6 Langkah Pengurusan Tekanan Kesihatan Mental •

Setiap individu memerlukan kemahiran pengurusan tekanan yang baik. Kerana tekanan boleh datang dari mana sahaja. Bermula dari terlalu banyak pekerjaan, hubungan yang buruk dengan orang lain, hingga pelbagai halangan, seperti kesesakan lalu lintas, gangguan bekalan elektrik, dan banyak lagi. Sekiranya tidak diurus dengan baik, tekanan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan fizikal, mental dan emosi. Oleh itu, cari tahu bagaimana menguruskan tekanan di bawah.

Mengapa pengurusan tekanan penting?

Adakah anda tahu bahawa tekanan boleh menyebabkan keseimbangan emosi dan kesihatan fizikal seseorang? Ya, terutama bagi anda yang mempunyai tahap tekanan tinggi. Tekanan membuat anda tidak dapat berfikir dengan jelas, bahkan tidak dapat menikmati kehidupan.

Masalahnya ialah, tekanan boleh datang dari mana sahaja, dan tidak ada yang dapat mengelakkan diri daripada tekanan. Sekiranya tekanan tidak diatasi dengan betul, anda boleh "lari" dari tekanan dengan melakukan perkara yang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan fizikal dan mental anda, seperti:

 • Asap.
 • Mengambil alkohol.
 • Makan berlebihan atau hilang selera makan.
 • Membazirkan masa yang tidak berguna.
 • Mengasingkan diri dan menjauhkan diri dari orang tersayang.
 • Mengambil ubat penenang.
 • Luangkan masa hanya tidur.
 • Kerja menunda-nunda.
 • Pilih untuk lari dari punca tekanan dan tidak menyelesaikannya.
 • Memberi tekanan kepada orang yang tidak bersalah dengan melakukan kekerasan, marah, dan seumpamanya.

Oleh itu, mempunyai kemahiran mengurus tekanan yang berkesan sangat penting untuk membuat anda lebih bahagia, lebih sihat, dan produktif walaupun anda harus menghadapi pelbagai masalah dalam hidup yang boleh menyebabkan tekanan.

Matlamat utama pengurusan tekanan yang berkesan adalah untuk mengekalkan keseimbangan dalam kehidupan. Dengan cara itu, anda dapat meneruskan pekerjaan dengan baik dan menjaga hubungan yang sihat dengan pasangan, keluarga, dan orang tersayang.

Sebenarnya, pengurusan tekanan yang betul dapat menolong anda untuk tetap dapat menikmati kehidupan dan menghadapi pelbagai tekanan dan cabaran hidup dengan lebih santai. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai teknik atau kaedah untuk menguruskan tekanan, dan anda perlu mengetahui kaedah mana yang paling sesuai untuk anda dan sesuai untuk diri anda sendiri.

6 langkah untuk menguruskan tekanan diri

Terdapat banyak kaedah atau teknik pengurusan tekanan, tetapi tidak semua kaedah sesuai dengan keadaan anda. Untuk mengetahui mana yang paling sesuai untuk menguruskan tekanan yang anda alami, anda perlu melakukannya dan hidup dahulu.

Anda mungkin perlu mencubanya satu persatu sehingga anda menemui kaedah yang sesuai. Berikut adalah beberapa kaedah pengurusan tekanan yang boleh anda lakukan secara bebas:

1. Ketahui apa yang menyebabkan tekanan

Tidak semua orang yang mengalami tekanan langsung mengetahui apa yang menyebabkan keadaan yang mereka alami. Terutama jika ada banyak perkara yang mesti ditangani dan dilakukan setiap hari. Bagaimana anda dapat menghilangkan tekanan jika anda tidak tahu sendiri yang menyebabkannya?

Oleh itu, salah satu cara pengurusan tekanan yang perlu anda lakukan adalah mengetahui apa yang menyebabkan tekanan. Setiap individu mungkin mempunyai sebab yang berbeza, jadi anda perlu memperhatikan apa yang anda alami baru-baru ini.

Salah satu caranya adalah dengan menyimpan jurnal selama satu hingga dua minggu untuk mengenal pasti keadaan atau keadaan apa yang membuat anda merasa tertekan. Kemudian, fahami bagaimana anda bertindak balas terhadap keadaan setakat ini.

Dengan terus mengetahui apa yang memicu tekanan dan kaedah apa yang paling berkesan setakat ini, anda dapat lebih tepat dalam memilih kaedah untuk menguruskan tekanan di masa depan.

8 perkara yang tidak anda sedari membuat anda mudah tertekan

2. Elakkan tekanan yang tidak perlu

Anda mungkin salah satu daripada banyak individu yang merasa tertekan dengan mudah. Memang benar bahawa terdapat beberapa tekanan yang perlu ditangani. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa tekanan yang sebenarnya boleh anda hindari. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba lakukan:

 • Berani untuk mengatakan tidak, sama ada dalam hal peribadi atau profesional.
 • Fahami kebolehan dan had anda supaya anda tidak membebankan diri sendiri.
 • Elakkan orang yang boleh menjadi penyebab tekanan.
 • Elakkan topik yang berpotensi membuat anda tertekan, memikirkan anda, dan menyebabkan anda merasa tidak selesa.
 • Tetapkan jadual harian anda mengikut kemampuan anda. Padamkan aktiviti yang tidak perlu dilakukan pada hari yang sama.

