Mengapa tekak masih gatal dan sakit ketika batuk sembuh?

Biasanya ketika batuk, tekak juga akan terasa gatal dan sakit. Secara amnya, beberapa jenis batuk yang disebabkan oleh jangkitan ringan akan hilang dalam beberapa hari. Malangnya, kadang-kadang tekak masih meninggalkan rasa sakit dan gatal walaupun batuk telah sembuh. Apa yang anda fikir menyebabkannya?

Punca sakit tekak dan gatal walaupun batuk sudah sembuh

Batuk adalah masalah kesihatan yang paling biasa. Batuk biasanya merupakan tindak balas semula jadi tubuh apabila saluran pernafasan "tiba" oleh zarah asing atau bahan lain yang menjengkelkan. Ini adalah cara badan membersihkan saluran pernafasan zarah-zarah asing ini. Walau bagaimanapun, batuk yang berterusan adalah gejala penyakit.

Sebilangan besar orang cepat sembuh dari batuk yang disebabkan oleh jangkitan kecil, seperti selesema atau batuk akibat alahan. Tetapi kadang-kadang tekak masih terasa gatal dan sakit walaupun batuk telah berhenti. Ini tentu membuat anda sering membersihkan tekak anda kerana rasa tidak selesa di tekak.

Secara umum, pakar pernafasan Garry Stadtmauer dari City Allergy of New York menjelaskan bahawa keadaan kerongkong yang masih gatal setelah batuk disembuhkan adalah kesan sistem imun tubuh yang berfungsi yang masih aktif melawan jangkitan kuman yang menyebabkan batuk. .

Selain itu, terdapat juga beberapa keadaan lain yang mungkin menjadi penyebab sakit tekak walaupun batuk telah reda, iaitu:

1. Baki lendir yang masih terkumpul

Sekiranya batuk anda dengan kahak atau batuk kering disertai dengan gejala selesema yang lain, adalah normal bagi tekak anda masih merasa gatal dan sakit setelah batuk sembuh.

Ini mungkin disebabkan oleh adanya sisa lendir (kahak) yang terkumpul di sepanjang saluran udara. Lendir ini akan terus menetes di bahagian belakang tekak dan menyebabkan gatal-gatal dan kering di kerongkong. Keadaan ini juga dikenali sebagai peristiwa titisan selepas hidung dan sangat biasa selepas sembuh dari selesema atau selesema.

Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan semburan hidung yang mengandungi garam (air garam) untuk menipis lendir di saluran hidung. Ubat ini boleh dibeli di farmasi tanpa preskripsi doktor atau boleh dibuat sendiri di rumah sebagai ubat batuk semula jadi.

Namun, pastikan anda membaca arahan penggunaan pada bungkusan ubat dengan teliti. Sekiranya anda tidak memahami peraturan penggunaannya, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda.

2. Jangkitan sekunder

Tekak yang terus gatal walaupun batuk telah sembuh boleh menjadi tanda jangkitan lain yang menyerang anda.

Batuk boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Sekarang, setelah badan berjaya melawan kuman yang menyebabkan batuk, kadang kuman lain dapat dengan cepat bergilir-gilir memasuki dan menyerang badan anda semula. Terutama jika sistem ketahanan badan anda pada masa itu masih belum 100 peratus cergas. Maka lebih mudah bagi anda untuk sakit lagi.

Jangkitan sekunder, yang ditandai dengan gatal dan sakit tekak setelah batuk sembuh, tidak boleh diabaikan kerana boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius.

Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Doktor anda mungkin menetapkan antibiotik atau antivirus untuk melawan jangkitan di dalam badan anda.

3. Gejala masalah asid perut

Sekiranya anda mempunyai masalah asid perut seperti GERD (asid perut meningkat), anda juga mungkin mengalami gejala seperti batuk dan gatal-gatal dan sakit tekak.

Cecair asid dihasilkan secara rutin untuk memudahkan kerja sistem pencernaan. Walau bagaimanapun, apabila jumlah asid yang dihasilkan terlalu banyak, anda boleh mengalami masalah asid perut, seperti bisul atau GERD.

GERD boleh menyebabkan asid perut naik ke dalam esofagus. Sekiranya tidak dirawat, ini boleh merengsakan lapisan kerongkong dan menyebabkan rasa gatal, sakit di tekak atau batuk kronik.

Cuba elakkan makanan yang mencetuskan asid perut tinggi sehingga rasa gatal di tekak anda mereda. Sekiranya perlu, minum ubat asid perut untuk meneutralkan asid perut yang terlalu tinggi.

4. Tindak balas alahan

Adakah anda mempunyai sejarah alergi terhadap habuk, pencemaran udara, asap rokok, atau perengsa lain?

Alergi saluran udara atau rinitis boleh menyebabkan gejala batuk berterusan sebagai cara semula jadi tubuh untuk mengusir alergen atau bahan yang dianggap berbahaya bagi tubuh. Beberapa simptom lain yang mungkin timbul akibat alahan adalah kesesakan hidung, mata berair, bersin, dan sakit tekak.

Gejala alahan ini boleh muncul dan hilang secara serentak atau bergantian. Oleh itu, setelah reaksi batuk kerana alergi reda, tidak mustahil tekak anda masih akan terasa sakit dan gatal.

Oleh itu, agar tekak gatal cepat sembuh, cubalah mengelakkan pelbagai perengsa yang boleh mencetuskan alergi. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor dengan segera sekiranya tekak gatal anda tidak mereda.

Recent Posts