin tinggi tubuhnya, semakin tinggi keyakinannya.

Bukan hanya itu, badan yang tinggi juga dapat mewujudkan imej positif dalam persekitaran sosial.

Kedua-dua perkara ini mempunyai pengaruh besar terhadap prestasi kerja seseorang, serta penilaian atasan dan rakan sekerja, hingga akhirnya mempengaruhi kejayaan kerjayanya.

6. Tinggi menyusut pada usia 40 tahun

Dengan bertambahnya usia, tubuh manusia akan mengalami pengecutan. Mungkin ramai yang sudah mengetahui fakta mengenai ketinggian ini, tetapi ternyata proses pengecutan badan berlaku lebih cepat dari yang dijangkakan.

Kedua-dua lelaki dan wanita akan mula menurun tinggi pada usia 40 tahun. Anda mungkin kehilangan 1 cm ketinggian anda setelah mencecah 100 tahun.

Penyusutan badan akan berlaku kerana tulang belakang akan kehilangan air yang menjadikan ketumpatannya menurun secara beransur-ansur.

Di samping itu, penyakit seperti osteoporosis yang lebih cenderung berlaku pada usia tua akan melemahkan struktur tulang.

Walau bagaimanapun, anda boleh menjadikan badan anda kelihatan lebih tinggi pada usia tua dengan berusaha memperbaiki postur badan anda pada usia muda. Anda boleh mencapainya dengan melakukan senaman dan yoga asana.

7. Tubuh manusia yang tinggi baik untuk kesihatan jantung

Ketinggian berkaitan terbalik dengan risiko penyakit jantung. Orang dewasa yang berumur pendek, dengan ketinggian di bawah 160 cm, mempunyai risiko lebih tinggi terkena penyakit jantung.

Kajian mengenai Jurnal Perubatan New England mengesyaki bahawa antara dua orang dengan perbezaan ketinggian hingga 6 cm, orang yang lebih pendek adalah 13.5% lebih berisiko terkena penyakit jantung.

8. Gen boleh mempengaruhi ketinggian yang tidak normal

Orang yang sangat pendek disebut sebagai orang yang mempunyai kondisi kerdil, sementara orang yang sangat tinggi memiliki kondisi gigantisme.

Kira-kira satu daripada 15,000 orang dewasa mempunyai kerdil e, yang tingginya kurang dari 155 cm. Kerdil disebabkan oleh mutasi genetik yang membuat tulang tumbuh lebih pendek.

Sebaliknya, gigantisme berlaku kerana hormon pertumbuhan yang berlebihan semasa kecil. Keadaan ini sering disebabkan oleh tumor jinak pada kelenjar pituitari.

9. Merokok mempengaruhi ketinggian

Belajar dalam bidang Jurnal Epidemiologi mendapati bahawa kanak-kanak lelaki yang sering merokok (berumur 12-17 tahun) adalah 3 cm lebih pendek daripada mereka yang tidak merokok. Walau bagaimanapun, keputusan ujian yang sama tidak dilihat pada wanita.

Selain itu, masalah perubatan tertentu, seperti alahan makanan, ketidakseimbangan hormon, masalah jantung, hati dan ginjal juga dapat menghalang proses pertumbuhan anak.

Begitu juga dengan pengambilan ubat-ubatan, seperti ubat perangsang untuk ADHD, yang dapat menghalang pertumbuhan ketinggian manusia.

10. Kanak-kanak perempuan lebih tinggi tinggi berbanding kanak-kanak lelaki

Kanak-kanak perempuan mencapai puncak pertumbuhannya semasa baligh, biasanya antara usia 11-12 tahun.

Oleh itu, kebanyakan gadis pada usia itu lebih tinggi daripada kanak-kanak lelaki pada usia yang sama.

Biasanya kanak-kanak lelaki akan tumbuh dengan cepat pada usia 13-14 tahun. Walau bagaimanapun, dengan pemakanan yang baik, kedua-duanya akan dapat bertambah tinggi hingga dewasa.

Mengetahui fakta mengenai ketinggian manusia dapat membantu anda memahami proses biologi pertumbuhan badan. Ibu bapa boleh menggunakan pandangan ini untuk membantu anak-anak mereka mencapai pertumbuhan maksimum.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan yang disyaki berkaitan dengan ketinggian, terutama ketika pertumbuhan anak kecil anda melambat, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.

Recent Posts