Cara menggosok gigi dengan cara yang betul •

Flossing atau menggosok sama pentingnya dengan menggosok gigi. Malangnya, ramai orang tidak tahu bagaimana flossing betul. Daripada membuang plak yang tersekat di antara gigi, flossing yang salah menimbulkan masalah. Jadi, bagaimana anda membersihkan gigi dengan benang? Lihat panduan di bawah.

Mengapa penting untuk menggosok gigi?

Menyikat gigi adalah ritual yang mesti dilakukan setiap hari. Sekiranya anda tidak rajin menggosok gigi, sisa makanan dan plak akan terus terkumpul pada gigi anda. Semakin banyak plak, semakin tinggi risiko anda mengalami pelbagai masalah pergigian, salah satunya adalah karies atau rongga.

Walau bagaimanapun, menggosok gigi dua kali sehari tidak mencukupi untuk menjadikan gigi anda benar-benar bersih. Perkara lain yang perlu anda lakukan ialah membersihkan gigi dengan benang gigi, aka flossing.

Flossing Ia dapat menghilangkan plak dan serpihan makanan yang tersekat di antara gigi anda, yang sukar dijangkau dengan sikat biasa. Sebenarnya, kebanyakan kerosakan gigi sering bermula di kawasan itu.

Itulah sebabnya mengapa anda menggunakan benang gigi untuk membersihkan mulut selepas menggosok gigi.

Persiapan sebelum flossing gigi

Untuk hasil maksimum, anda perlu membuat persiapan sebelum ini flossing.

Perkara pertama yang perlu disiapkan adalah benang gigi. Penting untuk difahami bahawa benang yang digunakan untuk membersihkan gigi berbeza dengan benang jahit. Anda boleh membeli benang gigi atau benang gigi di farmasi, kedai ubat, atau pasar raya.

Di rak kedai, anda mungkin akan melihat benang gigi dalam pelbagai jenama, warna, dan bentuk pembungkusan. Pastikan anda memilih benang gigi berkualiti.

Secara umum, terdapat dua jenis benang yang biasa digunakan untuk membersihkan gigi. Termasuk nilon multifilamen) dan PTFE (monofilamen). Kedua-dua jenis benang pada dasarnya sama berkualiti.

Walau bagaimanapun, benang monofilamen lebih banyak digunakan kerana lebih licin. Ini akan memudahkan anda memindahkan benang di antara gigi anda.

Cara menggosok gigi dengan cara yang betul

Flossing gigi tidak boleh dilakukan secara semula jadi. Anda harus memahami cara yang betul.

Oleh itu, agar gigi anda bersih dan bebas dari noda dan sisa makanan, perhatikan cara pembersihan gigi yang betul berikut.

Langkah 1

Ambil benang gigi kira-kira 45 cm dan kemudian balut benang di antara jari tengah anda.

Langkah 2

Pegang sisa benang dengan ibu jari dan jari telunjuk anda.

Langkah 3

Benang benang dengan lembut di antara gigi. Sebaiknya gosok gigi di hadapan cermin. Dengan cara itu anda dapat melihat dengan tepat di mana benang dimasukkan.

Langkah 4

Anda boleh memulakan dengan gigi depan atau belakang. Kemudian gerakkan benang ke atas dan ke bawah dengan perlahan. Menggerakkan benang terlalu keras hanya akan membuat gusi anda sakit dan berdarah.

Langkah 5

Semasa menyentuh kawasan yang berdekatan dengan gusi, putar benang ke sisi gigi, membentuk bentuk "C". Leret benang dengan perlahan ke atas dan ke bawah. Ulangi kaedah ini di antara gigi yang lain.

Apabila semua bahagian gigi telah dibersihkan, segera bilas mulut anda untuk membilas gigi. Seterusnya, buang benang ke tong sampah. Benang yang telah digunakan tidak akan berkesan dalam membersihkan gigi anda.

Selain itu, menggunakan benang gigi terpakai sebenarnya menjadikan bakteria membiak di dalam mulut.

Apa yang perlu dibuat selepas itu flossing gigi

Persatuan Pergigian Amerika mengatakan flossing sebelum dan selepas menggosok gigi sebenarnya sama baiknya. Jadi, tidak perlu bersusah payah memikirkan kapan masa terbaik untuk melakukannya flossing.

Yang penting anda membersihkan gigi dengan baik setiap hari. Apabila anda tidak mempunyai masa flossing Pada waktu pagi, gosok gigi pada waktu malam sebelum tidur.

Ingat, fungsi utama flos adalah membersihkan antara gigi yang tidak dapat dicapai dengan berus gigi. Jadi, pastikan anda juga rajin menggosok gigi setiap hari, ya.

Recent Posts