Ubat Permethrin Apa?

Untuk apa Permethrin?

Permethrin adalah ubat yang merawat kudis, penyakit yang disebabkan oleh serangga kecil yang disebut tungau yang melekat pada kulit anda dan menyebabkan kerengsaan. Permethrin tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil piretrin. Permethrin berfungsi dengan melumpuhkan dan membunuh tungau dan telurnya.

Dos Permethrin dan kesan sampingan permethrin akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Permethrin?

Ubat ini adalah ubat luaran, ia hanya digunakan pada kulit. Ambil ubat ini sebaik sahaja disyorkan. Sapukan ubat dari kepala hingga kaki, termasuk di bawah kuku dan lipatan kulit seperti di antara jari kaki seperti yang disyorkan. Urut krim ke kulit. Jangan mengambil lebih banyak ubat daripada yang ditetapkan. Basuh krim selepas 8-14 jam mandi.

Elakkan memasukkan krim ke mata, hidung, mulut, atau vagina. Sekiranya ubat masuk ke mata anda, bilas mata dengan banyak air. Rujuk doktor anda sekiranya kerengsaan berlaku.

Gejala kudis termasuk gatal yang biasanya lebih teruk ketika tidur. Anda juga mungkin melihat garis-garis halus dan bergelombang pada kulit dengan pepijat kecil di hujungnya (liang). Lubang biasanya terdapat di jaring jari, jari kaki, pergelangan tangan, siku, ketiak, tali pinggang, bahagian bawah punggung, puting wanita, atau alat kelamin lelaki. Walaupun permetrin membunuh semua serangga ini, tungau mati masih boleh membuat anda gatal sehingga 4 minggu selepas rawatan. Tanya doktor anda mengenai ubat lain yang boleh digunakan untuk menghilangkan rasa gatal. Beritahu doktor anda sekiranya keadaan anda berterusan atau bertambah buruk dalam masa 2 minggu rawatan. Kemungkinan doktor anda perlu mencari tungau hidup dan mengesyorkan rawatan yang lebih intensif.

Bagaimana Permethrin disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found