Perubatan Asma yang Kuat! Dari Preskripsi Doktor hingga Bahan Asli

Asma adalah keadaan yang tidak dapat diubati. Walau bagaimanapun, rawatan asma masih perlu dilakukan secara berkala untuk membantu mengawal gejala asma sehingga tidak berulang atau kerap. Berikut adalah pelbagai ubat asma yang diresepkan oleh doktor dan boleh anda beli di kaunter farmasi.

Pilihan ubat asma dari doktor

Rawatan asma pada doktor secara amnya terbahagi kepada dua kategori, iaitu rawatan jangka panjang dan jangka pendek. Pastikan anda selalu mengikuti arahan doktor supaya ubat dapat berfungsi dengan optimum dan mencegah kesan sampingan.

1. Rawatan asma jangka panjang

Sebilangan besar penghidap asma, terutamanya yang mempunyai penyakit kronik, disarankan untuk mengikuti terapi ubat jangka panjang.

Ini penting untuk mengawal keparahan gejala asma, mencegahnya berulang, dan mengurangkan risiko menghidap komplikasi asma.

Beberapa jenis ubat asma jangka panjang, termasuk:

kortikosteroid yang disedut

Kortikosteroid adalah ubat yang menyekat atau mengurangkan keradangan di saluran udara yang dapat memicu gejala asma, seperti batuk dan sesak nafas. Dengan ubat ini, kekerapan kambuh asma dapat dikurangkan dan anda boleh bernafas lebih mudah setiap hari.

Ubat kortikosteroid yang dihirup disyorkan sebagai rawatan asma jangka panjang kerana risiko minimum kesan sampingan daripada kortikosteroid oral.

Ubat kortikosteroid yang biasa digunakan dalam rawatan asma jangka panjang termasuk:

 • fluticasone
 • budesonide
 • flunisolida
 • ciclesonide
 • beclomethasone
 • mometasone
 • fluticasone furoate

Anda mungkin perlu terus menggunakan ubat asma ini selama beberapa hari hingga beberapa minggu agar kesannya berlaku.

Walaupun kesan sampingan yang sangat jarang berlaku, kortikosteroid yang dihirup kadang-kadang boleh menyebabkan kerengsaan pada mulut, tekak, dan jangkitan kulat pada mulut.

Pengubah leukotriena

Pengubah leukotriena adalah sejenis ubat asma oral (minum) yang berfungsi melawan leukotrien. Leukotrien adalah bahan yang dilepaskan oleh sel darah putih di paru-paru yang menyebabkan aliran udara tersumbat.

Ubat oral ini bertujuan untuk asma yang disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, aktiviti fizikal yang berat, atau asma berterusan yang teruk.

Dadah yang tergolong dalam kelas pengubah leukotriena adalah:

 • montelukast
 • zafirlukast
 • zileuton

Semua ubat ini membantu melegakan simptom asma, termasuk batuk dan sukar bernafas, sehingga 24 jam.

Dalam kes tertentu, jenis ubat ini berisiko menyebabkan kesan sampingan psikologi seperti halusinasi, gejala kemurungan, dan kegelisahan yang berlebihan. Segera berjumpa doktor sekiranya anda merasakan reaksi yang tidak biasa.

Agonis beta yang bertindak panjang

Rawatan asma yang termasuk dalam kategori beta agonis yang bertindak panjang adalah bronkodilator. Bronkodilator adalah terapi yang menggunakan ubat untuk meningkatkan keupayaan paru-paru untuk menyerap oksigen. Dengan cara itu anda dapat bernafas dengan lebih lancar dan senang.

Dadah yang biasa digunakan dalam terapi bronkodilator termasuk salmeterol dan formoterol. Bronkodilator harus digabungkan dengan kortikosteroid yang dihirup. Ubat asma ini biasanya hanya akan diberikan sekiranya gejala tidak membaik selepas pemberian kortikosteroid yang dihirup.

Beberapa jenis gabungan beta agonis yang bertindak panjang dengan kortikosteroid yang dihirup adalah:

 • fluticasone dan salmeterol
 • budesonide dan formoterol
 • mometasone dan formoterol
 • fluticasone dan vilanterol

Ubat ini biasanya digunakan untuk mengawal gejala asma yang dipicu oleh senaman atau aktiviti fizikal yang berat.

Theophylline

Theophylline membantu merehatkan otot yang meradang di sekitar saluran udara (bronkus) supaya anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

Bagi sesetengah orang, ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, muntah dan muntah, dan sakit perut. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini dapat dicegah dengan menyesuaikan dos.

2. Rawatan asma jangka pendek

Selain rawatan jangka panjang, penghidap asma juga memerlukan terapi jangka pendek. Di samping itu, jika anda menghidap asma sekejap, doktor anda akan mengesyorkan rawatan jangka pendek.

