Penjagaan Kulit untuk Kulit Kering Yang Perlu Anda Ketahui •

Kulit kering mempunyai lapisan pelindung yang lebih rapuh daripada kulit normal atau berminyak. Pemilihan produk penjagaan kulit untuk kulit kering yang tidak sesuai akan mengikis lapisan atas kulit. Kesannya, kulit kelihatan kusam, bersisik dan mengelupas.

Jadi, apakah siri rawatan yang disyorkan untuk pemilik jenis kulit ini?

Berbeza penjagaan kulit untuk kulit kering dan untuk jenis kulit yang lain

Kulit menjadi kering apabila lapisan luar kehilangan keupayaannya untuk mengekalkan kelembapan. Kulit kering boleh disebabkan oleh cuaca kering, paparan sinar matahari, penggunaan produk pembersih yang keras, hingga penyakit kulit tertentu.

Sebenarnya, kulit mesti mempunyai kelembapan yang cukup untuk berfungsi dengan baik. Kulit yang lembap jauh lebih anjal, tegas dan lebat. Lapisan atas yang disebut epidermis mampu melindungi tisu kulit di bawahnya.

Sekiranya kelembapan tidak mencukupi, kulit boleh menjadi kering. Keadaan ini menjadikan kulit kelihatan kemerahan (ruam kulit), lebih kasar, bersisik, dan retak. Kulit juga mungkin terasa gatal, sakit, dan cenderung kencang kerana tidak elastik seperti sebelumnya.

Kulit kering boleh berlaku di mana-mana bahagian badan. Walau bagaimanapun, keadaan ini paling kerap berlaku di kawasan yang sering terdedah kepada cahaya matahari atau tidak dilindungi oleh pakaian. Beberapa yang paling biasa adalah muka, tangan, dan kaki.

Atas sebab ini, pemilik kulit kering memerlukan produk penjagaan kulit yang dapat mengekalkan kelembapan kulit. Produk-produk ini juga harus agak ringan kerana kulit kering lebih rentan terhadap kerengsaan dan kerosakan.

Suite penjagaan kulit untuk kulit kering

Inilah satu siri penjagaan kulit bagi anda yang mempunyai kulit kering dan kusam.

1. Pilih sabun yang mengandungi pelembap

Langkah pertama, bersihkan wajah anda dengan mencuci muka yang lembut dan dapat mengekalkan kelembapan kulit. Anda harus mengelakkan produk sabun muka untuk kulit berminyak kerana ia akan mengurangkan kandungan air dan kelembapan pada kulit wajah anda.

Mencuci muka akan menjadikan kulit anda bersih dan lembap. Kulit lembap bertindak sebagai penghalang yang membantu penyerapan produk penjagaan kulit seterusnya. Selepas itu, tunggu 10-15 minit sehingga kulit anda kering separuh sebelum beralih ke langkah seterusnya.

2. Gunakan toner bebas alkohol

Sekiranya anda mempunyai kulit kering dan jengkel, pilih toner berasaskan air yang tidak mengandungi alkohol. Bahan yang anda perlukan dalam toner adalah gliserin dan asid hyaluronik kerana keduanya berkesan melembapkan kulit.

Sebaliknya, produk penjagaan kulit dengan alkohol ia tidak baik untuk kulit kering kerana sifatnya yang mengikat air. Daripada dilembapkan, kulit sebenarnya terasa lebih kencang, lebih kasar, dan bahkan mengelupas setelah penggunaan toner jangka panjang.

3. Gunakan topeng yang melembapkan kulit

Dalam siri penjagaan kulit Untuk kulit kering, jenis topeng yang diperlukan adalah yang memberikan kelembapan tambahan. Pilih topeng kupas, krim, topeng lembaran, topeng firming, atau topeng buah yang semula jadi dan anda boleh membuat sendiri.

Topeng kupas membantu menegangkan kulit dan meningkatkan peredaran darah, sementara topeng pengelupasan mengandungi asid glikolik akan membuang sel kulit mati dan menghilangkan garis-garis halus dan kedutan.

Di samping itu, anda juga boleh memilih topeng minyak hangat. Topeng minyak hangat biasa terdapat di spa, untuk menghaluskan dan meremajakan kulit dengan merangsang peredaran darah.

4. Melembapkan kulit dengan serum

Serum secara bersiri penjagaan kulit Penting untuk melembapkan kulit kering. Tidak seperti pelembap, kandungan serum mampu meresap lebih dalam ke lapisan kulit sehingga faedahnya pasti lebih besar.

Pilih serum yang mengandungi asid hyaluronik, asid laktik, dan asid glikolik. Jenis serum tertentu juga boleh mengandungi gel lidah buaya, yang diketahui melembapkan kulit. Gunakan dengan kerap setiap malam.

5. Rajin gunakan pelembap

Segera sapukan pelembap semasa kulit masih lembap. Pilih pelembap ringan yang tidak mencetuskan komedo dan alergi. Pelembap bebas minyak dan hypoallergenic juga dapat menenangkan kulit tanpa menjadikannya pecah.

Pilih produk pelembap yang mengandungi asid hyaluronik, asid laktik, dimethicone, dan minyak mineral seperti petrolatum. Sekiranya anda mahukan pelembap yang lebih kuat, pilih produk yang mengandungi mentega shea, ceramide, asid stearat, atau gliserin.

Pelembap jenis krim atau salap berfungsi lebih baik untuk kulit kering daripada losyen, kerana salap dan krim lebih berkesan melembutkan dan mencegah kerengsaan daripada losyen. Gunakan setiap hari untuk hasil terbaik.

6. Sempurna dengan pelindung matahari

Cahaya matahari adalah musuh utama untuk kulit kering. Untuk mengelakkan kerosakan kulit lebih lanjut, anda boleh menggunakan pelindung matahari spektrum luas dengan SPF sekurang-kurangnya 30, kedua-duanya sebelum meninggalkan rumah dan ketika anda tidak ke mana-mana.

Gunakan pelindung matahari atau pelindung matahari, terutama pada bahagian badan yang tidak dilindungi oleh pakaian, terutama wajah dan lengan. Sapukan dengan pekat dan ulangi setiap dua jam semasa anda melakukan aktiviti.

Kandungan penjagaan kulit untuk kulit kering yang perlu dielakkan

Pelbagai jenis produk penjagaan kulit yang memberikan faedah untuk setiap jenis kulit. Walau bagaimanapun, terdapat bahan aktif tertentu di penjagaan kulit yang tidak digalakkan untuk kulit kering kerana boleh memburukkan lagi masalah kulit yang ada.

Beberapa bahan yang perlu anda elakkan adalah seperti berikut.

  • Retinol (retinoid), termasuk tretinoin. Bahan ini dianggap terlalu keras untuk kulit kering dan boleh menyebabkan kerengsaan.
  • Alkohol. Sifat pengikat airnya dapat mengurangkan kelembapan kulit.
  • Benzoyl peroksida. Walaupun berkesan dalam merawat jerawat, ramuan ini dapat menjadikan kulit kering, merah, dan mengelupas.
  • Wangian dan pewarna. Bahan kimia dalam minyak wangi dan pewarna mempunyai kesan yang teruk pada kulit kering.
  • Asid salisilik. Walaupun tidak teruk sepenuhnya, anda mesti mengetahui kepekatan yang betul agar bahan ini tidak merengsakan kulit kering.

Pemilik kulit kering memerlukan produk penjagaan kulit yang berkesan untuk mengekalkan kelembapan kulit. Oleh itu, pastikan anda selalu melihat label pembungkusan dan mencari bahan yang memberikan faedah ini.

Recent Posts