7 Cara Menurunkan Gula Darah Tinggi |

Tahap gula darah tinggi atau hiperglikemia adalah keadaan yang biasa dijumpai pada diabetes. Walau bagaimanapun, hiperglikemia juga dapat terjadi pada orang yang mengalami gangguan hormon insulin atau pankreas. Sekiranya tidak dirawat, gula darah tinggi boleh menyebabkan dehidrasi teruk dan bahkan boleh koma. Satu-satunya cara untuk mencegah komplikasi ini, pada pesakit diabetes dan bukan diabetes, adalah menurunkan gula darah tinggi kembali normal.

Cara menurunkan gula darah tinggi

Tahap gula dalam darah boleh turun naik, yang turun dari had gula darah normal atau sebaliknya naik di atas had normal.

Penyebab kenaikan gula darah terutama berkaitan dengan gangguan hormon insulin dan gaya hidup yang tidak sihat.

Kenaikan gula darah juga boleh disertai dengan tanda-tanda seperti kerap haus, kencing kerap, keletihan, penglihatan kabur dan mulut kering.

Sekiranya anda mengalami gejala-gejala kadar gula darah tinggi ini, cubalah cara cepat ini untuk menurunkan gula darah, termasuk pemeriksaan awal, ubat-ubatan, dan cara semula jadi melalui perubahan gaya hidup.

1. Suntikan insulin dan rawatan gula dalam darah

Bagi penghidap diabetes jenis 1 yang kekurangan bekalan insulin, cara paling berkesan untuk mengurangkan gula darah tinggi dengan cepat adalah melalui suntikan insulin.

Insulin tambahan yang disuntik ke dalam badan akan membantu mengawal kadar gula darah di dalam badan.

Insulin tambahan ini berfungsi dengan cara yang sama seperti hormon insulin semula jadi, yang membantu penyerapan gula darah ke dalam sel-sel tubuh untuk kemudian diproses menjadi tenaga atau disimpan sebagai simpanan tenaga.

Bagi anda yang tidak mengalami keadaan kekurangan insulin, seperti diabetes jenis 2 atau prediabetes, rawatan dari suntikan insulin tidak diperlukan. Anda sebenarnya lebih disarankan untuk mengamalkan gaya hidup sihat sebagai cara menurunkan gula darah.

Namun, menurut kajian American Diabetes Association, rawatan dengan ubat diabetes, seperti metformin, mungkin juga diperlukan agar gula darah tinggi dapat turun dengan lebih cepat sebelum timbul komplikasi.

Nah, untuk mendapatkan rawatan penurunan gula darah melalui suntikan insulin atau ubat metformin, anda masih perlu berjumpa doktor terlebih dahulu.

2. Segera minum air

Cara seterusnya untuk menurunkan kadar gula darah tinggi adalah dengan segera minum air. Ini dilakukan untuk melegakan gejala sambil mencegah dehidrasi teruk ketika mengalami gula darah tinggi

Sebabnya, kenaikan kadar gula dalam darah akan membuat tubuh berusaha meneutralkan gula yang berlebihan dari darah dengan membuangnya melalui air kencing. Kesannya, anda boleh membuang air kecil secara berterusan. Oleh itu, badan anda memerlukan lebih banyak cecair untuk tetap terhidrat.

Juga penting untuk diingat bahawa semakin kuat aktiviti fizikal anda, semakin banyak air yang diperlukan oleh badan anda. Ini bermaksud, anda perlu minum lebih kerap jika melakukan aktiviti fizikal yang lebih banyak memakan tenaga.

3. Sukan

Tidak hanya minum air, cara menurunkan gula darah tinggi juga dapat dilakukan dengan meningkatkan pergerakan dan meningkatkan aktivitas fisik, salah satunya adalah dengan melakukan senaman secara teratur.

Senaman adalah cara yang baik untuk menurunkan kadar gula darah tinggi kerana dapat meningkatkan kepekaan insulin atau menjadikan sel-sel tubuh lebih sensitif terhadap insulin.

Selain itu, senaman juga merangsang jantung anda untuk mengepam darah ke seluruh badan. Semasa mengepam darah, glukosa digunakan dalam aliran darah untuk menghasilkan lebih banyak tenaga.

Cuba bersenam 5 kali seminggu selama 30 minit setiap sesi. Namun, pilih jenis latihan untuk menurunkan gula darah tinggi agar lebih berkesan dan lebih selamat untuk keadaan kesihatan anda. Contohnya seperti berjalan kaki, yoga, atau aerobik.

Sekiranya terasa berat, anda boleh melakukannya sedikit demi sedikit, seperti bersenam selama 10 minit, tetapi dilakukan dalam 3 sesi sehari.

4. Mengawal pengambilan makanan

Tahap gula dalam darah tinggi boleh terjadi disebabkan oleh diet yang tidak sihat, menyebabkan pengumpulan lemak dan berat badan berlebihan. Oleh itu, salah satu cara utama untuk mengurangkan kadar gula darah tinggi adalah mengatur pengambilan makanan.

