Ulser Kronik: Sebab, Gejala, dan Cara Mengatasinya

Dunia perubatan biasanya menggunakan istilah "kronik" dan "akut" untuk membezakan penyakit berdasarkan sifatnya. Penyakit dikatakan kronik apabila keadaannya berkembang dengan perlahan dan telah berlangsung lebih dari 6 bulan. Hampir semua penyakit dapat dibezakan sebagai kronik, termasuk bisul. Terdapat ulser akut dan ada juga ulser kronik. Ketahui lebih lanjut mengenai gastritis kronik di bawah.

Definisi gastritis kronik

Menurut Universiti Perubatan Carolina Selatan, gastritis kronik adalah keadaan yang telah lama wujud dan berterusan hingga ke hari ini. Ulser jangka panjang juga sering tiba-tiba berulang pada waktu-waktu tertentu.

Perlu diketahui sebelumnya bahawa ulser bukanlah penyakit yang berdiri sendiri. Ulser adalah istilah untuk menggambarkan pelbagai gejala yang berkaitan dengan gangguan pencernaan. Itulah sebabnya sebenarnya terdapat pelbagai penyakit yang menyebabkan bisul.

Gangguan pencernaan seperti ulser perut, sindrom iritasi usus (IBS), jangkitan perut kerana bakteria, GERD atau refluks asid perut, hingga radang perut (gastritis) boleh menyebabkan gejala ulser.

Tetapi dari semua penyakit ini, keadaan kronik hanya disebabkan oleh gastritis. Dengan kata lain, istilah gastritis kronik adalah gejala yang hanya dialami oleh orang yang menderita gastritis kronik.

Apa yang menyebabkan gastritis kronik?

Masalah pencernaan kronik ini biasanya disebabkan oleh keradangan pada lapisan perut. Keradangan lapisan bukan hanya disebabkan oleh peningkatan pengeluaran asid, berikut adalah beberapa perkara yang menyebabkan gastritis yang menyebabkan ulser, seperti:

1. Jangkitan bakteria H. pylori

Jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Heliobacter pylori boleh menyebabkan kerengsaan dan luka pada lapisan perut. Ini adalah salah satu penyebab gastritis kronik yang paling biasa, yang boleh disebarkan melalui makanan, air, air liur, dan cairan tubuh yang lain.

2. Kerengsaan lapisan perut

Seperti jangkitan bakteria, beberapa tabiat berterusan juga boleh menyebabkan ulser perut, seperti:

 • Penggunaan jangka panjang ubat-ubatan anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti aspirin, ibuprofen, dan naproxen
 • Tekanan yang teruk
 • Pendedahan sinaran
 • Refluks hempedu kerana hempedu memasuki perut
 • Terlalu kerap dan minum banyak alkohol

3. Tindak balas autoimun

Reaksi autoimun boleh menyebabkan gastritis kronik, kerana sistem kekebalan tubuh menyerang lapisan dinding perut yang tidak bermasalah. Keadaan ini secara beransur-ansur menyebabkan sel-sel di lapisan pelindung dinding perut menjadi radang dan akhirnya rosak.

Salah satu sel yang rosak adalah sel parietal, yang bertanggungjawab menyerap vitamin B12. Jadi secara tidak langsung, reaksi autoimun ini menyebabkan gangguan yang berkaitan dengan proses penyerapan vitamin B12. Tubuh kemudian boleh menjadi anemia kerana kekurangan B12, atau dikenali sebagai anemia yang merosakkan.

Tanda dan gejala gastritis kronik

Gastritis yang merupakan penyebab awal gastritis kronik biasanya cenderung sukar disedari kerana gejala muncul secara beransur-ansur. Gastritis akibat gastritis yang disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria H. pylori biasanya tidak menyebabkan gejala tertentu.

Walau bagaimanapun, secara keseluruhan pelbagai gejala yang muncul ketika gastritis kronik akibat gastritis berulang, termasuk:

 • Sakit atau sakit di bahagian atas perut
 • Kembung
 • Pening dan muntah
 • Terdapat rasa terbakar di perut
 • Sakit perut selepas makan
 • Rasa kenyang cepat dan kenyang
 • Hilang selera makan
 • Mudah bersendawa
 • Pengurangan berat

Pelbagai gejala yang mempengaruhi pencernaan akibat gastritis dapat dirasakan pada masa yang sama, atau hanya beberapa di antaranya. Sekiranya anda merasakan simptom yang mengganggu, segera dapatkan rawatan kepada doktor.

