9 Penyakit Menular Seksual yang Mungkin Anda Miliki Tanpa Menyedari •

Penyakit kelamin tidak selalu menyebabkan gejala yang dapat dilihat. Beberapa jenis penyakit kelamin boleh menjadi asimtomatik sehingga anda tidak pernah menyedari bahawa anda sebenarnya sudah lama menderita penyakit ini, sehingga akhirnya anda mengalami komplikasi serius. Ini dapat meningkatkan risiko penularan penyakit ini kepada orang lain. Itulah sebabnya doktor dan profesional kesihatan menyebut penyakit kelamin sebagai "wabak tersembunyi."

Beberapa penyakit kelamin yang biasa tetapi tidak simptomatik

1. Trichomoniasis

Salah satu jenis penyakit kelamin yang tidak menimbulkan gejala adalah trichomoniasis. Seseorang boleh hidup sementara dijangkiti parasit Trichomonas vaginalis selama bertahun-tahun, tanpa mengetahui bahawa dia sakit.

Apabila ia berlaku, gejalanya tidak jelas dan sering disalahpahami sebagai gejala penyakit lain. Gejala trichomoniasis yang paling biasa adalah keputihan berbau busuk bagi wanita dan pelepasan berbau asing dari zakar untuk lelaki.

Wanita dan lelaki juga boleh mengalami gatal-gatal pada organ intim, sensasi terbakar dan terbakar ketika membuang air kecil, atau sakit ketika berhubungan seks.

2. Mono (mononukleosis)

Mono aka mononucleosis adalah jangkitan virus yang disebabkan oleh EBV (Epstein-Barr Virus). Jangkitan ini umumnya tidak disebarkan melalui alat kelamin dan cairan organ intim, tetapi dari pertukaran air liur semasa mencium.

Sebilangan besar kes mono tidak disertai dengan gejala khas, kecuali aduan "tidak sihat" yang merangkumi rasa letih dan sakit, menggigil, dan demam rendah. Pada pandangan pertama, rangkaian gejala ini menyerupai selesema biasa atau bahkan dianggap sebagai gejala selesema, sehingga sering diremehkan.

3. Jangkitan parasit usus

Jangkitan parasit usus adalah sejenis penyakit kelamin yang disebarkan melalui pendedahan kepada najis yang disebarkan dari satu orang ke orang lain semasa seks dubur, seks oral, atau seks oral-dubur (rimming).

Kotoran manusia mengandungi berbilion parasit dan bakteria yang merupakan hasil sisa makanan. Salah satunya ialah E. histolytica, parasit yang menyebabkan Amebiasis.

Orang yang menjadi "ibu" asal parasit ini di usus mereka mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala, tetapi mereka boleh menyebarkan parasit itu kepada pasangan seks mereka.

Tempoh inkubasi parasit pada inang baru rata-rata 2-4 minggu dari pendedahan awal sehingga gejala muncul. Gejala jangkitan parasit ini biasanya termasuk mual, sakit perut, cirit-birit, kekejangan perut, penurunan berat badan, dan muntah.

Jangkitan E. histolytica paling sering dijumpai pada lelaki gay, tetapi ada kemungkinan pasangan heteroseksual juga mendapat jangkitan ini jika mereka tidak menerapkan prinsip seks yang selamat.

4. Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum (Molluscum contagiosum) adalah sejenis penyakit kelamin yang disebabkan oleh virus pox. Selain seks tanpa perlindungan, penyakit ini juga dapat menular melalui kontak kulit secara berkala, seperti meminjam pakaian atau tuala mandi.

Gejala molluscum contagiosum yang paling biasa adalah kemunculan ketuat kelamin yang pada mulanya muncul sebagai luka lembut dan gatal. Jangkitan ini umumnya tidak disertai oleh gejala sistemik yang lain, seperti demam, mual, atau malaise. Itulah sebabnya seseorang dapat hidup bertahun-tahun tanpa menyedari bahawa mereka telah dijangkiti.

5. HPV

Virus papilloma manusia (HPV) adalah salah satu penyakit kelamin yang paling biasa. Malangnya tidak semua orang secara automatik akan menunjukkan gejala jangkitan HPV.

Anda sangat mungkin terdedah kepada virus HPV tanpa merasakan sedikit pun gejala walaupun bertahun-tahun. Pertumbuhan kulit genital adalah gejala yang paling mudah dikesan, tetapi sekali lagi banyak orang tidak memilikinya.

Walaupun asimtomatik tidak bermaksud anda bebas dari risiko. Beberapa jenis virus HPV boleh menyebabkan barah serviks.

6. Chlamydia

Chlamydia adalah salah satu penyakit menular seksual yang paling biasa pada wanita di bawah umur 25 tahun.

Gejala mungkin muncul selama beberapa minggu pertama setelah melakukan hubungan seks dengan pasangan seks yang dijangkiti positif, seperti pelepasan berbau busuk dan sensasi terbakar ketika membuang air kecil. Sangat mudah untuk mengira gejala ini kerana jangkitan yis atau vaginosis bakteria.

