9 Jenis Ubat Diabetes Yang Amat Diresepkan oleh Doktor |

Diabetes mellitus atau diabetes adalah penyakit kronik yang tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, gejala diabetes dan keparahan keadaan masih dapat dikawal dengan gaya hidup sihat dan ubat yang tepat. Walaupun tidak semua penderita diabetes (diabetes) memerlukannya, pengambilan ubat diabetes mellitus kadang-kadang diperlukan ketika kadar gula darah tinggi tidak turun walaupun tetap menjalani diet yang sihat.

Pelbagai pilihan ubat diabetes mellitus dari doktor

Berbeza dengan diabetes jenis 1, yang pastinya memerlukan suntikan insulin, diabetes tipe 2 pada umumnya dapat diatasi dengan perubahan gaya hidup diabetes yang sihat, seperti menyesuaikan diet anda dan melakukan senaman secara teratur.

Tetapi dalam beberapa kes, terutama ketika kadar gula darah tinggi sulit dikendalikan hanya dengan menjaga diet, rawatan diabetes perlu dibantu dengan penggunaan ubat-ubatan, termasuk terapi insulin.

Secara amnya, kelas ubat diabetes mempunyai cara kerja dan kesan sampingan yang berbeza. Namun, fungsinya tetap sama, iaitu membantu mengawal kadar gula dalam darah sekaligus mengurangkan risiko komplikasi diabetes.

Beberapa kelas ubat diabetes yang biasanya disyorkan oleh doktor adalah:

1. Metformin (biguanide)

Metformin adalah ubat diabetes yang tergolong dalam kumpulan biguanide. Ini adalah ubat diabetes generik yang paling kerap diresepkan oleh doktor untuk pesakit diabetes jenis 2.

Metformin berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran glukosa di hati dan meningkatkan kepekaan tubuh terhadap insulin.

Dengan cara itu, tubuh dapat menggunakan insulin dengan lebih berkesan dan glukosa lebih mudah diserap oleh sel-sel di dalam badan.

Metformin ubat generik untuk diabetes boleh didapati dalam bentuk pil dan sirap. Walau bagaimanapun, metfomin juga mempunyai kesan sampingan seperti mual, cirit-birit, dan penurunan berat badan.

Kesan sampingan ini dapat hilang apabila tubuh mula menyesuaikan diri dengan penggunaan ubat diabetes ini.

Biasanya, doktor akan mula menetapkan ubat oral atau suntikan yang lain sekiranya metformin sahaja tidak mencukupi untuk mengawal kadar gula dalam darah.

2. Sulfonylureas

Sebagai tambahan kepada metformin, kelas ubat generik untuk diabetes mellitus yang sering diresepkan oleh doktor adalah sulfonylureas.

Ubat Sulfonylureas berfungsi dengan membantu pankreas menghasilkan lebih banyak insulin.

Diabetes juga boleh berlaku kerana ketahanan insulin, yang bermaksud tubuh tidak lagi sensitif atau sensitif terhadap insulin yang berguna untuk membantu mengatur kadar gula darah.

Nah, ubat sulfonylurea kelas ini membantu tubuh menjadi lebih sensitif terhadap insulin.

Umumnya, ubat sulfonylurea hanya untuk pesakit diabetes jenis 2. Orang yang menghidap diabetes jenis 1 tidak mengambil ubat ini, kerana pada dasarnya, badan mereka tidak atau tidak menghasilkan insulin.

Beberapa contoh ubat diabetes sulfonylurea termasuk:

 • Klorpropamida
 • Glyburide
 • Glipzide
 • Glimepiride
 • Gliclazide
 • Tolbutamide
 • Tolazamide
 • Glimepiride

Ubat generik ini untuk diabetes mellitus boleh menyebabkan hipoglikemia atau keadaan penurunan gula darah dengan cepat.

Oleh itu, jika anda diberi ubat diabetes oleh doktor, anda mesti mengikuti jadual makan biasa.

3. Meglitinide

Ubat diabetes kelas Meglitinide berfungsi seperti sulfonylurea, yang merangsang pankreas untuk menghasilkan lebih banyak insulin.

Perbezaannya adalah, ubat diabetes mellitus berfungsi lebih cepat. Tempoh kesannya pada badan juga lebih pendek daripada sulfonilurea.

Repaglinide (Prandin) dan nateglinide (Starlix) adalah contoh ubat kelas meglitinide.

Salah satu kesan sampingan yang timbul daripada pengambilan kumpulan ubat meglitinide adalah gula darah rendah dan kenaikan berat badan.

Rujuk doktor untuk mendapatkan nasihat terbaik untuk keadaan anda.

4. Thiazolidinediones (glitazone)

Thiazolidinediones atau juga dikenali sebagai ubat glitazon juga sering diberikan untuk membantu mengawal kadar gula darah pada pesakit dengan diabetes mellitus jenis 2.

Ubat ini berfungsi dengan membantu tubuh menghasilkan lebih banyak insulin.

Selain mengawal gula darah, ubat ini juga membantu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan metabolisme lemak dengan meningkatkan kadar HDL (kolesterol baik) dalam darah.

