Minum Kopi Semasa Menstruasi: 4 Risiko Kesan Sampingan Yang Mungkin

Bagi kebanyakan peminat kopi, haid bukanlah alasan untuk menghentikan ritual kopi. Lebih-lebih lagi, banyak juga yang mengatakan bahawa minum kopi semasa haid dapat membantu melegakan pelbagai gejala PMS yang menjengkelkan. Adakah betul? Sebenarnya, adakah wanita boleh minum kopi semasa haid?

Kesan minum kopi semasa haid untuk kesihatan wanita

Minum kopi semasa haid mungkin tidak menjadi masalah, asalkan di tahap sederhana.

Namun, kopi mengandungi kafein yang cukup tinggi. Dalam satu cawan kopi hitam yang diseduh (kopi diseduh) terdapat sekitar 95-200 mg kafein. Walaupun dapat memberikan lonjakan tenaga untuk aktiviti anda, kafein dapat mempengaruhi keadaan tubuh anda semasa haid. Terutama jika anda termasuk orang yang sensitif terhadap kopi.

Berikut adalah beberapa risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku jika anda minum kopi semasa haid:

1. Membuat sakit haid bertambah teruk

Kafein berfungsi menyempitkan saluran yang menyebabkan aliran darah ke seluruh badan tidak lancar. Kekurangan aliran darah ke otot rahim perut akan memutuskan bekalan oksigen yang boleh menyebabkan sakit dan kekejangan perut menjadi lebih teruk.

Selain itu, pengambilan darah beroksigen ke otak juga berkurang. Ini boleh menyebabkan anda mengalami sakit kepala yang lebih teruk.

2. Perut terasa lebih kembung dan tidak selesa

Kopi berasid akan menjadikan perut anda kembung dan meningkatkan risiko asid perut. Apabila asid perut meningkat, pelbagai gangguan pencernaan akan muncul, dari sensasi terbakar di lubang perut, perut penuh, hingga rasa mual. Perkara ini menjadi lebih teruk jika anda minum kopi sebelum perut anda kenyang. Sudah tentu, keadaan ini akan membuat anda lebih tidak selesa ketika tetamu bulanan datang.

3. Menjadikan mood kurang baik dan cenderung merasa cemas

Bukan hanya itu, minum kopi semasa haid akan mempengaruhi mood anda dan boleh membuat anda lebih cemas. Ini bahkan telah terbukti dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Women's Health yang menunjukkan bahawa wanita yang sering minum kopi semasa haid cenderung mempunyai mood yang buruk dan lebih cemas.

4. Menjadikan anda insomnia dan kurang rehat

Rehat yang mencukupi adalah kunci penting untuk melegakan simptom PMS dan sakit haid. Malangnya, jika anda terus minum kopi dalam tempoh anda, kesan perangsang kopi yang membuat anda lebih peka dan “celik” dapat menyukarkan anda tidur nyenyak, alias insomnia. Sebaliknya, insomnia boleh membuat aduan anda bertambah buruk.

Daripada minum kopi semasa haid, apa yang lebih baik untuk menggantikannya?

Selagi tidak dikonsumsi secara berlebihan, kopi tetap dapat dinikmati semasa haid. Tetapi jangan lupa untuk cukup berehat dan tidur agar keadaan badan anda tidak menurun.

Apa yang perlu difahami, wanita sebenarnya disarankan untuk mengurangkan pengambilan minuman berkafein semasa haid. Daripada secawan kopi anda, minum lebih banyak air atau minuman elektrolit untuk menggantikan cecair badan yang hilang.

Anda juga boleh makan buah segar seperti alpukat, pisang, dan betik yang dapat membantu mengatasi gejala haid. Tidak mengapa jika anda memilih versi jus.

Di samping itu, anda boleh memilih minuman panas yang dibuat dari campuran rempah, seperti teh halia, teh kayu manis, dan teh hijau. Cuba pilih teh yang mengandungi sedikit kafein, sehingga tidak menyebabkan kesan sampingan yang sama dengan kopi.

Recent Posts