Pilihan Kaedah Berkesan untuk Menghilangkan Selulit |

Selulit adalah masalah kulit biasa bagi kebanyakan orang. Keadaan ini memang sukar diatasi, tetapi berkat kemajuan teknologi, selulit kini lebih mudah diatasi. Jadi, bagaimana cara menghilangkan selulit sehingga tidak lagi mengganggu penampilan anda?

Cara menghilangkan selulit

Selulit adalah keadaan di mana permukaan kulit menjadi bergelombang dan tidak rata. Keadaan ini, yang sering disamakan dengan stretch mark, biasanya berlaku pada kawasan kulit yang mempunyai lemak berlebihan, seperti paha, punggung, dan perut.

Walaupun begitu, selulit tidak disebabkan oleh lemak. Terdapat pelbagai perkara yang menyebabkan selulit dan semuanya bergantung pada struktur kulit di atas lemak.

Di samping itu, struktur tisu penghubung di bawah lemak juga menentukan sama ada kawasan itu mempunyai penampilan yang halus atau bergelombang. Berikut adalah pelbagai cara untuk menghilangkan selulit yang boleh anda lakukan.

1. Terapi laser

Cara menghilangkan selulit yang sering digunakan adalah terapi laser. Prosedur yang juga disebut sebagai Selulit ia menggunakan probe laser yang diarahkan di bawah kulit yang telah dipotong.

Lampu laser akan memecahkan tisu penghubung di bawah kulit yang menjadi penyebab selulit. Terapi ini juga membantu menebalkan kulit. Sebabnya, penipisan kulit sering menjadikan selulit terbentuk. Penebalan kulit membantu mengurangkan penampilan selulit.

Terapi laser memang dapat mengurangkan selulit dan hasilnya dapat bertahan hingga satu tahun atau lebih. Walaupun begitu, kajian lebih lanjut diperlukan untuk menentukan faedah dan kesan sampingan kaedah penghapusan selulit ini.

2. Terapi gelombang akustik

Selain menggunakan laser, terdapat terapi gelombang akustik ( terapi gelombang akustik ) yang dapat merawat selulit.

Pada masa terapi ini dilakukan, ahli dermatologi atau pakar kecantikan akan menggunakan gel pada kulit yang mempunyai selulit. Selepas itu, mereka akan menggunakan transduser sebagai alat untuk menghantar gelombang suara ke badan untuk memecah selulit.

Kaedah ini mungkin memerlukan beberapa sesi sebelum jumlah selulit benar-benar berkurang.

3. Ketetapan

Cara menghilangkan selulit pada yang satu ini biasanya akan menggunakan jarum untuk dimasukkan tepat di bawah kulit yang mempunyai selulit. Ini bertujuan untuk memecahkan tali keras di bawah kulit yang menyebabkan selulit.

Anda tidak perlu risau kerana semasa prosedur doktor akan memberi anda ubat bius tempatan. Walaupun cukup berkesan dalam mengurangkan bilangan selulit, bahagian bawah risiko menyebabkan kesan sampingan di kawasan selulit, iaitu:

  • edema (bengkak),
  • sakit, dan
  • kelihatan lebam.

4. Cryolipolysis

Cryolipolysis ( Penyejukan sejuk ) adalah cara untuk menghilangkan selulit dengan menggunakan suhu sejuk untuk memecah sel-sel lemak. Ini kerana sel-sel lemak cukup rentan terhadap suhu sejuk, tidak seperti jenis sel lain.

Sekiranya sel-sel lemak membeku, kulit dan struktur lain akan dilindungi daripada kecederaan. Selepas itu, sel-sel lemak yang menyebabkan selulit akan berkurang dalam masa 4-6 bulan. Itulah sebabnya, jumlah selulit juga berkurang, walaupun tidak hilang sepenuhnya.

5. Krim dan losyen tertentu

Laporan dari American Academy of Dermatology, krim dan losyen yang mengandungi kafein boleh menjadi cara untuk menghilangkan selulit. Sebabnya, produk yang mengandungi kafein dapat mengeringkan sel yang menjadikan selulit kurang kelihatan.

Walaupun begitu, anda mesti menggunakan krim setiap hari mengikut peraturan agar hasilnya konsisten.

Selain kafein, krim yang mengandungi 0.3% retinol juga boleh memberi kesan yang serupa. Beberapa wanita yang telah menggunakannya melaporkan bahawa jumlah selulit pada kulit mereka sedikit berkurang.

Ini mungkin kerana retinol membantu menebalkan kulit, sehingga mengurangkan jumlah selulit.

Sekiranya anda berminat menggunakan krim atau losyen pembuangan selulit, lebih baik anda menguji di kawasan kecil terlebih dahulu. Ini bertujuan untuk melihat sama ada kulit mempunyai reaksi alergi atau tidak semasa krim digunakan.

6. Gaya hidup sihat

Bukan hanya rawatan dari doktor, cara menghilangkan selulit juga harus disokong oleh gaya hidup sihat.

Gaya hidup sihat tidak dapat menghilangkan sepenuhnya, tetapi sekurang-kurangnya mengurangkan penampilan selulit. Inilah cara untuk mengurangkan jumlah selulit dengan menjalani gaya hidup sihat.

Sukan

Gabungan diet dan senaman adalah salah satu cara untuk mengurangkan lapisan lemak di bawah kulit. Dengan cara itu, selulit menjadi kurang kelihatan. Anda lihat, senaman membantu menjaga tahap lemak rendah dan meningkatkan peredaran darah.

Peredaran darah yang meningkat akan mengekalkan kulit dan tisu penghubung yang sihat, dan membantu mengurangkan sisa dan pengekalan cecair yang berlebihan.

Corak pemakanan sihat

Walaupun senaman membantu meningkatkan peredaran darah, diet yang sihat membantu mengurangkan lapisan lemak di bawah kulit. Dengan cara itu, selulit menjadi kurang kelihatan.

Diet yang sihat juga menjadikan kulit dan tisu penghubung kuat, sihat, dan lebih kenyal. Selain itu, minum air secukupnya juga membantu mencegah penumpukan cecair yang dapat memperburuk penampilan selulit.

Sebelum menjalani rawatan untuk mengurangkan selulit, lebih baik berjumpa dengan pakar dermatologi. Kerana hasilnya akan bergantung pada kemahiran dan pengalaman doktor atau ahli dermatologi yang merawat anda.

Recent Posts