Peningkatan berat badan adalah salah satu kesan sampingan penggunaan ubat diabetes mellitus ini. Memetik di halaman Mayo Clinic, ubat diabetes ini juga dikaitkan dengan kesan sampingan lain yang lebih serius, seperti risiko kegagalan jantung dan anemia.

Ubat diabetes yang tergolong dalam kumpulan glitazone (thiazolidinediones) adalah:

 • Rosiglitazone
 • Pioglitazone

5. Perencat DPP-4 (gliptin)

Inhibitor dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4 inhibitor) atau juga dikenali sebagai kumpulan gliptin adalah ubat generik untuk diabetes mellitus yang berfungsi untuk meningkatkan hormon incretin dalam badan.

Incretin adalah hormon di saluran pencernaan yang berfungsi memberi isyarat kepada pankreas untuk melepaskan insulin ketika kadar gula dalam darah meningkat.

Oleh itu, peningkatan pengeluaran hormon incretin dapat membantu meningkatkan bekalan insulin untuk mengawal kadar gula darah tinggi, terutama setelah makan.

Selain itu, ubat diabetes ini juga dapat membantu mengurangkan pemecahan glukosa di hati sehingga tidak mengalir ke dalam darah ketika kadar gula tinggi.

Biasanya doktor akan menetapkan ubat diabetes mellitus ini jika ubat metformin dan ubat sulfonylurea tidak berkesan dalam mengawal gula darah pada pesakit diabetes.

Memetik halaman Persatuan Diabetes Amerika, ubat diabetes ini juga berkesan untuk membantu menurunkan berat badan.

Beberapa ubat yang tergolong dalam kumpulan ini adalah:

 • Sitagliptin
 • Saxagliptin
 • Linagliptin
 • Alogliptin

Malangnya, beberapa laporan mengaitkan ubat ini dengan risiko pankreatitis atau radang pankreas.

Oleh itu, maklumkan kepada doktor mengenai semua keadaan kesihatan yang anda alami, terutamanya jika anda mempunyai sejarah penyakit yang berkaitan dengan pankreas.

6. Agonis reseptor GLP-1 (peniruan incretin)

Agonis reseptor GLP-1, juga dikenal sebagai ubat peniru incretin, diresepkan oleh doktor jika ubat diabetes mellitus seperti yang disebutkan di atas belum dapat mengawal kadar gula darah anda.

Ubat diabetes diberikan melalui suntikan. Ubat ini mengandungi amilin, asid amino yang dihasilkan dengan hormon insulin di pankreas.

Cara kerjanya adalah dengan merangsang rembesan hormon semula jadi yang dihasilkan oleh tubuh di dalam usus, iaitu inkretin.

Hormon incretin dapat merangsang pembebasan insulin setelah makan, sehingga meningkatkan pengeluaran insulin dan menurunkan glukagon atau gula yang dihasilkan oleh hati.

Oleh itu, agonis reseptor GLP-1 dapat menghalang dan mengurangkan pembebasan glukosa yang dihasilkan selepas makan.

Ubat diabetes ini juga membantu melancarkan pencernaan, sehingga mencegah perut mengosongkan dengan cepat dan menahan selera makan.

Contoh ubat diabetes yang tergolong dalam kelas agonis reseptor GLP-1 adalah:

 • Exanatide
 • Liraglutide
 • Semaglutide
 • Albiglutide
 • Dulaglutide

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa liraglutide dan semaglutide dapat membantu mengurangkan risiko serangan jantung dan strok pada orang yang berisiko tinggi untuk kedua-dua keadaan.

Kesan sampingan ubat diabetes ini termasuk loya, muntah, dan kenaikan berat badan. Bagi sesetengah orang, ubat diabetes boleh meningkatkan risiko pankreatitis.

7. perencat SGLT2

Sodium-glukosa co-transporter-2 (SGLT2) adalah kelas perencat baru yang juga sering digunakan dalam rawatan diabetes.

Ubat diabetes mellitus kelas ini berfungsi dengan mengurangkan penyerapan semula glukosa dalam darah. Dengan begitu, glukosa akan dikeluarkan melalui air kencing, sehingga gula yang terkumpul atau beredar di dalam darah akan berkurang.

Sekiranya seimbang dengan diet yang betul dan program senaman fizikal biasa, kelas ubat ini berkesan dalam membantu mengawal gula darah tinggi pada pesakit diabetes jenis 2.

Doktor biasanya tidak akan memberikan ubat ini kepada mereka yang menghidap diabetes jenis 1 dan ketoasidosis diabetes.

Beberapa contoh kelas perencat ubat diabetes SGLT2 adalah:

 • Dapagliflozin
 • Canagliflozin
 • Empagliflozin

8. Perencat Alpha-glukosidase

Tidak seperti kebanyakan jenis ubat diabetes yang lain, perencat alpha-glukosidase tidak mempunyai kesan langsung terhadap rembesan atau kepekaan tubuh terhadap insulin.

Sebaliknya, ubat ini melambatkan pemecahan karbohidrat yang terdapat dalam makanan berkanji.

