Gejala awal HIV yang muncul pada tahun pertama jangkitan

HIV adalah virus yang melemahkan sistem imun manusia. Seseorang yang dijangkiti HIV mungkin mengalami beberapa gejala peringkat awal yang muncul pertama dalam beberapa tahun pertama. Sekiranya rawatan tidak dilakukan dengan segera, gejala atau ciri awal HIV ini boleh menjadi AIDS.

Tahap awal jangkitan HIV agak mudah untuk diabaikan kerana kadang-kadang tidak ada gejala atau ciri sebenar. Oleh itu, adalah penting bagi setiap orang untuk mengesan gejala HIV lebih awal agar mereka dapat mendapatkan rawatan yang tepat mengikut keadaan mereka.

Gejala awal HIV

Apabila virus HIV (virus imunodefisiensi manusia) memasuki badan, ia tidak akan merosakkan organ anda secara langsung.

Virus menyerang sistem kekebalan tubuh dan melemahkannya secara beransur-ansur sehingga tubuh anda rentan terhadap penyakit, terutamanya jangkitan.

Jangkitan HIV pada amnya boleh memakan masa sekitar 2-15 tahun untuk menunjukkan gejala khas.

Pada peringkat awal, gejala atau ciri HIV biasanya hanya mulai muncul selewat-lewatnya 1-2 bulan setelah virus masuk ke dalam badan.

Walaupun menurut HIV.gov, gejala HIV peringkat awal dapat dilihat sangat awal, iaitu sekitar 2 minggu setelah virus menjangkiti tubuh.

Gejala HIV pada awal tempoh inkubasi virus biasanya serupa dengan gejala selesema, termasuk:

 • Demam HIV (biasanya lebih tinggi daripada demam biasa; bahkan mungkin disertai dengan sensasi menggigil.
 • Sakit kepala.
 • Pesakit HIV sentiasa letih.
 • Kelenjar getah bening yang bengkak.
 • Sakit tekak.
 • Ruam kulit HIV.
 • Sakit pada otot dan sendi.
 • Luka mulut.
 • Kecederaan pada organ intim.
 • Keringat malam yang kerap.
 • Cirit-birit pada pesakit HIV.

Namun, tidak semua orang akan menunjukkan gejala HIV pada awal penyakit mereka. Terdapat sebilangan orang yang sebenarnya tidak menunjukkan gejala sama sekali sejak awal walaupun mereka dijangkiti.

Itulah sebabnya, setiap orang yang berisiko tinggi dijangkiti dan menyebarkan virus HIV mesti menjalani ujian HIV.

Gejala awal AIDS

Sebenarnya, anda boleh menghidap HIV dan AIDS pada masa yang sama. Namun, tidak semua orang dengan HIV secara automatik menghidap AIDS di kemudian hari.

Sebilangan besar penghidap HIV boleh hidup selama bertahun-tahun tanpa menghidap AIDS. Sebaliknya, anda yang didiagnosis menghidap AIDS pasti mempunyai jangkitan HIV.

Peluang bagi seseorang yang menghidap HIV untuk mengembangkan AIDS dapat terbuka luas jika jangkitan ditinggalkan tanpa rawatan yang tepat.

Lama kelamaan, jangkitan HIV dapat berkembang menjadi AIDS yang merupakan tahap akhir HIV. Gejala awal AIDS yang muncul boleh berbeza bagi setiap individu.

Biasanya, pelbagai jenis jangkitan serius mula menyerang penghidap AIDS kerana sistem imun pada tahap ini sudah sangat lemah.

Beberapa gejala awal AIDS yang biasa dilihat pada orang dengan HIV peringkat akhir adalah:

 • Pengurangan berat badan yang cepat dan tidak terancang.
 • Demam yang naik dan turun atau datang dan pergi.
 • Berpeluh berlebihan kerana HIV, terutama pada waktu malam.
 • Rasa letih walaupun anda tidak melakukan aktiviti yang berat.
 • Pembengkakan kelenjar getah bening yang berpanjangan (biasanya kelenjar di ketiak, pangkal paha, atau leher).
 • Cirit-birit yang berlangsung lebih dari seminggu /
 • Luka di mulut, dubur, dan organ kemaluan /
 • Menghidap radang paru-paru.
 • Ruam kemerahan, coklat, atau keunguan atau mendidih di bawah kulit atau di mulut, hidung, atau bahkan kelopak mata.
 • Gangguan saraf seperti kehilangan ingatan, kemurungan, dan lain-lain.
 • Penyakit Radang Pelvis atau keradangan pelvis. Keradangan ini menyerang bahagian pembiakan wanita seperti rahim, serviks, tiub fallopio, dan ovari.
 • Perubahan dalam kitaran haid, frekuensi menjadi lebih kerap atau jarang berlaku, darah keluar sangat banyak, mengalami amenorea (tidak ada haid) selama lebih dari 90 hari.

Fasa jangkitan HIV

Setiap gejala HIV dan AIDS pada tahap awal dapat berbeda atau berkaitan dengan ciri-ciri penyakit berjangkit yang dialami oleh orang yang hidup dengan HIV / AIDS (ODHA).

Ciri awal HIV boleh berubah menjadi lebih parah ketika jangkitan berlangsung.

Jenis penyakit berjangkit yang merupakan komplikasi HIV seperti tuberkulosis, herpes simplex (genital), barah serviks invasif, hingga ensefalopati.

