Kepentingan Peningkatan Diri dan Cara Memulakan •

Pernahkah anda mendengar pepatah, "Hari ini mesti lebih baik daripada semalam"? Pepatah itu bukan membincangkan cuaca semalam dan hari ini, tetapi tentang siapa anda sekarang dengan masa lalu. Nah, dari peribahasa ini juga terdapat pelajaran hidup mengenai peningkatan diri. Sebenarnya, apa itu peningkatan diri dan bagaimana untuk melakukannya? Ayuh, cari jawapannya dalam ulasan berikut.

Apa itu peningkatan diri?

Sebilangan daripada anda mungkin memahami istilah ini, tetapi sukar untuk dijelaskan dengan kata-kata. Dengan kata mudah, anda boleh mentafsirkan peningkatan diri sebagai peningkatan diri.

versi penuh, peningkatan diri adalah usaha untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti diri agar dapat menjadi orang yang lebih baik. Ini termasuk mengembangkan bakat dan potensi dalam merealisasikan impian, meningkatkan kualiti hidup dan kesihatan, dan meningkatkan kesedaran dan identiti diri.

Peningkatan kendiri sebenarnya tidak hanya berlaku untuk seseorang individu, tetapi juga diterapkan pada sumber manusia organisasi yang terlibat di dalamnya.

Kepentingan peningkatan diri di dalam diri anda

Terdapat banyak sebab mengapa peningkatan diri penting dalam hidup anda.

Pertama, peningkatan diri dapat meningkatkan kesedaran diri. Kerana, perkara baik dan buruk yang akan anda hadapi setiap hari. Dengan peningkatan diri, anda menjadi lebih biasa dengan keperibadian, cara berfikir, dan bagaimana perasaan anda ketika berhadapan dengan perkara baik atau buruk.

Kedua, peningkatan juga dapat membantu anda mengenali kemampuan yang anda miliki dan seberapa besar had anda. Ini akan memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai tempat untuk menetapkan matlamat dan bagaimana mencapainya.

Ketiga, peningkatan diri didapati memberi kesan positif kepada kesihatan mental. Anda tidak akan memikirkan kegagalan, tidak lagi membenci diri sendiri, dan belajar mencintai diri sendiri.

Bukan hanya dengan diri sendiri, anda juga akan berusaha sebaik mungkin untuk menjaga hubungan dengan orang di sekeliling anda. Secara langsung, ini dapat menyelamatkan anda dari tekanan teruk dan penyakit mental yang memerlukan rawatan.

Bagaimana untuk memulakan peningkatan diri?

Anda boleh melibatkan peningkatan diri dalam menjalankan aktiviti harian. Berikut adalah beberapa contoh kecil yang boleh anda ikuti untuk menjadi orang yang lebih baik daripada semalam.

1. Cuba tidur lebih lena

Menonton filem atau bermain telefon bimbit pada larut malam, bahkan berjaga lewat, dapat mengurangkan masa badan untuk berehat. Keesokan harinya anda akan mengantuk, mudah marah, dan akhirnya dalam keadaan mendung. Keadaan ini pastinya membuat anda tidak dapat menjalani hari yang baik, bukan?

Sekiranya anda sudah mempunyai peningkatan diri, Anda mungkin akan berfikir, "Wow, saya seperti ini kerana saya bangun lewat semalam. Hari ini dan seterusnya saya mesti tidur tepat pada waktunya. "

Fikiran ini timbul kerana anda sudah tahu tingkah laku yang anda lakukan itu salah dan sedar bahawa tubuh anda perlu dijaga. Anda dapat meningkatkan kualiti tidur anda dengan mengelakkan perkara-perkara yang mengganggu tidur anda, tidak minum kopi pada waktu petang, dan mandi air hangat sebelum tidur untuk merehatkan otot-otot di badan anda yang telah tegang dari aktiviti seharian.

2. Lebih peka dengan persekitaran

Sebelum ini, anda mungkin jenis orang yang tidak peduli. Namun, setelah ada peningkatan dalam diri anda, anda akan merasakan bahawa sikap ini perlu diubah. Sebabnya, untuk memperbaiki diri, anda harus lebih peka dengan keadaan dan orang di sekeliling anda.

Anda akan cuba mengenal pasti orang di sekitar anda, mungkin dengan memberi salam "hai" atau "selamat pagi" semasa anda berjalan ke pejabat, atau dengan mengangguk dan tersenyum ketika anda membuat hubungan mata dengan rakan sekerja.

Dengan menerapkan contoh peningkatan diri Dalam kes ini, kemungkinan besar orang lain akan merasakan kehadiran anda. Selain itu, hubungan antara anda dan orang lain juga akan terjalin, walaupun anda tidak mempunyai hubungan rapat dengan mereka.

3. Berbuat baik kepada orang lain dan diri sendiri

Selain menjadi orang yang lebih ramah, peningkatan diri juga dapat direalisasikan dengan berbuat baik kepada orang di sekitar anda. Kenapa? Melakukan kebaikan pada kepala orang lain membuat anda merasa lebih baik dan bahagia juga, bukan? Di samping itu, tindakan ini juga merupakan tanda bahawa anda bersyukur dengan apa yang anda miliki dan rasakan.

Melakukan kebaikan boleh merangkumi banyak perkara, misalnya memberi sumbangan kepada yang memerlukan, mengutamakan tempat duduk di pengangkutan awam, membuang sampah di tempatnya, menderma darah, atau memberi makan kucing jalanan.

Berbuat baik bukan hanya kepada orang lain, tetapi juga kepada diri sendiri. Caranya ialah menjadikan diri anda lebih sihat dan bahagia melalui langkah sihat. Anda dapat meningkatkan ketenangan fikiran dengan lebih rajin beribadah, meningkatkan kesihatan dengan menjaga diet yang sihat, dan memberi penghargaan kepada diri sendiri atas kejayaan yang telah anda capai.

4. Berdamai dengan diri sendiri dan orang lain

Setiap manusia pasti melakukan kesilapan, termasuk anda dan orang di sekeliling anda. Selepas itu, anda akan merasa bersalah dan ada yang merasa benci.

Namun, anda perlu tahu bahawa hidup dengan penyesalan, penderitaan, dan kebencian terhadap diri sendiri dan orang lain, akhirnya akan membahayakan diri sendiri.

Anda menjadi lebih terdedah kepada pemikiran buruk, suasana hati juga bertambah buruk, dan ini boleh menyebabkan tekanan, menurunkan sistem kekebalan tubuh, dan meningkatkan risiko penyakit kronik, seperti yang dilaporkan oleh laman web yang dikendalikan oleh University of Minesota.

Dengan peningkatan diri, anda tidak akan diam dan menyesal. Anda akan bangun dan berusaha berdamai dengan diri sendiri dan orang lain yang telah mengecewakan anda. Melepaskan semua tekanan itu membantu anda bergerak maju.

Recent Posts