Ubat Cortidex apa? Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll.

Fungsi dan Penggunaan

Untuk apa digunakan Cortidex?

Cortidex adalah ubat yang digunakan untuk merawat keradangan dan reaksi alergi dalam bentuk gatal-gatal pada kulit, dermatitis atau eksim, bengkak akibat keradangan, artritis, asma bronkial, reaksi alergi ubat dan sebagainya.

Ubat Cortidex mengandungi dexamethasone. Dexamethasone tergolong dalam kumpulan ubat kortikosteroid. Ubat ini berfungsi dengan mencegah pelepasan zat di dalam badan yang menyebabkan keradangan.

Dexamethasone digunakan untuk merawat sejumlah keadaan, seperti penyakit autoimun (misalnya sarcoidosis dan lupus), penyakit radang usus (misalnya kolitis ulseratif dan penyakit Crohn). , jenis kanser tertentu, serta alahan.

Apakah peraturan untuk menggunakan Cortidex?

Ambil Cortidex mengikut dos dan kekerapan yang ditetapkan oleh doktor. Sekiranya anda terlupa mengambil dos secara tidak sengaja, segera ambil dos yang tidak dijawab dalam selang waktu kurang dari satu hari. Namun, jika satu hari telah berlalu, jangan gandakan dos.

Sekiranya Cortidex yang doktor anda berikan adalah dalam bentuk tablet, ambil dengan air dan jangan mengunyahnya. Ubat ini boleh diambil bersama atau selepas anda makan.

Bagaimana untuk menyelamatkan Cortidex?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza.

Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found