Manfaat Bangun Awal untuk Kesihatan •

Pukul berapa anda biasanya bangun? 7 atau 8 pagi? Bagi pekerja, bangun pagi bukanlah perkara yang sukar dilakukan, terutama jika mereka perlu menaiki jadual keretapi atau bas yang digunakan sebagai pengangkutan. Namun, jangan hanya dengan alasan ini anda bangun lebih awal, mungkin, jika pejabat atau kampus bercuti anda akan bangun kemudian. Sebenarnya, bangun pagi mempunyai manfaat untuk kesihatan anda. Ketahui faedah bangun awal dalam artikel ini.

Pukul berapa dipanggil bangun pada waktu pagi?

Yang dimaksudkan dengan bangun pagi adalah bangun antara pukul 4:30 dan 6:00. Sebenarnya banyak perkara yang anda dapat apabila bangun pagi. Udara masih sejuk dan segar semestinya membuat anda teruja untuk bangun pada waktu pagi.

Apa faedah bangun pagi untuk kesihatan?

Terdapat banyak orang yang bekerja hingga larut malam dan tidak terbiasa bangun awal. Walaupun bangun pagi mempunyai beberapa faedah, terutama untuk kesihatan. Berikut adalah beberapa faedah bangun pagi.

1. Buat orang lebih berjaya

Satu kajian pada tahun 2008 yang dilakukan oleh University of Texas mendapati bahawa orang yang bangun awal mendapat skor IPK atau IPK mereka lebih tinggi daripada pelajar yang bangun lewat dan jarang bangun awal.

2. Orang yang bangun pada waktu pagi lebih gembira

Bergembiralah di sini bukan bermaksud merasa bahagia dalam 15 minit bangun pagi, melainkan menjadikan suasana hati seseorang lebih bahagia setiap hari. Penyelidikan menunjukkan bahawa warga tua cenderung lebih bahagia daripada orang muda kerana mereka bangun lebih awal. Sementara itu, orang muda dan orang dewasa yang sering bekerja dan bermain hingga larut malam, dan jarang bangun pagi mempunyai mood yang lebih buruk setiap hari.

3. Mempunyai badan yang lebih sihat dan cergas

Bangun pagi membuat orang lebih bersemangat untuk bersenam dan menghirup udara segar. Sudah tentu, ini menjadikan badan mereka lebih sihat dan sihat. Kebanyakan orang yang berjaya mempunyai kebiasaan untuk bangun awal. Bersenam dan menghirup udara segar pada waktu pagi dapat menaikkan mood anda dan memberi tenaga untuk aktiviti.

4. Lebih produktif

Bangun pagi menjadikan seseorang lebih produktif. Ini kerana orang yang bangun awal mempunyai masa untuk bersiap untuk bekerja, sementara orang lain masih tidur. Mereka mempunyai masa yang tenang dan baik untuk tumpuan.

Kajian yang dilakukan oleh seorang profesor biologi di University of Education di Heidelberg mendapati bahawa orang yang bangun lebih awal mempunyai lebih banyak tenaga.

5. Menjadikan mental lebih sihat dan positif

Orang yang bangun awal mempunyai mood yang lebih baik dan lebih optimis dari segi mental. Mereka juga lebih senang berpuas hati. Sementara itu, orang yang terbiasa bangun pada waktu malam dan tidur di pagi hari, walaupun berkaitan dengan kecerdasan dan kreativiti, cenderung memiliki mood negatif seperti perasaan depresi dan pesimisme.

Sudah tentu, tidak semua orang boleh bangun pada waktu pagi. Mungkin kerja itu mendorong orang untuk bangun pada waktu malam dan tidur pada waktu pagi. Namun, jika anda ingin mendapatkan faedah bangun pagi, anda harus mulai terbiasa bangun pagi, atau sekurang-kurangnya meluangkan masa untuk bangun pagi.

Recent Posts