Pendarahan faraj di luar kitaran haid, sakit punggung bawah, dan rasa sakit semasa hubungan seks juga merupakan gejala klamidia yang berpotensi.

Bagi wanita, akibat klamidia akan menjadi lebih serius. Sekiranya tidak dirawat, klamidia dapat merebak ke rahim, mengakibatkan jangkitan radang pelvis (PID). Bagi lelaki, klamidia jarang berkembang menjadi keadaan yang lebih teruk, tetapi mereka boleh menyebarkannya kepada pasangannya.

7. Gonorea

Gonorrhea adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria gonococcus atau Neisseria gonorrhoeae. Seperti klamidia, gonore sering berlaku pada wanita yang aktif secara seksual di bawah usia 25 tahun.

Lebih daripada 50% orang yang dijangkiti gonorea tidak menunjukkan tanda dan gejala. ini. Ini bermakna terdapat begitu banyak orang di seluruh dunia yang hidup dengan gonore tanpa menyedari bahawa mereka sakit.

Gejala gonorea serupa dengan klamidia, yang merangkumi pendarahan faraj di luar kitaran haid, keputihan berbau busuk, dan sakit ketika membuang air kecil atau semasa melakukan hubungan seks.

Gonore yang didiagnosis dan dirawat lewat boleh meningkatkan risiko wanita menghidap penyakit radang panggul (PID dan kerosakan pada organ pembiakan. Jangkitan ini juga dapat meningkatkan risiko seseorang mendapat HIV dengan jangkitan fatal yang menyerang darah, otak, jantung , dan sendi).

8. Herpes genital

Herpes adalah sejenis penyakit kelamin yang gejala utamanya adalah munculnya nodul merah kecil yang melepuh dan terasa sakit. Selain kawasan intim, nodul merah juga dapat muncul di sekitar bibir dan mulut jika anda mengidap herpes dari seks oral. Sebilangan orang juga mungkin merasa gatal ketika membuang air kecil.

Namun, sekali lagi tidak semua orang yang dijangkiti akan mengalami gejala. Sebenarnya, dianggarkan bahawa sekitar 90% kes herpes simplex 2 (HSV-2) tidak pernah didiagnosis.

Herpes sangat berjangkit apabila terdapat luka terbuka pada kulit, tetapi ia juga boleh merebak apabila tiada luka. Selain itu, kondom tidak akan selalu melindungi anda dari herpes jika virus itu terdapat pada kulit yang terdedah di bahagian luar kondom.

9. Sifilis

Sifilis atau sifilis atau singa raja adalah penyakit kelamin yang boleh membawa akibat yang membawa maut.

Jangkitan ini disebabkan oleh bakteria spiral yang disebut Treponema pallidum yang dapat hidup di mana saja di dalam badan dan menyebar dengan cepat. Mudah hidup dengan sifilis selama bertahun-tahun tanpa menyedari bahawa anda memilikinya.

Banyak tanda dan gejala sifilis serupa dengan penyakit lain. Pada mulanya anda mungkin hanya melihat kemunculan luka yang tidak dapat dijelaskan di kawasan kemaluan, di sekitar mulut, atau juga di tangan walaupun jarang. Luka ini boleh tumbuh menjadi bisul atau ketuat yang tidak menyakitkan dan boleh keluar jika pecah. Walau bagaimanapun, luka akan hilang sendiri setelah enam minggu.

Ciri lain sifilis adalah keluhan "tidak merasa sihat" yang serupa dengan gejala selesema, seperti demam, sakit tekak, sakit tulang, dan sakit kepala.

Sifilis dengan mudah boleh disebut sebagai salah satu penyakit kelamin terburuk yang dihidapi oleh wanita hamil, kerana hampir selalu menyebabkan kelahiran mati atau keguguran selain masalah kesihatan yang serius.

Sekiranya tidak dirawat atau dirawat hanya pada peringkat akhir, sifilis menyebabkan kerosakan saraf dan kardiovaskular yang tidak dapat disangkal, termasuk penyakit jantung, kebutaan, dan kelumpuhan.

Penting untuk ujian penyakit kelamin

Banyak jenis penyakit kelamin tidak bergejala, tetapi membawa akibat yang boleh mengancam nyawa. Oleh itu, sangat penting untuk berjumpa doktor untuk menjalani ujian penyakit kelamin jika anda baru-baru ini melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dan mengesyaki anda mengalami gejala yang tidak biasa.

Secara amnya, berhati-hatilah jika anda merasa sedikit gatal atau terbakar di kawasan kemaluan, perhatikan ruam atau benjolan yang tidak dapat dijelaskan yang mungkin hilang secara tiba-tiba, mengalami kesakitan ketika membuang air kecil, atau mengalami sakit belakang semasa hubungan seks.

Recent Posts