9 Faedah Selada yang Mungkin Anda Tidak Ketahui |

Di setiap piring sayur segar, biasanya ada daun selada segar yang menyertai makanan anda. Begitu juga dengan makanan khas Indonesia seperti gado-gado atau asinan, daun selada sepertinya hampir tidak ada. Walaupun anda sering makan daun selada, adakah anda tahu apa faedah untuk kesihatan? Sayuran segar ini nampaknya menawarkan pelbagai nutrien penting untuk tubuh, anda tahu! Lihat sahaja pelbagai faedah daun selada berikut.

Kandungan pemakanan daun selada

Daun selada adalah sumber vitamin yang baik, termasuk tahap vitamin A dan vitamin K yang sangat tinggi.

Sebenarnya, secawan selada dapat memenuhi 82% keperluan vitamin A anda dan 60% keperluan vitamin K harian anda.

Menurut halaman Data Komposisi Makanan Indonesia dari Kementerian Kesehatan Indonesia, 100 gram (g) daun selada mengandung komposisi berikut:

  • Air: 94.8 g
  • Protein: 1.2 g
  • Lemak: 0.2 g
  • Karbohidrat: 2.9 g
  • Serat: 1.8 g
  • Kalsium: 22 miligram (mg)
  • Fosforus: 25 mg
  • Zat besi: 0.5 mg
  • Natrium: 19 mg
  • Kalium: 186.4 mg

Selada tidak hanya dilengkapi dengan karbohidrat, protein, serat dan sedikit lemak.

Sayuran berdaun hijau ini juga mengandungi pelbagai nutrien penting seperti zat besi, kalium, kalsium, folat, dan mineral serat yang dapat membantu memenuhi keperluan pengambilan nutrisi harian anda.

Walaupun kaya dengan nutrien, anda tidak perlu risau tentang kalori dan lemak dalam daun selada. Secawan selada mengandungi hanya 8 kalori dan sedikit lemak.

Jadi, makan selada sebenarnya akan menjadikan anda kenyang lebih lama tanpa rasa takut akan gemuk.

Pelbagai khasiat selada untuk kesihatan

Semua jenis sayur-sayuran hijau sememangnya baik untuk kesihatan. Nah, jangan sampai anda terlepas pelbagai faedah daun selada untuk badan berikut:

1. Menjaga kesihatan jantung

Selada kaya dengan folat. Di dalam badan anda, folat berfungsi memproses asid amino yang disebut homocysteine ​​dalam darah.

Sementara itu, kadar homosistein dalam darah yang terlalu tinggi dapat menyebabkan pelbagai masalah jantung, seperti penyumbatan saluran darah.

Ini dapat meningkatkan risiko strok, penyakit arteri koronari, dan emboli paru.

Selain itu, selada mengandungi vitamin A dan vitamin C. Kedua-duanya merupakan antioksidan kuat melawan radikal bebas.

Kandungan selada ini juga berguna untuk mencegah kerosakan sel yang boleh menyebabkan penyakit jantung.

2. Menjaga kecantikan kulit

Kekurangan pengambilan vitamin A boleh menjadikan warna kulit tidak sekata atau berjalur. Sementara itu, kekurangan vitamin C dapat membuat kulit Anda berkerut, kendur, dan kusam.

Nah, dengan kerap mengambil daun selada yang kaya dengan vitamin A dan vitamin C berkhasiat untuk membantu merawat kulit anda agar kelihatan lebih sihat, lebih ketat, dan lembut.

Kandungan air yang tinggi dalam daun selada juga dapat menjaga kulit Anda lembap secara semula jadi sehingga tidak kering atau menjadi lembik.

3. Meningkatkan imuniti

Pelbagai vitamin dalam daun selada berfungsi untuk menjaga sel-sel imun terhadap virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit.

Kandungan vitamin A juga dapat melegakan jangkitan, keradangan, dan kerosakan sel.

Oleh itu, makan selada secara berkala dapat memberi manfaat dalam mencegah penyakit biasa yang disebabkan oleh virus dan bakteria, seperti influenza dan cirit-birit.

4. Mencegah komplikasi kehamilan

Manfaat selada untuk wanita hamil dan janin pastinya sangat disesalkan. Sebabnya, selada adalah sumber folat yang tinggi.

Sebatian folat terbukti dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran pada janin. Selada yang kaya dengan vitamin K juga mampu mencegah pendarahan setelah melahirkan.

Vitamin K berfungsi untuk menjaga darah ibu hamil dan janin mereka agar tidak terlalu cair.

5. Menjaga kesihatan mata

Manfaat vitamin A yang baik untuk kesihatan mata sememangnya tidak asing lagi bagi anda.

Kekurangan vitamin A dapat meningkatkan risiko glaukoma, katarak, dan penurunan penglihatan akibat proses penuaan.

Sebagai makanan yang kaya akan vitamin A, selada dapat membantu anda menjaga kesihatan mata dan tajam walaupun anda meningkat usia.

6. Mencegah kehilangan tulang

Pembentukan dan ketumpatan tulang anda sangat bergantung pada vitamin K dan kalsium.

Oleh itu, makan sayur-sayuran hijau seperti selada yang kaya dengan vitamin K dan kalsium berguna untuk mencegah kehilangan tulang, osteopenia, dan osteoporosis.

7. Melawan jangkitan mikrob

Selada mempunyai komponen antimikroba yang berperanan melawan pelbagai kuman penyebab penyakit di dalam badan.

Kajian dari Jurnal Komposisi Makanan menjelaskan bahawa selada mempunyai komponen antimikroba seperti terpenes, kardenolida, dan enzim glukanase.

Ketiganya diketahui berpotensi menangkis jangkitan dari bakteria Escherichia coli, yang menyebabkan gangguan pencernaan, dan jamur Candida albicans yang boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing dan kemaluan.

8. Mengawal tekanan darah

Daun selada juga mengandungi kalium yang mencukupi. Ini tentu berguna untuk mengekalkan tekanan darah yang stabil sehingga juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung koronari atau strok.

Kalium memainkan peranan penting dalam kerja otot jantung sehingga membantu jantung bekerja dengan optimum dalam mengepam darah.

Selain kalium, kandungan mineral lain dalam selada seperti magnesium dan folat juga mempunyai khasiat untuk meningkatkan aliran darah.

9. Mencegah barah

Selada adalah sayuran hijau yang kaya dengan antioksidan sehingga memainkan peranan penting dalam memperkuat fungsi sel tubuh.

Kandungan antioksidan dalam selada termasuk antosianin, beta-karoten, dan vitamin C. Ketiganya dapat melawan radikal bebas yang dapat menyebabkan kerosakan pada sel tubuh.

Kerosakan sel badan boleh mencetuskan pertumbuhan sel barah. Selain itu, folat diketahui berpotensi untuk mencegah barah payudara.

Dari kandungan khasiatnya, daun selada menawarkan pelbagai manfaat jangka panjang untuk kesihatan tubuh.

Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah selada maksimum, pastikan anda memilih daun selada yang masih segar.

Penting untuk selalu diingat, hanya makan selada yang tidak dapat memenuhi keperluan nutrisi tubuh.

Sentiasa seimbangkan penggunaan dengan sumber pemakanan lain untuk menyokong diet pemakanan yang lengkap dan seimbang, ya!

Recent Posts