Invisalign, Kaedah Praktikal dan Berkesan untuk Meluruskan Gigi •

Memiliki barisan gigi yang sihat dan rapi adalah impian semua orang. Nah, jika anda adalah salah satu pemilik gigi yang tidak kemas, tidak perlu risau. Kini terdapat banyak cara untuk meluruskan gigi yang boleh anda cuba. Salah satunya adalah dengan menggunakan Invisalign.

Invisalign, kaedah alternatif untuk meluruskan gigi selain pendakap gigi

Invisalign adalah cara meluruskan gigi yang banyak digunakan dan popular, tulis Dr. Ling, seorang profesor di University of Wester Ontario di Clinical Limitations of Invisalign.

Invisalign sebenarnya adalah tanda dagang alat penjagaan gigi yang boleh ditanggalkan yang dikeluarkan di Amerika Syarikat.

Invisalign adalah alat dalam bentuk "jaket gigi" untuk mencegah dan memperbaiki struktur gigi yang tidak kemas yang terbuat dari plastik. Pada pandangan pertama, bentuk alat ini mirip dengan jenis penahan jernih yang biasanya digunakan untuk mengekalkan bentuk barisan gigi setelah melepaskan pendakap. Bezanya, plastik alat ini lebih fleksibel daripada penahan biasa.

Bahan plastik yang fleksibel menjadikan kaedah ini dianggap lebih praktikal dan sesuai untuk meluruskan gigi berbanding memasang pendakap. Bentuknya juga telus menyerupai gigi semula jadi anda.

Kaedah meluruskan gigi ini sesuai untuk semua peringkat umur dan jantina. Terutama bagi mereka yang tidak mahu bersusah payah dengan pemasangan pendakap.

Fahami bagaimana invisalign berfungsi

Walaupun pendakap meluruskan gigi bengkok dengan menarik gigi ke kedudukan yang betul dengan bantuan pendakap, Invisalign meluruskan gigi dengan memberi tekanan dalaman dan luaran.

Invisalign digunakan dengan memasukkan acuan jelas yang serupa dengan bentuk garis gigi anda di rahang atas dan bawah. Semasa anda mengetap gigi, tekanan dari alat akan menekan perlahan setiap gigi anda, mengubah kedudukannya dan keluar dari alur.

Kaedah ini juga telah terbukti berjaya mengatasi pelbagai kelainan gigi.

Kelebihan menggunakan Invisalign

Berikut adalah beberapa kelebihan menggunakan Invisalign yang perlu anda ketahui.

1. Tidak menyebabkan kecederaan

Alat ini tidak menggunakan wayar untuk mengikat gigi. Sebaliknya, alat ini diperbuat daripada plastik yang fleksibel dan bertekstur halus. Akibatnya, anda tidak perlu risau tentang pendarahan lidah atau gusi kerana geseran dengan alat ini.

2. Tidak terlalu mencolok

Apabila anda memakai pendakap gigi, gigi anda akan kelihatan seperti dipagar oleh wayar dengan pelbagai warna. Walaupun alat ini tidak berwarna dan bahkan hampir tidak kelihatan.

3. Mudah dibersihkan

Semakin lama alat ini digunakan, sudah tentu alat ini akan menjadi kotor. Berita baiknya ialah alat ini senang dibersihkan. Anda hanya menyikatnya dengan menggunakan berus gigi yang lembut.

4. Boleh terlepas

Invisalign boleh ditanggalkan bila-bila masa yang anda mahukan. Anda boleh mengeluarkan alat ini semasa makan, menggosok gigi, dan berkumur. Oleh kerana ia dapat dikeluarkan dan dipasang dengan mudah, anda dapat menikmati makanan kegemaran anda dengan selesa.

Risiko penggunaan Invisalign

Sama seperti rawatan perubatan secara umum, alat ini juga mempunyai sejumlah risiko atau kesan sampingan yang berpotensi. Berikut adalah beberapa risiko invisalign yang perlu anda ketahui.

1. Tidak selesa pada mulanya

Mulut anda mungkin terasa kenyang atau sedikit sakit semasa anda menggerakkannya. Secara amnya, cara meluruskan gigi ini juga menyukarkan anda untuk bercakap.