Terapi ubat asma jangka pendek bertujuan untuk melegakan serangan asma secara tiba-tiba. Ubat ini dapat merawat gejala asma akut apabila serangannya berulang.

Ubat ini berfungsi lebih cepat, hanya beberapa minit dan berlangsung selama 4-6 jam. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan untuk penggunaan rutin atau harian.

Ubat asma jangka pendek hanya sebagai pertolongan cemas. Jenis ubat asma jangka pendek berikut paling kerap diresepkan oleh doktor:

Inhaler beta 2-agonis bertindak pendek

Inhaler ini adalah sejenis bronkodilator yang berfungsi dengan cepat untuk menghentikan gejala asma apabila serangan berulang.

Pilihan ubat asma pertama dalam kumpulan ini, iaitu:

 • Albuterol
 • Pirbuterol
 • Levalbuterol

Kelas ubat beta agonis lakonan pendek Boleh digunakan menggunakan alat genggam (portable) inhaler atau nebulizer.

Ipratopium

Ipratropium lebih banyak digunakan untuk merawat emfisema dan bronkitis kronik. Walau bagaimanapun, ia juga boleh digunakan sebagai terapi bronkodilator yang bertindak pantas.

Fungsinya adalah dengan segera mengendurkan otot saluran udara yang mengencangkan ketika serangan asma berulang. Jadi, anda boleh menggunakan ubat ini ketika gejala asma baru mula muncul.

Kortikosteroid oral dan intravena

Sekiranya gejala asma anda tidak dapat dikawal dengan ubat-ubatan yang dihirup, doktor anda mungkin menetapkan steroid oral, seperti prednisone dan methylprednisolone.

Ubat steroid oral hanya boleh digunakan untuk jangka waktu yang pendek, dan hanya untuk merawat jenis serangan asma yang teruk. Biasanya doktor akan menetapkan ubat steroid oral hanya selama 1-2 minggu.

Ini kerana ubat steroid oral boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius jika digunakan dalam jangka masa panjang. Risiko kesan sampingan boleh merangkumi kenaikan berat badan, darah tinggi, kelemahan otot, lebam mudah, dan sebagainya.

Sekiranya anda fikir anda perlu mengambil ubat jangka pendek lebih dari 2 hari seminggu, segera berjumpa doktor. Doktor anda boleh mengubah rancangan tindakan asma yang disesuaikan dengan keadaan anda sekarang.

3. Ubat untuk asma alahan

Rawatan ini dikhaskan untuk menangani alahan yang mencetuskan atau menyebabkan asma. Jadi, ubat ini biasanya hanya diberikan pada waktu atau ketika tubuh bertindak balas terhadap pencetus tertentu (alergen).

Jenis ubat yang diberikan untuk merawat alergi pencetus asma adalah:

Suntikan alahan (imunoterapi)

Imunoterapi adalah kelas ubat asma yang berfungsi untuk meningkatkan atau menekan sistem imun untuk mengurangkan kepekaan tubuh terhadap alergen.

Untuk beberapa bulan pertama, suntikan akan diberikan biasanya seminggu sekali. Kadang-kadang, ia juga hanya boleh diberikan sebulan sekali. Proses imun boleh mengambil masa beberapa tahun untuk menjadi lebih tahan terhadap alergen.

Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan pencetus asma, berbincanglah dengan doktor anda mengenai kemungkinan mengambil imunoterapi sebagai ubat untuk mengawal gejala asma anda.

Ubat alahan lain

Selain suntikan, alergi pencetus asma juga dapat diatasi dengan semburan dan ubat oral. Ini termasuk antihistamin, dekongestan, kortikosteroid, dan cromolyn.

Selain berkesan untuk melegakan reaksi alergi seperti gatal-gatal, antihistamin juga dapat digunakan sebagai cara untuk merawat batuk akibat asma. Ubat ini berfungsi dengan menyekat kesan pelepasan histamin.

Histamin adalah bahan kimia yang menghasilkan tindak balas keradangan di dalam badan, termasuk di saluran udara.

Cetirizine, diphenhydramine, dan loratadine adalah beberapa antihistamin yang paling biasa. Walau bagaimanapun, ingat bahawa kebanyakan ubat antihistamin mempunyai kesan sampingan yang membuat anda mengantuk setelah anda mengambilnya.

Oleh itu, pastikan anda tidak mengendalikan mesin atau memandu setelah mengambil ubat batuk asma ini.

Ubat alahan ini boleh dibeli tanpa resep di farmasi untuk melegakan simptom asma yang timbul. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan mengganti ubat utama yang ditetapkan oleh doktor.

4. Rawatan biologi

Dilaporkan dari halaman Mayo Clinic, ubat biologi biasanya diberikan bersamaan dengan terapi ubat jangka panjang. Fungsi ubat biologi adalah untuk merawat penyakit atau keadaan kesihatan lain yang menyebabkan radang pada paru-paru yang memicu gejala sesak nafas anda muncul.

Dengan bantuan ubat biologi, asma yang teruk disebabkan oleh keadaan kesihatan yang lain dapat diatasi. Salah satunya ialah omalizumab.

Ubat ini digunakan untuk merawat asma yang dipicu oleh alahan dari udara. Omalizumab biasanya diberikan melalui suntikan setiap 2-4 minggu. Ubat ini tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun.

Jenis medium penyedutan untuk pengenalan ubat asma

Penggunaan ubat asma dengan penyedutan dianggap lebih berkesan kerana boleh menghantar ubat tersebut terus ke saluran pernafasan anda.

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan yang dihirup, baik jangka pendek dan jangka panjang, memerlukan bantuan alat khas untuk menukar ubat cair menjadi wap. Dengan cara itu, ubat boleh masuk terus ke paru-paru.

Alat pernafasan yang paling biasa digunakan oleh penghidap asma adalah penyedut dan nebulizer. Inhaler dan nebulizer sama-sama bertindak untuk mengawal gejala dan melegakan serangan asma berulang.

Berikut adalah langkah-langkah bagaimana menggunakan inhaler dan nebulizer sebagai rawatan asma.

1. Penyedut

Sebagai ubat asma, terdapat banyak jenis penyedut dengan kekuatan dan fungsi dos yang berbeza. Tetapi pada dasarnya, cara menggunakan alat sedut dengan betul dan berkesan adalah seperti berikut:

 • Duduk atau berdiri tegak semasa menggunakan alat sedut.
 • Goncangkan alat sedut dengan baik sebelum menyedutnya.
 • Segera tarik nafas dengan perlahan sebaik sahaja anda menekan alat sedut.
 • Tahan nafas sekurang-kurangnya 10 saat selepas menyedut.
 • Sekiranya anda perlu menggunakan lebih daripada satu menyedut setiap dos, tunggu beberapa minit di antara setiap sedutan. Sekiranya anda mengambil bronkodilator yang bertindak pantas, beri rehat selama 3-5 minit. Untuk jenis lain, berikan jeda 1 minit.
 • Tarik nafas dan hembus perlahan di antara setiap puff.

Mulut Alat penyedut (corong tempat anda meletakkan mulut) perlu dibersihkan selepas setiap penggunaan. Keringkan secara semula jadi. Jangan gunakan kain untuk mengelap sehingga kering.

Selama anda menggunakan alat ini seperti yang diperintahkan oleh doktor anda, alat sedut sangat berkesan untuk mengawal asma dan mempunyai kesan sampingan yang minimum.

2. Nebulizer

Sekiranya alat sedut adalah alat pernafasan yang berbentuk semburan kecil, nebulizer adalah mesin yang dikuasakan oleh bateri atau elektrik.

Nebulizer biasanya disertakan dengan tiub yang mempunyai topeng di hujung untuk anda gunakan semasa menyedut ubat.

Nebulizer lebih sering digunakan sebagai rawatan untuk asma kronik atau kes asma yang serius, baik pada kanak-kanak dan orang tua. Ini kerana wap yang dihasilkan oleh nebulizer sangat kecil sehingga ubat akan dapat menyerap dengan lebih cepat ke kawasan paru-paru yang disasarkan.

Secara umum, cara menggunakan nebulizer adalah seperti berikut:

 • Basuh tangan anda dengan sabun di bawah air yang mengalir untuk mengelakkan kuman memasuki paru-paru melalui tangan yang menyentuh nebulizer.
 • Sediakan ubat yang akan digunakan. Sekiranya ubat telah dicampurkan, tuangkan terus ke dalam bekas ubat nebulizer. Sekiranya tidak, masukkan satu persatu menggunakan pipet atau picagari.
 • Tambahkan garam jika diperlukan dan diresepkan oleh doktor.
 • Sambungkan bekas ubat ke mesin dan juga topeng ke bahagian atas bekas.
 • Letakkan topeng di wajah sehingga menutup hidung dan mulut. Pastikan bahagian tepi topeng ditutup rapat dengan wajah, sehingga tidak ada wap ubat yang keluar dari sisi topeng.
 • Mulakan mesin kemudian tarik nafas melalui hidung anda dan hembus perlahan-lahan melalui mulut anda.
 • Anda boleh menamatkannya apabila tidak ada lagi wap yang keluar. Ini adalah tanda bahawa ubat telah habis.

Cara menggunakan nebulizer rata-rata mengambil masa sekitar 15-20 minit.

Recent Posts