5 Faedah Membersihkan Susu dan Petua Menggunakannya |

Susu lembu menawarkan banyak manfaat kesihatan kerana kandungan vitamin A, vitamin D, dan asid laktik yang tinggi. Kandungan ini berguna untuk penjagaan kulit wajah, termasuk membersihkannya. Inilah sebabnya mengapa banyak produk pencuci muka menggunakan susu sebagai asas. Lihat apa faedahnya susu pembersih dan bagaimana menggunakannya di sini.

Apa itu susu pembersih ?

Susu pembersih atau susu pembersih adalah salah satu produk penjagaan kulit untuk membersihkan kotoran dan kotoran solekan secara keseluruhan.

Ramai orang menyukai produk ini kerana mempunyai tekstur ringan.

Berkat teksturnya yang ringan, lembut dan tidak berbuih, produk ini juga dipanggil pembersih susu Ini sesuai untuk pemilik kulit kombinasi.

Sama seperti produk pembersih muka yang lain, anda perlu menggunakan tisu atau kapas ketika menggunakan susu pembersih. Ini bertujuan untuk mengurangkan kegatalan dan tekstur kulit yang kasar.

Manfaat susu pembersih

Pada dasarnya fungsi utama pembersih susu yang membersihkan wajah dengan menghilangkan kotoran, minyak, alat solek, dan sel kulit mati.

Setiap produk susu pembersih mengandungi bahan-bahan yang direka khas untuk jenis kulit.

Sebilangan pembersihan susu malah mengandungi pelembap untuk mengelakkan kulit kering.

Untuk memudahkan anda memilih produk penjagaan wajah ini, berikut adalah beberapa kelebihan: pembersihan susu yang boleh diambil kira.

1. Menanggalkan sel kulit mati

Salah satu faedahnya susu pembersih yang disayangkan adalah membuang sel kulit mati.

Sebilangan besar susu mengandungi asid laktik, yang merupakan sebahagian daripada bahan alpha hydroxy acid (AHA) yang terdapat dalam banyak produk penjagaan kulit.

Di samping itu, asid laktik banyak digunakan dalam produk pembersih muka anti-penuaan. Ini kerana kandungan aktif membersihkan susu dapat membuang sel kulit mati dan merangsang pertumbuhan sel baru.

Walau bagaimanapun, tidak ada penyelidikan yang benar-benar membuktikan bahawa pembersih susu jauh lebih baik daripada mencuci muka.

2. Melembapkan kulit

Selain membuang sel kulit mati, kegunaan lain dari pembersih susu yang membantu mengekalkan kelembapan kulit wajah.

Produk susu pembersih berisi minyak mineral yang mempunyai kesan pelembab pada kulit kering. Kandungan dalam susu pembersih ini juga dianggap dapat melambatkan penuaan pramatang.

Proses penuaan sebenarnya berlaku lebih cepat pada jenis kulit kering, tetapi minyak mineral dapat membantu mencegah risiko ini dan menjaga kelembapan kulit.

3. Mencerahkan kulit

Tahukah anda bahawa banyak orang percaya bahawa memberi susu pada kulit dapat membantu mencerahkan kulit wajah?

Banyak produk pencerah kulit mengandungi asid laktik dari susu yang dipercayai dapat merawat bintik-bintik gelap.

Walaupun begitu, tidak ada bukti klinikal yang menunjukkan bahawa susu atau asid laktik sebenarnya menjadikan kulit kelihatan lebih cerah.

4. Menenangkan kulit sensitif

Bagi pemilik kulit sensitif, anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan susu pembersih . Kerana, susu pembersih Ia juga menawarkan faedah untuk menenangkan kulit sensitif.

Mlebih bersih berisi trietanolamin yang bertugas menyeimbangkan pH produk.

Selain itu, sebatian ini dengan aroma amonia diketahui dapat meneutralkan pH yang lebih tinggi dan lebih rendah. Produk dengan tahap pH neutral mempunyai risiko merengsakan kulit yang lebih rendah.

5. Mencegah jerawat

Seperti yang diketahui umum, penggunaan utama pembersih susu yang membantu mengangkat pori-pori kulit sehingga wajah menjadi bersih.

Manfaat ini ternyata dapat membantu mencegah pertumbuhan bakteria penyebab jerawat. Csusu tanpa lemak yang boleh mengangkat selebihnya solekan dan kotoran ke dalam liang roma pasti membantu mencegah beberapa masalah kulit.

Bukan hanya itu, bahan aktif dalam membersihkan susu juga dapat membantu mengatasi kulit yang berjerawat.

Bagaimana nak guna susu pembersih

Sama seperti produk penjagaan kulit yang lain, faedahnya pembersih susu tidak akan optimum jika digunakan secara cuai.

Itulah sebabnya, penting untuk mengetahui cara memakai susu pembersih betul, berikut adalah langkah-langkahnya.

  • Basuh tangan anda sebelum membilas wajah anda dengan air bersih.
  • Tuang pembersih susu cukup untuk dihulurkan.
  • Letakkannya di wajah, hidung, dagu, pipi, dan dahi anda.
  • Memohon susu pembersih sekata dan bersihkan wajah dengan kapas.
  • Pastikan wajah anda dibersihkan dengan sempurna untuk menghilangkan kotoran dan sisa solek.
  • Sekiranya perlu, ikuti dengan toner, pelembap, dan krim malam.

Faedah yang ditawarkan susu pembersih ia agak pelbagai. Namun, anda perlu berhati-hati ketika memilih produk penjagaan kulit ini.

Kerana ia terdapat dalam pelbagai varian dan campuran bahan aktif, pilihlah pembersih susu mengikut jenis kulit atau masalah anda.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi untuk mengetahui penyelesaian yang sesuai untuk anda.

Recent Posts