Namun, lama-kelamaan rasa tidak selesa ini akan hilang ketika mulut anda menyesuaikan diri dengan Invisalign.

2. Kosnya lebih mahal

Mengapa alat ini lebih mahal? Tidak semua doktor gigi mampu melakukan rawatan ini dan mempunyai kemudahan atau sumber untuk melakukannya. Di samping itu, proses pembuatan alat ini juga melibatkan teknologi digital yang canggih.

3. Tindak balas alahan

Bagi sesetengah orang, bahan yang digunakan untuk membuat alat ini boleh mencetuskan alahan. Reaksi alergi ini boleh berbeza bagi setiap orang, mulai dari ringan hingga parah.

Oleh itu, pastikan anda berjumpa dengan doktor gigi anda terlebih dahulu sebelum menggunakan rawatan ini.

4. Risiko kerosakan atau kerosakan

Walaupun terbuat dari 100 plastik, alat ini juga boleh pecah atau bahkan rosak jika tidak dirawat dengan baik. Biasanya kerosakan berlaku kerana alat ini tidak dibersihkan secara berkala.

Jika ia rosak, alat ini tidak dapat diperbaiki. Ini bermaksud, anda perlu membayar lebih banyak untuk membeli cetakan invisalign baru.

5. Ia akan memakan masa lebih lama

Kerana diperbuat daripada plastik fleksibel, daya tarikan alat ini tidak sekuat ketika anda memakai pendakap. Akibatnya, anda memerlukan masa lebih lama untuk memakai Invisalign daripada baju kurung biasa.

Masa yang diperlukan boleh menjadi lebih lama sekiranya anda tidak menggunakan alat ini mengikut arahan doktor.

6. Agak sukar untuk digunakan

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, anda mesti mengeluarkan peranti ini semasa makan atau minum dan kemudian menggunakannya semula selepas itu. Sebelum menggunakannya lagi, anda juga diminta membersihkan gigi terlebih dahulu.

Tidak semua orang boleh dan sesuai untuk menggunakan alat ini

Invisalign dapat digunakan untuk merawat kebanyakan masalah struktur gigi dan penjajaran. Contohnya, seperti gigi yang tidak kemas, gigi bengkok, gigi kecil di atas, bawah, atau ada jurang.

Namun, tidak semua kes gigi tidak kemas dapat diatasi dengan pemasangan alat ini. Alat ini hanya berkesan untuk menangani kes gigi yang longgar pada tahap ringan. Contohnya, gigi terlalu ketat atau sedikit longgar, dan berlebihan ringan kerana rahang bawah tidak selari dengan rahang atas.

Untuk masalah pergigian yang lebih serius, rawatan ini mungkin tidak menghasilkan penampilan akhir sehebat pendakap gigi.

Penempatan invisalign mungkin tidak berkesan untuk merawat keadaan gigi seperti:

  • Gigi yang terlalu ketat lebih dari 5 milimeter
  • Penyemperitan gigi (keadaan gigi yang keluar dari alveolus dan akarnya mengikuti mahkota gigi)
  • Hujung gigi tajam lebih daripada 45 darjah

Anda harus menjalani pemeriksaan gigi terlebih dahulu dan melihat keberkesanan rawatannya sebelum menggunakan alat ini.

Sekiranya anda dibenarkan melakukan prosedur ini, mungkin memerlukan masa sekitar enam bulan atau setahun untuk menggunakan alat ini. Tempoh masa ini sebenarnya bergantung pada bagaimana keadaan keseluruhan gigi anda.

Persediaan sebelum menggunakan Invisalign

Berminat menggunakan Invisalign? Makan, tunggu sebentar! Proses rawatan ini bermula dengan memilih doktor gigi yang tepat. Tidak semua doktor gigi atau pakar ortodontik mempunyai sijil pemasangan Invisalign. Oleh itu, pastikan anda menemui doktor yang bertauliah dan berpengalaman untuk memasang jaket gigi ini.

Pada sesi perundingan pertama, doktor biasanya akan memeriksa keadaan gigi, gusi, dan rongga mulut anda dengan teliti. Semasa menjalani pemeriksaan, doktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan dan tabiat anda dalam menjaga gigi anda.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah perubatan tertentu seperti diabetes, penyakit gusi dan sebagainya. Beritahu juga mengenai ubat-ubatan yang anda kerap minum. Sama ada ubat dengan atau tanpa resep, suplemen makanan, untuk ubat-ubatan herba.

X-ray gigi dengan sinar-X diperlukan supaya doktor dapat mendapatkan gambaran yang lebih terperinci mengenai rongga mulut dan tulang rahang anda. Dari hasil sinar-X, doktor akan menentukan sama ada anda sesuai menggunakan alat ini atau tidak.

Sekiranya doktor menilai anda sesuai untuk menggunakan alat ini, maka doktor akan membuat rancangan untuk rawatan gigi anda. Ini termasuk berapa banyak alat ini yang akan dicetak dan berapa lama anda perlu menjalani rawatan ini.

Panduan penjagaan invisalign

Untuk mendapatkan hasil yang optimum, berikut adalah beberapa panduan ketika menggunakan Invisalign yang perlu anda perhatikan.

1. Masa penggunaan

Alat ini harus dipakai sekurang-kurangnya sekitar 20 hingga 22 jam sehari. Tujuannya tentu saja agar alat ini dapat berfungsi dengan lebih optimum untuk membersihkan gigi yang tidak kemas. Oleh itu, pastikan anda selalu menggunakan alat ini semasa anda dalam perjalanan atau keluar dari rumah.

Anda hanya perlu mengeluarkan perkakas ketika makan, minum minuman panas atau bergula, dan ketika membersihkan gigi. Sebaliknya, kurangkan pengambilan kopi yang boleh menjadikan gigi dan alat ini berubah warna.

2. Ganti secara invisalign secara berkala

Semasa rawatan, doktor akan memberi anda beberapa cetakan invisalign yang berbeza. Jumlah kesan yang akan diberikan oleh doktor disesuaikan dengan keadaan gigi anda.

Anda boleh mengganti peranti ini sendiri atau dengan bantuan doktor. Sebaik-baiknya alat ini mesti diganti setiap satu hingga dua minggu. Setiap acuan baru mungkin akan terasa sedikit berbeza apabila dipakai.

Ini adalah semula jadi kerana setiap acuan dirancang untuk menggeser dan menggerakkan gigi secara berterusan. Dengan cara itu, gigi anda perlahan-lahan akan berada dalam kedudukan yang lebih baik.

3. Tidak boleh dibersihkan dengan ubat gigi

Sisa makanan yang tersekat di gigi dapat menjadikan alat ini berubah warna kekuningan. Warna kekuningan ini tentunya boleh mengganggu penampilan ketika digunakan.

Selain mengelakkan makanan dan minuman tertentu, anda juga harus membersihkan alat ini dengan cara yang betul dan betul. Pembersihan invisalign yang baik adalah menyikatnya dengan sikat gigi bersih dan sabun antibakteria, kemudian bilas di bawah air yang mengalir.

Jangan bersihkan jaket gigi dengan ubat gigi biasa. Walaupun anda fikir ia akan lebih bersih, ubat gigi mengandungi bahan keras yang boleh menggaru plastik dan menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

4. Mesti rajin membersihkan gigi

Menggunakan invisalign menghendaki anda memerhatikan kebersihan gigi. Alat ini memudahkan makanan tersekat pada gigi dan terperangkap di dalamnya.

Sekiranya dibiarkan, tentunya ia akan menjadi tempat pembiakan kuman penyakit. Nah, untuk itu anda mesti membersihkan gigi secara berkala dua kali sehari, setelah makan dan sebelum tidur. Pastikan anda menggosok gigi dengan teknik yang betul, ya.

Kami mengesyorkan agar anda segera menggosok gigi selepas setiap kali makan dan menggunakan alat ini sekali lagi. Khusus untuk waktu makan tengah hari atau makanan ringan, bersihkan gigi dengan berkumur dan menggosok gigi tanpa ubat gigi.

Agar gigi anda benar-benar bersih, anda juga perlu menggosok gigi. Flossing Pergigian adalah teknik membersihkan gigi dengan benang. Kaedah ini cukup berkesan untuk membersihkan plak dan serpihan makanan yang melekat di antara gigi.

Recent Posts