Perut Ibu Hamil Nampak Kecil, Adakah Ini Biasa?

Pasti anda sering melihat orang hamil. Wanita hamil yang paling ketara adalah perut besar. Tetapi, tidak jarang anda juga mendapati perut wanita hamil kecil berbanding wanita hamil yang lain. Mengapa perkara ini berlaku? Adakah ini normal?

Mengapa perut saya lebih kecil daripada wanita hamil yang lain?

Ukuran perut wanita hamil boleh berbeza, ada yang sangat besar dan ada yang tidak kelihatan bahawa dia hamil. Jadi, anda tidak perlu membandingkan antara wanita hamil.

Sebenarnya, tidak ada ukuran pasti berapa besar perut wanita hamil dan ukuran perut wanita hamil tidak selalu menunjukkan berat janin anda.

Perut wanita hamil yang kecil biasanya disebabkan oleh perkara-perkara berikut.

Adakah kehamilan pertama anda

Secara amnya, ibu yang mengandung untuk pertama kalinya akan menunjukkan pembesaran perutnya dengan lebih perlahan. Ini kerana otot perut ibu masih sangat kencang dan tidak pernah melebar sebelum ini. Oleh itu, ibu baru boleh menunjukkan perut yang lebih kecil.

Tinggi ibu

Wanita yang tinggi atau mempunyai paksi badan yang panjang juga cenderung mempunyai perut yang kecil. Ini kerana mereka mempunyai lebih banyak ruang untuk bayi mereka membesar dan memanjang. Jadi, perut ibu tidak didorong jauh ke hadapan.

Kedudukan bayi

Bagaimana kedudukan bayi anda di dalam rahim juga mempengaruhi bagaimana perut anda kelihatan. Pergerakan bayi dalam kandungan boleh mengubah bentuk perut anda, ia boleh kelihatan lebih kecil atau lebih besar.

Pergerakan bayi dan perubahan kedudukan bayi secara berkala biasanya meningkat pada usia kehamilan 32-34 minggu.

Rahim menggeser usus

Rahim yang tumbuh boleh mendorong usus anda ke atas dan ke belakang. Ini menjadikan perut anda kelihatan lebih kecil. Sebaliknya, jika usus didorong di sekitar rahim, ini akan menjadikan perut wanita hamil kelihatan lebih bulat dan lebih besar.

Bilangan janin di rahim ibu

Sudah tentu, perut ibu akan kelihatan lebih besar sekiranya dia membawa anak kembar. Sementara itu, wanita hamil yang mengandung satu anak tentu akan mempunyai perut yang lebih kecil.

Jumlah cecair amniotik

Jumlah cecair amniotik juga boleh mempengaruhi ukuran perut wanita hamil. Semakin banyak cecair ketuban, sudah tentu perut wanita hamil kelihatan lebih besar. Sementara itu, cecair amniotik yang kurang menjadikan perut wanita hamil lebih kecil.

Perut wanita hamil kecil, adakah normal?

Anda tidak perlu bimbang tentang perut kecil semasa mengandung. Selagi doktor anda mengatakan bayi anda berkembang dengan baik di rahim dan berat badan anda berada dalam julat normal, perut hamil kecil adalah normal.

Ini tidak selalu bermaksud bahawa perut kecil anda menunjukkan bahawa bayi anda tidak normal atau saiz bayi anda kecil.

Doktor akan memeriksa keadaan kehamilan anda setiap kali anda melakukan ujian kehamilan. Pada trimester pertama, doktor anda biasanya akan melakukan pemeriksaan pelvis untuk menentukan ukuran rahim anda yang sedang tumbuh dan ultrasound untuk melihat seberapa besar bayi anda.

Biasanya, anda akan melihat perut anda membuncit antara 12-16 minggu kehamilan. Sebilangan daripada anda mungkin mengambil masa lebih lama untuk melihat perut mengembang.

Recent Posts