Mata Berdarah, Benarkah Kerana Bermain Permainan Terlalu Lama?

Akhir-akhir ini, dunia maya dikejutkan dengan isu pesanan berantai yang memberitahu bahawa mata kanak-kanak berdarah kerana bermain gajet terlalu lama. Hanya dengan membaca ia boleh meresap, terutama bagi ibu yang juga risau. Namun, adakah benar bahawa alat dari masa ke masa dapat membuat mata anda berdarah? Dalam dunia perubatan, pendarahan yang keluar dari mata disebut pendarahan subconjunctival. Lihat fakta mengenai pendarahan subconjunctival dalam artikel ini.

Pendarahan subconjunctival tidak menyakitkan

Walaupun kedengarannya menakutkan, mata yang berdarah akibat pendarahan subconjunctival tidak menyakitkan.

Pendarahan subconjunctival adalah pendarahan yang berlaku di antara lapisan mata yang jelas (konjunktiva) dan lapisan putih mata (sclera). Jadi sebenarnya, pendarahan yang berlaku juga tidak keluar dari mata seperti menangis darah.

Pendarahan subkonjungtiva pada amnya tidak menimbulkan gejala yang ketara, jadi anda biasanya hanya memerhatikan ketika anda melihat di cermin dan melihat mata merah.

Pendarahan mata akibat pendarahan subkonjungtiva tidak mengganggu penglihatan

Seperti yang dijelaskan di atas, pendarahan hanya berlaku di antara lapisan mata yang jelas (konjunktiva) dan lapisan mata putih (sclera). Pendarahan ini berlaku di luar tisu mata sehingga tidak mempengaruhi kawasan yang mengandungi saraf visual.

Penglihatan tajam anda tidak akan terganggu. Anda juga tidak akan melihat genangan darah di bidang penglihatan anda. Kes lain jika pendarahan berlaku kerana perlanggaran atau pukulan di kawasan kepala. Pukulan boleh mempengaruhi saraf di mata sehingga penglihatan dapat kabur atau hantu sesudahnya.

Bermain alat tidak membuat mata anda berdarah

Pendarahan subconjunctival boleh disebabkan oleh banyak perkara, tetapi alat bukan salah satunya.

Beberapa sebab yang paling mungkin adalah:

  • Batuk dan bersin yang berlebihan. Ini menyebabkan peningkatan tekanan darah, termasuk saluran darah mata yang halus sehingga saluran darah pecah.
  • Gosok mata yang berlebihan. Geseran antara lapisan mata yang jelas dan lapisan putih mata menyebabkan saluran darah pecah.
  • Kesan atau pukulan langsung ke kawasan mata.
  • Tekanan darah tinggi. Salah satu komplikasi hipertensi yang tidak terkawal adalah pendarahan subconjunctival. Walau bagaimanapun, ini termasuk yang jarang berlaku.
  • Gangguan pembekuan darah. Sekiranya anda cedera ada zat dalam darah yang akan membantu darah membeku, kekurangan zat ini menjadikan pendarahan sukar dikawal.

Pendarahan subconjunctival dapat sembuh dengan sendirinya

Walaupun bagi kebanyakan orang kelihatan menakutkan, anda tidak perlu risau kerana mata berdarah ini dapat sembuh dengan sendirinya. Semasa tempoh pemulihan, anda tidak perlu menggunakan ubat kerana badan secara beransur-ansur dapat menyerap kembali darah.

Namun, masa pemulihannya agak lama. Sekiranya pendarahan besar dan meluas, mata mungkin dapat membersihkan lagi dalam beberapa minggu.

Sekiranya ia berlaku lagi, hubungi doktor

Pendarahan suconjunctival umumnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika mata anda selalu berdarah, anda harus menghubungi doktor anda.

Pendarahan subkonjungtiva yang berlaku berulang kali dapat memberi isyarat bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan kesihatan anda. Salah satu penyebab yang paling mungkin adalah gangguan pembekuan darah. Gangguan ini boleh disebabkan oleh kegagalan tubuh untuk membentuk bahan pembekuan darah atau juga disebabkan oleh kesan sampingan ubat.

Oleh itu, segera berjumpa pakar oftalmologi untuk mendapatkan pemeriksaan kesihatan yang lebih menyeluruh bersama dengan pilihan rawatan yang sesuai.

Recent Posts