Anda boleh berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk menentukan menu makanan yang dapat mengekalkan kadar gula dalam darah, sudah tentu disesuaikan dengan keadaan kesihatan dan aktiviti harian anda.

Menurut Institut Diabetes Nasional, diet yang sihat dengan pemakanan seimbang untuk menurunkan gula darah juga boleh merujuk kepada peraturan berikut:

  • Pilih sumber protein dari makanan yang rendah kalori, lemak tepu, lemak trans, gula, dan garam
  • Utamakan makan makanan yang mengandungi karbohidrat kaya serat, seperti biji-bijian (gandum), beras (lebih baik jika anda menggunakan beras untuk diabetes yang mempunyai indeks glisemik lebih rendah), atau pasta.
  • Lengkap dengan buah-buahan, sayur-sayuran, dan susu rendah lemak.
  • Utamakan air daripada minum minuman yang diproses dengan pemanis atau minuman bersoda.
  • Bahagian makanan dalam satu pinggan boleh mengikuti peraturan seperti: 1/4 pinggan untuk sumber karbohidrat, 1/4 pinggan untuk protein, dan 1/2 pinggan untuk sayur-sayuran dan buah.

5. Elakkan tekanan

Tidak dapat dinafikan bahawa kadar gula yang tinggi sering membuat kita tertekan dan kecewa. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa semakin tertekan, semakin tinggi gula darah anda akan meningkat.

Itulah sebabnya anda perlu mengatasi tekanan sebagai cara menurunkan gula darah tinggi. Tubuh akan menghasilkan banyak hormon glukagon dan kortisol ketika berada dalam keadaan tertekan. Nah, hormon inilah yang menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat secara mendadak.

Cara menurunkan gula darah tinggi yang berkaitan dengan tekanan yang mungkin dapat anda lakukan adalah dengan memberitahu orang yang dekat dengan anda mengenai masalah anda, berjalan-jalan, bertafakur, bersantai di rumah dengan hobi, atau hanya latihan pernafasan untuk menyingkirkan kegelisahan.

6. Dapatkan tidur yang cukup

Cara lain untuk menurunkan gula darah tinggi adalah mendapatkan tidur yang cukup. Perlu diingat bahawa kurang tidur juga dapat meningkatkan gula darah dan mengurangkan kepekaan insulin.

Bukan hanya itu, kurang tidur juga dapat memicu kenaikan berat badan, walaupun orang yang mempunyai kadar gula darah tinggi perlu menjaga berat badan ideal mereka. Oleh itu, pastikan anda mendapat rehat atau tidur yang cukup, iaitu 7 hingga 8 jam sehari.

7. Periksa gula darah

Perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk mengesan tahap gula darah tinggi adalah dengan kerap memeriksa gula darah di rumah. Dengan cara ini, anda dapat mengetahui sama ada tahap gula dalam darah anda normal, perubahannya stabil, meningkat, atau bahkan turun.

Memeriksa gula darah di rumah berguna untuk memantau kadar gula darah harian atau gula darah sementara (GDS). Berikut adalah kriteria untuk hasil yang ditunjukkan dengan memeriksa gula darah ketika:

  • Normal di bawah 200 mg / dl
  • Keadaan hiperglikemia melebihi 200 mg / dl

Namun, sebenarnya kadar gula dalam darah dapat berubah dari masa ke masa, terutamanya selepas dan sebelum makan. Oleh itu, periksa kadar gula darah anda setiap pagi, sebelum dan selepas makan, dan sebelum tidur.

Sekiranya anda tidak mempunyai pemeriksa gula darah, anda boleh memeriksa gula darah anda di klinik, pusat kesihatan, atau hospital terdekat.

Sekiranya doktor anda mengesyaki anda mempunyai gejala diabetes atau hiperglikemia, anda perlu menjalani ujian gula darah lengkap, yang merangkumi:

  • Ujian gula darah puasa
  • Ujian gula darah 2 jam selepas makan
  • Ujian gula darah ketika

Terakhir, ujian HbA1c juga boleh dilakukan untuk mendiagnosis sama ada anda menghidap diabetes atau tidak.

//wp.hellohealth.com/healthy-living/nutrition/danger-too-tinggi kadar gula darah /

Dalam usaha menurunkan kadar gula darah tinggi, anda tidak perlu melakukan semua kaedah di atas. Sudah tentu anda perlu menyesuaikannya dengan keadaan kesihatan anda.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa jika kenaikan gula darah tidak terkawal, anda perlu segera berjumpa doktor. Sekiranya hiperglikemia anda menyebabkan anda mengalami dehidrasi yang teruk, seperti kelemahan dan hampir kehilangan kesedaran, segera dapatkan bantuan perubatan kecemasan.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found