5 Petua Berkesan untuk Mengatasi Selsema pada Bayi yang Bercuti

Selsema adalah salah satu penyakit yang paling kerap menyerang bayi bila-bila masa di mana sahaja, walaupun pada waktu cuti. Cuaca sejuk dan pendedahan kepada virus adalah salah satu pencetus selesema pada bayi anda. Sekiranya ini berlaku pada si kecil anda, jangan risau. Untuk memastikan percutian sentiasa menyeronokkan, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi selesema pada bayi.

Petua untuk mengatasi selesema pada bayi yang sedang bercuti

Percutian adalah masa yang menyeronokkan bersama keluarga. Namun, ketika bayi anda demam, ini pasti membimbangkan. Untuk mengatasi selesema pada bayi, ibu boleh melakukan cara berikut:

1. Gunakan ubat gosok

Apabila anak anda demam, saluran hidungnya akan tersumbat. Keadaan ini boleh menyebabkan sukar bernafas dan terus ribut. Jangan segera memberinya minum ubat, ibu boleh mencuba menggunakan liniment (oles). Sebabnya, bayi masih sukar untuk mengambil ubat melalui mulutnya secara langsung.

Ubat gosok boleh menjadi penyelesaian alternatif untuk melegakan simptom sejuk dan menghangatkan badan si kecil semasa bercuti.

Walau bagaimanapun, jangan hanya menggunakan liniment. Pilih krim yang tidak melekit, tidak berminyak, dan cepat diserap ke dalam kulit. Juga, cari liniment yang mengandungi minyak penting kerana dapat melegakan pelbagai masalah kesihatan termasuk selsema.

Minyak penting atau minyak pati adalah sebatian yang diekstrak dari tanaman, boleh berasal dari bunga, akar, kayu, atau biji buah. Minyak penting Ia mula berfungsi apabila disapu pada kulit atau disedut secara langsung. Untuk membantu melegakan pernafasan, ibu boleh memilih liniment dengan kandungan minyak kayu putih dan chamomile.

Dipetik dari Healthline, minyak kayu putih adalah ekspektoran semula jadi untuk membantu melegakan masalah pernafasan, termasuk pada bayi. Sementara kandungan minyak chamomile dapat membantu bayi tidur lebih nyenyak walaupun mereka selsema. Untuk mendapatkan faedah secara langsung, sapukan kain ini ke dada, punggung, dan leher si kecil.

2. Sekat dengan bantal tinggi semasa tidur

Agar si kecil dapat bernafas dengan bebas, letakkan bantal tambahan semasa tidur. Kaedah ini menjadikan kedudukan kepala lebih tinggi daripada bahagian badan yang lain. Dengan cara itu, bayi anda dapat bernafas dengan lebih mudah apabila mereka demam. Ini membolehkan anak kecil anda tidur lebih nyenyak semasa bercuti dan cepat sembuh.

3. Keperluan cecair yang mencukupi

Apabila anak anda demam, ibu perlu meningkatkan pengambilan cecair. Sekiranya si kecil berumur enam bulan, ibu boleh menyediakan makanan dan minuman suam seperti sup dan susu. Walau bagaimanapun, jika anak kecil anda berusia di bawah enam bulan, ibu boleh memberi susu ibu (ASI).

Ketika bercuti, penyusuan susu ibu adalah pilihan pengambilan nutrien terbaik untuk bayi kerana makanan atau minuman yang dibeli di luar tidak dijamin bersih.

4. Menghisap baby snot

Snot yang terlalu kenyang menyukarkan bayi untuk bernafas. Untuk itu, ibu perlu mengawasinya dengan kerap. Sekiranya ingus mula terisi, gunakan alat penyedut khas untuk membuang lendir berlebihan. Ibu juga boleh menggunakan titisan hidung terlebih dahulu untuk menipis lendir sebelum menghisap.

Kaedah ini akan sangat membantu sekiranya bayi anda berumur di bawah 6 bulan. Cara menggunakannya adalah mudah, anda hanya perlu menekan bahagian alat yang menonjol. Kemudian, masukkan penitis ke lubang hidung dan keluarkan bahagian yang menonjol. Secara automatik, ingus akan disedut secara langsung ke alat.

5. Tepuk perlahan belakang si kecil

Tepukan lembut di bahagian belakang bayi dapat membantu lendir yang tersumbat dari hidung. Selain itu, kaedah ini juga dapat membantu anak kecil anda batuk dengan lebih mudah sekiranya selsema disertai dengan batuk. Pertama, letakkan si kecil di paha dalam keadaan rawan dan tepuk belakangnya dengan lembut. Sekiranya anak berusia lebih dari satu tahun, ibu boleh menolongnya ketika dia duduk.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found