5 Khasiat Daun Kenikir, Sayuran Yang Sering Dimakan Sebagai Sayuran: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Walaupun tidak sepopuler sayur-sayuran lain, daun kenikir atau ulam raja ternyata mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh. Ingin mengetahui khasiat daun kenikir? Teruskan membaca untuk ulasan ini, OK!

Apakah kandungan khasiat dalam daun kenikir?

Kenikir atau Cosmos caudatus adalah sejenis sayur yang biasanya dimakan secara langsung sebagai sayur segar. Selain mengandungi vitamin dan mineral, terdapat sejumlah nutrien penting lain dalam sayur satu ini.

Menurut data dari Panganku.org, 100 gram daun kenikir mengandungi nutrien berikut:

Air: 87.6 gram

Tenaga: 45 kalori

Protein: 3.7 gram

Lemak: 0.5 gram

Karbohidrat: 6.6 gram

Serat makanan: 5.8 gram

Kalsium: 328 mg

Fosforus: 65 mg

Zat besi: 2.7 mg

Natrium: 6 mg

Kalium: 431.0 mg

Tembaga: 0.10 mg

Zink: 0.6 mg

Beta-Karotena: 30,200 mcg

Jumlah Karotenoid: 12 mcg

Tiamin (Vitamin B1): 0.50 mg

Riboflavin (Vitamin B2): 0,30 mg

Niacin: 4.5 mg

Pelbagai khasiat daun kenikir untuk kesihatan

Sekiranya diproses dengan betul, daun kenikir akan memberikan sejumlah nutrien yang baik untuk tubuh anda. Inilah beberapa kelebihan daun kenikir untuk menyokong kesihatan tubuh:

1. Mencegah penyakit kronik

Khasiat daun kenikir yang sangat penting bagi tubuh adalah mencegah pelbagai penyakit kronik seperti penyakit jantung dan barah. Ini kerana daun kenikir mengandungi antioksidan yang tinggi.

Antioksidan adalah sebatian unik yang tugasnya adalah untuk menangkis kesan buruk serangan radikal bebas yang memasuki tubuh. Sekiranya tidak dihentikan segera, radikal bebas ini dapat berkembang menjadi penyakit kronik.

Daun Kenikir adalah salah satu sayur penyumbang antioksidan terbaik yang mudah didapati, salah satunya termasuk daun kenikir.

Menurut hasil penyelidikan yang diterbitkan dalam Global Journal of Pharmacology, dari kira-kira 37 jenis sayuran mentah yang diuji, daun kenikir atau ulam raja ternyata mengandungi jenis antioksidan flavonoid yang tinggi.

2. Mencegah senak

Selain mencegah pelbagai penyakit kronik, para penyelidik percaya bahawa flavonoid yang terdapat dalam sayur ini juga dapat mencegah gangguan pencernaan.

Flavonoid adalah sejenis antioksidan yang telah membuktikan keberkesanannya untuk menguatkan sistem imun untuk mengelakkan pelbagai jenis penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas.

Sebenarnya, tubuh manusia mempunyai kemampuan semula jadi untuk menghasilkan antioksidan sendiri.

Malangnya, jumlah yang dihasilkan oleh tubuh kadang-kadang tidak cukup untuk memenuhi keperluan optimum, jadi memerlukan pengambilan antioksidan dari luar. Salah satunya adalah dari daun kenikir

3. Mencegah darah tinggi

Daun ulam raja atau daun kenikir dipercayai dapat mengurangkan risiko darah tinggi atau tekanan darah tinggi.

Ini dibuktikan melalui penyelidikan yang diterbitkan oleh Journal of Research in Medical Sciences.

Kajian ini menyimpulkan bahawa ekstrak daun raja ulam dapat menghambat peningkatan degupan jantung pada haiwan eksperimen.

Ini kerana daun kenikir mempunyai kesan diuretik, iaitu kemampuan meningkatkan pembuangan garam dari badan.

Supaya lebihan garam dalam darah yang menyebabkan hipertensi dapat dicegah dengan memakan sayur yang satu ini.

Menurut hasil percubaan, kesan diuretik daun kenikir hampir sama dengan kesan diuretik ubat antihipertensi.

4. Menurunkan risiko diabetes

Masih dalam penyelidikan dengan jurnal yang sama, terdapat manfaat lain dari daun kenikir, iaitu mencegah diabetes.

Hasil ini diperoleh setelah para penyelidik mendapati penurunan gula darah yang ketara pada haiwan percobaan gemuk.

Kesan antidiabetik daun ulam raja diperoleh dari enzim yang mampu menghambat penyerapan glukosa dalam sistem pencernaan.

Selanjutnya, daun raja ulam ini juga berpotensi untuk menguruskan keadaan hiperglikemia atau kadar gula darah yang terlalu tinggi di dalam badan.

5. Mencegah osteoporosis

Osteoporosis adalah penyakit yang terdedah kepada orang tua. Dalam kes ini, khasiat daun kenikir dipercayai dapat membantu mencegah osteoporosis pada wanita yang telah melalui menopaus

Ini disebabkan oleh kemampuan daun kenikir untuk melindungi fungsi dan keadaan tulang. Ini dibuktikan dalam kajian sekumpulan haiwan eksperimen yang mengalami kehilangan tulang.

Selama kira-kira 8 minggu, haiwan diberi ekstrak daun raja ulam. Didapati bahawa jumlah dan komposisi tulang haiwan eksperimen pada amnya bertambah sedikit demi sedikit.

Selain itu, khasiat daun kenikir juga didapati menyokong pembentukan dan peningkatan keadaan tulang di dalam badan.

Cara makan daun kenikir yang baik

Untuk mendapatkan faedah daun kenikir, anda boleh memakannya secara langsung sebagai sayur segar, membuat daun kenikir rebus atau minum air rebusan daun kenikir.

Tidak kira apa jenis pemprosesan yang anda mahukan, anda harus mencuci daun kenikir dengan bersih sebelum memprosesnya dengan air mengalir.

Ini supaya daun kenikir bebas dari kuman dan sisa racun perosak yang mungkin masih melekat pada daun.

Recent Posts