Gejala awal HIV akan berkembang menjadi gejala AIDS setelah melalui tahap jangkitan HIV, seperti:

1. Fasa pertama HIV

Gejala HIV peringkat awal boleh berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu. Tempoh pendek ini disebut jangkitan akut, iaitu jangkitan HIV primer atau juga dikenal sebagai sindrom retroviral akut.

Sekiranya anda diuji untuk HIV, jangkitan mungkin tidak muncul pada hasil ujian. Ini tentu berbahaya kerana orang yang benar-benar dijangkiti masih boleh menyebarkan virus kepada orang lain tanpa mengetahui bahawa mereka positif HIV.

Pada peringkat ini, kebanyakan orang mengalami gejala seperti selesema. Gejala atau ciri HIV peringkat awal juga sering serupa dengan jangkitan gastrointestinal atau saluran pernafasan.

2. Fasa kedua HIV

Fasa kedua adalah tahap laten klinikal atau jangkitan HIV kronik. Pada masa memasuki masa pendam, orang dengan HIV mungkin tidak merasakan adanya gejala.

Virus HIV sebenarnya masih aktif, tetapi pembiakannya sangat lambat. Itulah sebabnya anda mungkin tidak mengalami gejala awal HIV ketika virus itu berkembang.

Tempoh kependaman ini boleh berlangsung satu dekad (10 tahun) atau lebih tanpa tanda-tanda awal HIV sama sekali. Tahap ini harus diperhatikan kerana virus akan terus berkembang tanpa disedari.

Walaupun berada dalam tempoh pendam tanpa gejala, orang dengan HIV berisiko menyebarkan virus kepada orang lain.

Ini kerana sistem imun masih dapat mengawal aktiviti virus HIV, tetapi tidak dapat menghilangkan virus sepenuhnya.

Bagi orang yang dijangkiti virus HIV tetapi tidak mengambil ubat untuk mengawal gejala dan perkembangan penyakit, tempoh latensi ini dapat bertahan lebih lama atau lebih cepat.

Sementara itu, jika anda kerap minum ubat, kehadiran virus di dalam badan dapat bertahan lama selama beberapa tahun.

Selain itu, jika anda mengambil ubat secara berkala dan mempunyai tahap virus yang sangat rendah di dalam badan anda, anda cenderung menyebarkan virus HIV kepada orang lain.

Sebaliknya, jika anda sama sekali tidak mengambil ubat, kemungkinan penularan virus HIV kepada orang lain lebih besar.

3. Fasa terakhir HIV

Fasa terakhir HIV adalah AIDS. Pada fasa terakhir ini, jangkitan HIV di dalam badan menyebabkan sistem kekebalan tubuh rosak teruk dan mudah terkena jangkitan oportunistik.

Jangkitan oportunistik adalah jangkitan yang menyerang orang dengan sistem imun yang lemah. Ketika HIV telah berkembang menjadi AIDS, gejala awal HIV AIDS seperti mual, muntah, keletihan, dan demam hanya dapat dilihat.

Selain itu, gejala seperti penurunan berat badan, jangkitan kuku, sakit kepala, dan berkeringat malam yang kerap juga menandakan peringkat awal AIDS.

Seberapa penting mendapatkan ujian HIV?

Diagnosis HIV dan AIDS itu sendiri tidak dapat dilakukan hanya dengan melihat gejala yang muncul. Pemeriksaan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada seseorang benar-benar menghidap HIV / AIDS atau tidak.

Sekiranya gejala awal HIV dan AIDS ini berlaku kepada anda, anda tidak perlu panik. Segera berjumpa doktor, terutamanya jika anda berada dalam kumpulan yang terdedah kepada HIV dan AIDS.

Menguji HIV sangat penting kerana orang yang dijangkiti HIV tetapi tidak menunjukkan gejala awal mungkin tidak menyedari bahawa mereka sudah dijangkiti.

Orang itu dengan mudah menyebarkan virus kepada orang lain, misalnya melalui darah dan cecair badan semasa melakukan hubungan seksual.

Mengambil ujian dan ujian darah HIV untuk penyakit kelamin lain adalah satu-satunya cara untuk menentukan sama ada anda positif jangkitan atau tidak.

Sekiranya anda berisiko dijangkiti, apalagi mengalami gejala awal HIV, segera diuji untuk melindungi diri anda dan orang lain dari penyakit kelamin.

Didiagnosis dengan HIV bukanlah "hukuman mati"

Orang dengan HIV memerlukan rawatan dengan ubat antiretroviral (ARV) untuk mengurangkan jumlah virus HIV di dalam badan sehingga tidak memasuki fasa terakhir, iaitu AIDS.

Ubat HIV yang diberikan pada awal jangkitan dapat membantu mengawal dan memperlambat perkembangan virus.

Selain mengendalikan gejala awal HIV, rawatan ini terbukti berperanan dalam pencegahan HIV kerana menghentikan perkembangan virus secara beransur-ansur. Dengan cara itu, jumlah virus dalam darah akan berkurang.

Penting juga untuk menyedari bahawa pengurangan viral load dengan terapi ARV mesti disertai dengan perubahan tingkah laku.

Contohnya, anda perlu berhenti berkongsi jarum dan melakukan hubungan seks yang sihat, misalnya dengan menggunakan kondom.

Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami gejala HIV awal, segera berjumpa doktor.

Anda tidak perlu panik ketika gejala awal HIV muncul kerana dengan pengesanan awal dan rawatan ARV, virus HIV masih dapat dikendalikan.

Recent Posts