Adakah Anda Perlu Memakai Pita Mata untuk Tidur? Ini adalah Jawapan Pakar •

Tidur adalah keperluan asas yang sangat penting bagi manusia. Sebabnya, tidur berkualiti dapat mempengaruhi kesihatan tubuh secara keseluruhan. Oleh itu, penting untuk membuat tidur berkualiti setiap malam. Penggunaan penutup mata untuk tidur dikatakan dapat menjadikan tidur lebih nyenyak. Adakah itu benar? Sekiranya demikian, adakah perlu menggunakan penutup mata untuk tidur?

Penyelidikan: penutup mata menjadikan anda tidur lebih lena

Satu kajian dilakukan untuk mengetahui kesan penutup mata pada kualiti tidur pesakit jantung dengan melibatkan 60 pesakit dalam di Unit Rawatan Koronari (CCU) di sebuah hospital di Iran.

Dalam kajian ini para doktor cuba menggunakan beberapa cara untuk meningkatkan kualiti tidur pesakit.

Kaedah yang digunakan adalah aromaterapi, relaksasi otot, dan penggunaan penutup mata untuk tidur.

Patch mata yang digunakan terbuat dari kain dan mempunyai tali elastik untuk dilekatkan di kepala pesakit.

Mata penutup mata ini dirancang untuk menyekat semua cahaya yang mungkin memasuki mata pesakit dan mewujudkan kegelapan total.

Hasil kajian menunjukkan bahawa penggunaan penutup mata meningkatkan kualiti tidur kumpulan eksperimen lebih banyak daripada kumpulan kawalan yang tidak menggunakan peranti ini.

Pada akhir kajian, para pakar menyimpulkan bahawa penggunaan penutup mata untuk tidur terbukti dapat meningkatkan kualiti tidur pesakit jantung, yang biasanya tidak dapat tidur nyenyak dan memerlukan pil tidur.

Kelebihan dan kekurangan penggunaan penutup mata untuk tidur

Dari hasil ini, dapat disimpulkan bahawa penutup mata dapat meningkatkan kualiti tidur.

Tetapi pilihannya adalah milik anda, sama ada anda merasakan keperluan atau tidak.

Berikut adalah pelbagai kelebihan dan kekurangan yang dapat anda pertimbangkan sebelum menggunakan penutup mata untuk tidur.

Berlebihan

Mengurangkan bengkak

Ruangan kesihatan dalam talian di Columbia University melaporkan bahawa anda dapat menghilangkan mata yang bengkak ketika bangun dengan memakai penutup mata yang menenangkan dan menyejukkan mata.

Anda boleh mendapatkannya dari penutup mata yang terbuat dari gel. Sebilangan penutup mata ini bahkan mempunyai aroma herba yang menenangkan untuk meningkatkan kelonggaran semasa tidur.

Sekat cahaya

Pusat Kesihatan Schiffert of Virginia Tech mengesyorkan memakai penutup mata untuk menyekat cahaya yang mungkin mengganggu tidur anda. Cahaya biasanya merupakan isyarat untuk tubuh bangun.

Sementara itu, badan akan bertindak balas terhadap kegelapan dengan membuat anda mengantuk. Oleh itu, menggunakan penutup mata adalah baik untuk membuat anda tertidur dengan cepat dan nyenyak.

Sebenarnya, kajian Cina tahun 2010 yang melihat pesakit di unit rawatan intensif mendapati bahawa peserta yang memakai penutup mata dan penutup telinga mempunyai tahap melatonin yang tinggi, hormon yang membantu mengawal tidur.

Kekurangan

Rentan bangun lewat

Blindfolds yang digunakan semasa tidur menghalang cahaya masuk. Oleh itu, ketika matahari terbit, anda mungkin masih merasa malam kerana mata anda tidak terkena cahaya matahari yang biasanya membangunkan badan anda. Oleh itu, anda cenderung untuk tidur lebih lama dan menyebabkan tidur berlebihan.

Meninggalkan garis di wajah

Sebilangan besar penutup jisim mempunyai jalur elastik untuk dilekatkan di kepala. Getah ini boleh meninggalkan garisan haus di sisi wajah jika terlalu ketat. Tetapi, jika anda memilih getah yang longgar, ia akan mudah keluar semasa anda tidur.

Pelbagai pertimbangan di atas boleh menjadi rujukan anda sama ada anda memerlukan penutup mata untuk tidur atau tidak. Perkara yang paling penting adalah menjaga kualiti tidur anda setiap malam agar tubuh mendapat manfaat maksimum dari proses tidur itu sendiri.

Recent Posts