3. Ubah keadaan yang menyebabkan tekanan

Pengurusan tekanan yang boleh anda lakukan seterusnya adalah mengubah keadaan yang boleh menyebabkan tekanan. Ini supaya anda dapat mencegahnya muncul semula di masa hadapan.

Contohnya, jika penyebab tekanan anda adalah tingkah laku dan tingkah laku orang lain, cuba sampaikan perasaan tidak selesa yang anda rasakan dengan cara yang baik dan sopan. Sebabnya, menyimpan emosi dan perasaan ini tidak akan menyelesaikan masalah.

Dengan membincangkannya, anda dan orang lain dapat memahami fikiran dan hati masing-masing. Jangan berkompromi untuk mencari penyelesaian terbaik.

4. Penyesuaian dengan tekanan

Sekiranya anda merasakan bahawa penyebab stres bukanlah sesuatu yang dapat dielakkan atau diubah, pengurusan tekanan yang betul adalah menghadapi dan menerimanya. Dengan mengubah pemikiran dan perspektif anda mengenai punca tekanan, anda boleh menguruskan tekanan dengan sendiri.

Contohnya, jika anda merasa tertekan kerana anda mengalami masalah lalu lintas, cubalah melihat keadaan dengan lebih positif. Apabila anda tersekat lalu lintas, anda boleh berhenti sejenak untuk mendengar lagu kegemaran anda sambil menikmati waktu bersendirian.

Di samping itu, anda perlu mengubah standard yang mungkin terlalu tinggi, menjadikannya sangat sukar dicapai dan menyebabkan tekanan dalam prosesnya. Ya, menjadi perfeksionis menyebabkan anda terdedah kepada tekanan, terutamanya jika perkara tidak berlaku mengikut standard dan harapan.

5. Luangkan masa untuk melakukan perkara yang anda sukai

Dalam jadual yang sibuk, jangan lupa meluangkan masa untuk berehat dan melakukan perkara yang anda sukai. Sebabnya, ini boleh menjadi kaedah pengurusan tekanan yang cukup berkesan untuk anda. Dengan ini, anda dapat lebih bersedia untuk menangani pelbagai penyebab tekanan yang mungkin berlaku.

Terdapat beberapa perkara yang dapat membantu anda menghilangkan tekanan, iaitu:

 • Main dengan haiwan kesayangan.
 • Bersenam secara berkala.
 • Bercakap dengan rakan atau orang tersayang.
 • Dengarkan muzik yang anda gemari.
 • Minum teh atau kopi panas.
 • Berkebun.
 • Urut.

Sebenarnya, ada banyak perkara mudah lain yang boleh anda lakukan di antara jadual sibuk anda. Jangan memandang rendah masa untuk berehat kerana mencintai dan menjaga diri adalah kewajipan yang mesti anda lakukan untuk kesihatan fizikal dan mental yang lebih baik.

6. Mengamalkan gaya hidup sihat

Gaya hidup sihat tidak hanya baik untuk kesihatan fizikal, tetapi juga bermanfaat untuk kesihatan mental anda. Oleh itu, anda boleh menggunakan kaedah ini untuk pengurusan tekanan yang berkesan.

Mulailah dengan mengamalkan diet yang sihat, kerana dengan pemakanan yang seimbang, anda dapat menjadi lebih kuat dan positif dalam menangani pelbagai penyebab tekanan. Bukan itu sahaja, anda harus mengurangkan pengambilan gula dan kafein untuk suasana yang lebih stabil. Sebenarnya, anda boleh tidur lebih lena sekiranya anda mengawal pengambilan kedua-duanya.

Jangan lupa untuk banyak berehat, misalnya dengan cukup tidur dan tepat pada waktunya. Kurang tidur boleh membuat anda letih dan tertekan sehingga anda tidak dapat berfikir secara rasional.

Pengurusan tekanan dengan bantuan pakar

Sekiranya anda merasa telah mencuba pelbagai cara untuk menguruskan tekanan dengan mandi dan tidak ada yang berkesan, jangan risau. Sebabnya, tahap tekanan yang anda alami mungkin cukup berat dan pengurusan tekanan pada tahap itu memerlukan bantuan khas dari pakar profesional.

Menurut GoodTherapy, terdapat beberapa jenis terapi yang boleh anda lalui untuk menguruskan tekanan dengan bantuan profesional, seperti terapi tingkah laku kognitif (CBT). Terapi psikologi ini cukup berkesan untuk mengatasi tekanan. CBT dapat membantu anda mengubah pemikiran negatif yang sering mencetuskan tekanan.

Dengan menjalani terapi ini, anda dapat mempunyai perspektif yang lebih positif mengenai hidup atau melakukan sesuatu. Ini tentu saja dapat mengubah pemikiran anda terhadap pelbagai penyebab tekanan.

Di samping itu, terdapat beberapa jenis psikoterapi lain yang memfokuskan diri untuk mengubah pemikiran dan perspektif anda terhadap perkara-perkara menjadi lebih positif.

Sebenarnya, psikoterapi yang paling berkesan untuk pengurusan tekanan adalah berdasarkan kesedaran, sebagai contoh terapi kognitif berasaskan kesedaran (MBCT), terapi tingkah laku dialektik (DBT), dan terapi penerimaan dan komitmen (AKTA).

Cuba berbincang dengan ahli terapi yang anda temui mengenai pelbagai sebab dan gejala tekanan yang muncul. Dengan cara itu, ahli terapi dapat dengan lebih mudah menentukan strategi terapi yang paling sesuai dengan keadaan anda.

Recent Posts