Peraturan untuk mengambil ubat Cefadroxil 500 mg •

Ubat cefadroxil 500 mg dapat merawat pelbagai penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria asalkan diminum mengikut peraturan penggunaan dan dos yang selamat. Ini penting kerana pengambilan ubat cefadroxil secara sembarangan boleh berisiko menyebabkan kesan sampingan untuk kesihatan.

Cefadroxil 500 mg adalah sejenis ubat kuat yang memerlukan preskripsi doktor. Terdapat banyak jenama ubat yang mengandungi cefadroxil. Sentiasa ingat untuk memeriksa ramuannya dan baca peraturan penggunaan ubat yang tertera pada bungkusan.

Cara menggunakan ubat cefadroxil 500 mg

Pastikan anda membaca arahan pada bungkusan ubat dan ikuti arahan doktor untuk mengambil cefadroxil. Jangan ubah dos cefadroxil kecuali dinasihatkan oleh doktor anda. Sangat disyorkan untuk menyelesaikan semua dos yang telah diberikan oleh doktor, walaupun anda berasa sihat. Ini dilakukan untuk mengelakkan jangkitan kembali.

Ambil cefadroxil dengan air. Jangan mengunyah atau membuka kapsul cefadroxil. Cefadroxil boleh diambil sebelum atau selepas makan. Untuk memaksimumkan keberkesanannya, minum cefadroxil setiap hari pada masa yang sama. Pastikan bahawa ada masa yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya.

Sekiranya anda terlepas dos cefadroxil secara tidak sengaja, ambil secepat yang anda ingat jika dos seterusnya tidak terlalu dekat. Jangan menebus dos yang tidak dijawab dengan menggandakan dos cefadroxil pada jadual seterusnya. Jangan berkongsi antibiotik dengan orang lain. Ubat yang anda ambil tidak semestinya sesuai dengan orang lain malah boleh membahayakan kesihatan mereka.

Dos yang disyorkan untuk ubat cefadroxil 500 mg

Di farmasi, ubat cefadroxil tersedia dalam bentuk tablet untuk orang dewasa dan sirap untuk kanak-kanak. Masing-masing mempunyai komposisi dalam ubat tablet, iaitu cefadroxil 500 mg. Sementara itu, sirap cefadroxil terdapat dalam 125 mg cefadroxil untuk setiap 5 ml. Berikut adalah dos cefadroxil 500 mg yang disyorkan.

  • Jangkitan saluran pernafasan atas. Dos dewasa yang disyorkan adalah tablet 500 mg yang diberikan dua kali sehari atau tablet 1 gram yang diberikan sekali sehari selama 7 hingga 10 hari berturut-turut.
  • Dos dewasa yang disyorkan untuk merawat jangkitan tekak adalah tablet 500 mg yang diberikan dua kali sehari atau tablet 1 gram yang diberikan sekali sehari selama 10 hari berturut-turut.
  • Dos dewasa yang disyorkan untuk jangkitan kulit dan tisu lembut adalah tablet 500 mg yang diberikan dua kali sehari atau tablet 1 gram yang diberikan sekali sehari.
  • Dos yang disyorkan untuk penyakit berjangkit pada kanak-kanak adalah sirap cefadroxil 30 mg / kg berat badan / hari yang diberikan dalam dua dos terbahagi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found