Fungsi Enzim Trypsin untuk Pencernaan •

Sistem pencernaan melibatkan proses yang agak rumit dan memerlukan sejumlah enzim untuk berjalan lancar. Salah satu enzim yang memainkan peranan penting ialah enzim trypsin. Apakah fungsi enzim trypsin?

Fungsi enzim Trypsin

Trypsin adalah enzim pencernaan yang dihasilkan oleh pankreas dan bertanggungjawab untuk mencerna protein. Kemudian, trypsin memecah protein di usus kecil dan meneruskan proses pencernaan yang bermula di perut.

Enzim pencernaan ini juga dikenal sebagai enzim proteolitik, atau proteinase. Trypsin dihasilkan oleh pankreas dalam bentuk yang tidak aktif, atau disebut trypsinogen. Trypsinogen bergerak dari pankreas ke usus kecil dan ditukar menjadi trypsin aktif.

Kemudian, trypsin aktif ini akan berfungsi dengan dua enzim pencernaan lain, iaitu pepsin dan chymotrypsin. Kedua-duanya bertanggungjawab memecah protein diet menjadi peptida dan asid amino.

Asid amino adalah asas protein yang berfungsi dalam pelbagai cara, seperti:

 • menghasilkan hormon,
 • meningkatkan pertumbuhan otot,
 • memperbaiki tisu, termasuk kulit, otot, tulang, dan darah, juga
 • menghasilkan neurotransmitter (sebatian dalam badan yang berfungsi untuk menyampaikan mesej antara sel saraf) di otak.

Itulah sebabnya enzim trypsin mempunyai fungsi penting dalam proses pencernaan kerana menghasilkan asid amino yang diperlukan oleh tubuh.

Kekurangan enzim Trypsin

Sama seperti enzim pencernaan lain, iaitu enzim lipase dan amilase, tubuh yang kekurangan trypsin tentunya berisiko mendapat penyakit. Ini kerana fungsi enzim trypsin (trypsinogen) adalah untuk mencerna protein yang diperlukan oleh tubuh.

Tubuh yang tidak menghasilkan trypsin yang mencukupi boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Berikut adalah pelbagai penyakit yang boleh timbul kerana kekurangan trypsin dalam badan.

1. Malabsorpsi

Malabsorpsi adalah sekumpulan masalah yang menyebabkan usus kecil tidak dapat menyerap nutrien tertentu dari makanan. Ini boleh menjadi penyebab kekurangan nutrisi badan sehingga terdedah kepada pelbagai penyakit.

Keadaan ini boleh berlaku kerana pankreas tidak menghasilkan trypsin yang mencukupi. Akibatnya, enzim trypsin tidak dapat menjalankan fungsi pencernaannya dalam menyerap nutrien makanan. Sekiranya dibiarkan, anda boleh mengalami anemia dan kekurangan zat makanan.

2. Pankreatitis

Sebagai tambahan kepada malabsorpsi, tubuh tidak menghasilkan cukup enzim trypsin, yang boleh menyebabkan pankreatitis. Pankreatitis adalah penyakit yang jarang berlaku ketika pankreas meradang akibat enzim pencernaan yang memicu reaksi kimia.

Salah satu enzim pencernaan yang dapat mencetuskan reaksi kimia dan menyebabkan keradangan di pankreas adalah enzim trypsin. Sebabnya, doktor akan memeriksa tahap trypsin dalam darah sebagai pemeriksaan untuk mengesan pankreatitis.

3. Fibrosis sista

Pemeriksaan tahap enzim trypsin dan chymotrypsin biasanya juga diperlukan untuk mendiagnosis fibrosis sista (cystic fibrosis). Secara amnya, sebilangan besar kedua-dua enzim ini dalam darah bayi adalah petunjuk untuk gangguan genetik resesif cystic fibrosis.

Sementara itu, jumlah trypsin dan chymotrypsin yang rendah pada tinja dewasa boleh menjadi tanda fibrosis sista dan penyakit pankreas. Oleh itu, fungsi enzim trypsin sangat penting dalam mengurangkan risiko penyakit pencernaan.

Makanan tambahan enzim Trypsin

Memandangkan trypsin adalah enzim penting dalam proses pencernaan, anda juga boleh mendapatkannya dari makanan tambahan yang ada.

Berita baiknya ialah terdapat pelbagai suplemen trypsin yang tidak memerlukan preskripsi. Biasanya, kebanyakan makanan tambahan ini adalah hasil gabungan trypsin dengan enzim lain.

Trispin dalam makanan tambahan biasanya diekstrak dari pankreas haiwan yang merupakan sumber protein. Terdapat juga pelbagai faedah suplemen trypsin yang anda dapat, termasuk:

 • merawat gangguan sistem pencernaan,
 • melegakan kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh osteoartritis
 • mempercepat proses pemulihan kecederaan sukan.

Walaupun begitu, anda masih perlu berjumpa doktor sebelum mengambil suplemen ini agar faedah dan risikonya lebih jelas.

Tambahan kesan sampingan

Sebenarnya, trypsin dianggap selamat apabila digunakan pada kulit untuk pembersihan dan penyembuhan luka. Malangnya, tidak ada kajian yang cukup untuk membuktikan sama ada enzim trypsin selamat diambil secara oral (diambil melalui mulut).

Beberapa kajian menunjukkan penggunaan kombinasi trypsin dengan enzim pencernaan lain tidak mempunyai kesan sampingan. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang benar-benar mengesahkan keselamatan suplemen trypsin yang diambil sendiri.

Dalam kes yang jarang berlaku, pengambilan oral chymotrypsin boleh mencetuskan gejala anaphylactic, seperti:

 • sukar bernafas,
 • lidah atau tekak yang bengkak,
 • tekak yang sempit,
 • suara serak,
 • mengi,
 • batuk,
 • pening, sampai
 • pengsan.

Tanda-tanda di atas dianggap sebagai kecemasan perubatan. Ini bermaksud bahawa anda perlu mendapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda mengalami gejala ini setelah mengambil suplemen trypsin.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai fungsi enzim trypsin, sila berbincang dengan doktor anda untuk memahami penyelesaian yang tepat.

Recent Posts