Alpha-glukosidase adalah enzim yang memecah karbohidrat menjadi zarah gula yang lebih kecil - disebut glukosa - yang kemudian diserap oleh organ dan digunakan sebagai tenaga.

Apabila penyerapan karbohidrat menjadi perlahan, perubahan pati (tepung) dalam karbohidrat juga menjadi lebih perlahan. Ini membolehkan proses menukar kanji menjadi glukosa berjalan dengan perlahan.

Kesannya, kadar gula dalam darah menjadi lebih stabil.

Kelas ubat ini akan memberi kesan terbaik sekiranya diambil sebelum makan. Beberapa ubat diabetes yang tergolong dalam kelas perencat alpha-glukosidase adalah:

 • Acarbose
 • Miglitol

Pengambilan ubat diabetes tidak menyebabkan gula darah rendah atau kenaikan berat badan.

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini dapat membuat anda sering membuang gas dan mengalami kesan sampingan dari masalah pencernaan. Sekiranya anda sering mengalaminya, segera berjumpa doktor untuk menyesuaikan dos yang lebih selamat.

9. Terapi insulin

Tahap gula darah penderita diabetes dapat dikendalikan dengan menerapkan gaya hidup sehat dan minum ubat secara berkala.

Tetapi bagi orang yang menghidap diabetes jenis 1, terapi insulin adalah asas utama untuk mengawal penyakit ini kerana pankreas mereka tidak lagi dapat menghasilkan insulin.

Itulah sebabnya, terapi insulin lebih sering ditujukan kepada penderita diabetes jenis 1, daripada menggunakan ubat diabetes mellitus.

Walaupun begitu, orang dengan diabetes jenis 2 kadang-kadang juga memerlukan terapi ini. Mereka memerlukan terapi insulin kerana walaupun pankreas mereka masih dapat menghasilkan insulin, tubuh tidak dapat bertindak balas terhadap insulin yang dihasilkannya secara optimum.

Doktor biasanya menetapkan terapi insulin untuk pesakit diabetes jenis 2 yang tidak dapat mengawal gula darah mereka melalui perubahan gaya hidup dan ubat oral.

Terdapat beberapa jenis insulin tambahan yang digunakan untuk merawat diabetes. Jenis insulin dibezakan oleh kelajuan tindakannya, yang merangkumi:

 • Insulin bertindak pantas (insulin bertindak pantas)
 • Insulin biasa (insulin bertindak pendek)
 • Insulin bertindak sederhana (insulin bertindak perantaraan)
 • Insulin bertindak perlahan (insulin bertindak lama)

Gabungan ubat untuk diabetes mellitus

Sebelum menetapkan ubat diabetes mellitus, doktor akan mempertimbangkan pelbagai perkara yang berkaitan dengan keadaan kesihatan diabetes, seperti:

 • Umur
 • Sejarah perubatan
 • Jenis diabetes yang dialami
 • Keterukan penyakit
 • Prosedur perubatan atau terapi yang lalu
 • Kesan sampingan atau toleransi terhadap jenis ubat tertentu

Dalam rawatan diabetes, terdapat banyak ubat yang mempunyai fungsi dan cara yang berbeza dalam mengawal gula darah.

Oleh itu, doktor mungkin dapat menetapkan beberapa jenis ubat diabetes sekaligus jika mereka merasakan ia akan lebih berkesan.

Di samping itu, gabungan ubat-ubatan dapat memastikan ujian A1C anda (ujian gula darah 3 bulan terakhir) terkawal untuk jangka masa yang lebih lama berbanding terapi tunggal atau rawatan dengan satu ubat sahaja.

Metformin, misalnya, sering digabungkan dengan ubat sulfonylurea atau terapi insulin. Kelas ubat sulfonylurea juga boleh digabungkan dengan kelas diabetes glitazone.

Anda tidak boleh berhenti mengambil ubat secara sembarangan atau mengambilnya melebihi dos yang ditetapkan, walaupun ketika memeriksa gula darah anda di rumah menunjukkan hasil yang normal.

Bercakap dengan doktor anda mengenai rancangan rawatan diabetes mellitus. Kemudian, doktor akan memutuskan sama ada rawatan anda berfungsi atau sesuatu perlu diubah.

Adakah pesakit diabetes mesti minum ubat selama-lamanya?

Ramai yang mengatakan rawatan diabetes akan berlangsung selama-lamanya. Namun, anda biasanya tidak perlu lagi mengambil ubat diabetes jika hasil ujian diabetes menunjukkan:

 • Hasil ujian hemoglobin A1C kurang daripada 7%
 • Hasil gula darah puasa pada waktu pagi kurang daripada 130 mg / dL
 • Hasil gula darah selepas makan atau dua jam selepas makan mestilah kurang daripada 180 mg / dL

Namun, untuk menghindari penggunaan ubat diabetes, anda harus mengamalkan gaya hidup sihat, mengatur makanan, dan bersenam secara khusus untuk diabetes secara berkala.

Sekiranya perlu, anda harus berjumpa dengan pakar pemakanan untuk membantu anda membuat peraturan menu diet diabetes yang betul.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts