Adakah anda perlu melakukan pemeriksaan perubatan secara berkala? •

Pencegahan lebih baik daripada menyembuhkan, seperti kata pepatah. Atas sebab ini, mencegah risiko penyakit sedini mungkin perlu dilakukan melalui pemeriksaan kesihatan secara rutin pemeriksaan kesihatan. Sekiranya anda tidak pernah melakukannya pemeriksaan kesihatan Sebelum ini, berikut adalah rangkaian ujian umum yang biasanya dilakukan selama pemeriksaan kesihatan.

Ujian pemeriksaan apa yang dilakukan selama ini pemeriksaan kesihatan?

Anda tidak perlu sakit terlebih dahulu jika anda ingin menjalani pemeriksaan fizikal ini. Pemeriksaan kesihatan, aka pemeriksaan kesihatan, adalah rangkaian ujian kesihatan rutin yang dilakukan di hospital untuk memeriksa keseluruhan kesihatan tubuh dan menjangkakan risiko penyakit.

Tidak ada urutan standard dalam prosedur pemeriksaan kesihatan. Secara umum, satu siri pemeriksaan akan dimulakan dengan mengukur berat dan tinggi mengikut indeks jisim badan (Indeks Jisim badan/ BMI). Penting untuk memeriksa BMI setiap 2 tahun untuk orang yang berumur di bawah 50 tahun dan sekali setahun untuk orang yang berumur lebih dari 50 tahun.

Selepas itu sejumlah ujian yang berbeza dapat dilakukan selama ini pemeriksaan kesihatan, bermula dari memeriksa fungsi jantung dan paru-paru dengan ECG; kesihatan kulit untuk mengesan risiko barah kulit atau penyakit kulit lain; ENT untuk memeriksa kesihatan telinga, hidung dan tekak; kesihatan mata (risiko glaukoma atau gangguan penglihatan lain); kesihatan pergigian; kesihatan tulang, tindak balas refleks badan dan kekuatan otot.

Fizikal tahunan juga termasuk memeriksa kolesterol, tekanan darah, dan gula darah. Ini kerana anda mungkin mempunyai tahap tinggi (atau, semua) keadaan di atas tanpa menunjukkan tanda-tanda atau gejala, atau berisiko mendapat penyakit berkaitan seperti diabetes atau darah tinggi. Di samping itu, bergantung pada usia atau sejarah perubatan anda, doktor anda mungkin mengesyorkan ujian perubatan tambahan.

Orang yang berisiko tinggi atau menderita penyakit tertentu sering disarankan untuk menjalani ujian perubatan lebih kerap daripada orang yang sihat. Tujuan ujian perubatan ini adalah untuk mengetahui sejauh mana keadaan kesihatan seseorang dan apa yang perlu dilakukan untuk mengawal risiko kesihatan yang mereka alami. Pemeriksaan kesihatan secara berkala juga membolehkan doktor dan anda bekerjasama untuk merancang rawatan untuk merawat keadaan anda sebelum menjadi serius.

Adakah semua orang perlu hidup pemeriksaan kesihatan tahunan?

Sebilangan besar profesional kesihatan dan pakar kebijakan kesihatan berpendapat bahawa lawatan berkala untuk pemeriksaan kesihatan tahunan adalah kebiasaan yang tidak perlu. Malah ada di antara mereka yang berpendapat bahawa kebiasaan ini membuang masa dan wang bagi kebanyakan orang.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam BMJ Open 2012, pemeriksaan perubatan tahunan secara berkala tidak menjamin bahawa anda akan mengelakkan kematian, dimasukkan ke hospital atau janji temu di kemudian hari. Dengan kata lain, rutin pemeriksaan pergi ke doktor sekali setahun tidak semestinya membuat anda bebas dari penyakit, atau memanjangkan umur anda.

Sekiranya anda belum pemeriksaan kesihatan Sebelum itu, tidak mengapa mendaftar untuk mempunyai idea asas mengenai kesihatan keseluruhan anda. Sekiranya dalam lawatan pemeriksaan kesihatan pada kali pertama anda dinyatakan sihat tanpa kecurigaan mengenai keadaan kesihatan, doktor mungkin menasihati anda untuk kembali pemeriksaan dalam 3-5 tahun akan datang kecuali masalah timbul antara masa-masa ini.

Jika tidak, pemeriksaan kesihatan Dianjurkan agar anda melakukannya setiap tahun atau setiap dua tahun, jika anda berumur 50 tahun ke atas dan / atau mempunyai berat badan berlebihan, mempunyai riwayat keluarga diabetes, atau sedang menjalani ubat untuk darah tinggi atau diabetes.

Pemeriksaan kesihatan yang tidak boleh dilewatkan sama sekali

Tetapi jangan terlalu mengabaikannya pemeriksaan kesihatan kerana beberapa pemeriksaan kesihatan dapat menyelamatkan nyawa. Terdapat sekurang-kurangnya tiga ujian fizikal utama yang tidak boleh anda lewatkan tanpa mengira keadaan kesihatan anda:

  • Mamogram untuk barah payudara. American Cancer Society mengesyorkan kebanyakan wanita memulakan ujian mamogram tahunan bermula pada usia 45 tahun. Sementara wanita berusia 55 tahun ke atas dinasihatkan untuk menjalani pemeriksaan setiap dua tahun.
  • Pemeriksaan kolonoskopi atau ujian ghaib (najis atau darah) untuk kanser usus. Ujian ini disyorkan bermula pada usia 50 tahun dan berterusan secara berkala sehingga usia 75 tahun
  • Pap smear untuk pemeriksaan HPV dan barah serviks disyorkan setiap 3 tahun bagi kebanyakan wanita berusia 21-29 tahun. Bagi wanita berumur 30-65 tahun, disyorkan agar Pap smear dilakukan setiap 5 tahun.
  • Pemeriksaan testis, zakar, dan prostat untuk mengesan risiko barah dan masalah kesihatan lain yang berkaitan dengan organ-organ ini, seperti varicocele, beguk di testis, pembengkakan prostat, hingga hernia.

Recent Posts