Rawatan untuk gastritis kronik

Perkembangan keadaan ini secara beransur-ansur. Tetapi, jika rawatan yang betul tidak diberikan dengan segera, keadaan ini boleh bertambah buruk.

Tanpa rawatan, lama-kelamaan dinding perut akan menipis dan akhirnya menyebabkan pendarahan. Sekiranya tidak dirawat, bisul yang sudah teruk akibat gastritis akan menyebabkan anemia.

Tetapi anda tidak perlu risau, bukan hanya satu, tetapi ada pelbagai rawatan yang dapat diberikan untuk merawat ulser akibat gastritis. Semua rawatan ini kemudiannya akan disesuaikan dengan penyebab ulser yang disebabkan oleh gastritis kronik.

Anda tidak hanya dinasihatkan untuk mengelakkan semua sebab yang boleh menyebabkan keadaan ini berulang. Sebagai gantinya, ia juga disokong oleh pengambilan ubat yang sesuai untuk melegakan simptom sambil menghentikannya berulang.

Ringkasnya, rawatan gastritis kronik biasanya bergantung pada penyebab awal keadaan. Nah, berikut adalah beberapa ubat ulser kronik akibat gastritis yang boleh diambil untuk membantu mengatasi aduan mengikut penyebabnya:

1. Antasid

Antasid adalah salah satu pilihan ubat yang boleh diambil untuk melegakan gejala gastritis kronik akibat gastritis. Cara kerjanya adalah dengan mengurangkan jumlah pengeluaran asid, meneutralkan asid di dalam perut, dan menghalang kenaikan asid ke dalam esofagus.

Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan mudah di farmasi terdekat dalam bentuk tablet dan cecair yang boleh dikunyah. Terdapat dua peraturan untuk minum, ia boleh berlaku ketika perut kosong, atau setelah diisi dengan makanan.

Antasid disyorkan untuk diminum beberapa jam sebelum makan atau 1 jam selepas makan.

2. Penyekat reseptor H-2

Penyekat reseptor H-2 berfungsi untuk mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan di dalam perut. Contoh ubat ini adalah ranitidine (Zantac®), yang boleh diambil semasa perut kosong atau diisi dengan makanan.

Ubat ini boleh diminum sekitar 1-2 kali sehari, sebelum makan, selepas makan, atau pada waktu tidur.

3. Perencat pam Proton (PPI)

Ubat PPI dapat membantu melegakan gejala gastritis kronik akibat gastritis, dengan mengurangkan pengeluaran asid dari perut. Dos ubat ini biasanya lebih kuat daripada antacid dan penghambat reseptor h-2.

Contohnya termasuk omeprazole (Prilosec®) dan lansoprazole (Prevacid 24 HR®) untuk dos yang rendah. Manakala ubat PPI dengan dos yang lebih kuat hanya dapat diperoleh dengan persetujuan doktor.

4. Antibiotik

Antibiotik tidak boleh digunakan secara sembarangan. Ubat ini sebenarnya tidak bertujuan langsung untuk merawat ulser kronik.

Walau bagaimanapun, jika gastritis kronik akibat gastritis didahului oleh jangkitan dengan bakteria H. pylori, doktor biasanya menetapkan antibiotik. Contohnya termasuk clarithromycin (Biaxin) dan amoxicillin (Amoxil, Augmentin, atau lain-lain) atau metronidazole (Flagyl).

5. Makanan Tambahan

Gastritis kronik akibat gastritis yang dipicu oleh reaksi autoimun tidak dapat dirawat secara khusus. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan makanan tambahan untuk mengatasi kekurangan vitamin B12 yang mencetuskan reaksi autoimun.

Makanan tambahan untuk memenuhi keperluan vitamin B23 boleh dilakukan melalui tablet oral, suntikan, atau infus intravena.

Cara mencegah gastritis kronik

Ulser itu sendiri dapat dicegah. Walau bagaimanapun, jika keadaan ini sudah menjadi kronik kerana gastritis, kambuh hanya dapat dicegah dengan meminimumkan penyebab awal. Contohnya, dengan mengurangkan atau menghilangkan minum alkohol sama sekali, mengambil NSAID, tekanan dan sebagainya.

Setelah semua penyebab ini dihilangkan dengan perlahan, secara automatik dapat mencegah kemungkinan ulser kronik berulang. Namun, dalam rawatan, anda dinasihatkan untuk tidak hanya menghentikan tabiat yang mencetuskan keadaan.

Tetapi juga disertai dengan pengambilan ubat-ubatan yang dapat membantu melegakan gejala. Kerana jika tidak dirawat dengan cepat dan tepat, gastritis kronik akibat gastritis berisiko bertambah buruk.

Recent Posts