Pilihan Ubat Chikungunya (Selsema Tulang) Yang Dapat Meringankan Gejala

Penyakit Chikungunya adalah penyakit yang disebabkan oleh virus chikungunya. Jangkitan virus ini dapat membuat penderita mengalami demam dan sakit sendi yang teruk. Malah, sebilangan orang terpaksa meringkuk atau membungkuk untuk menahan kesakitan. Jadi, adakah ubat chikungunya yang berkesan untuk melegakan simptomnya? Lihat maklumat lengkap di bawah.

Ketahui gejala penyakit chikungunya

Chikungunya adalah penyakit yang menular melalui gigitan sejenis nyamuk Aedes aegypti dan Aedes albopictus. Sejak tahun 2004, penyakit ini telah tersebar luas di lebih dari 60 negara, termasuk negara-negara di Asia.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mendedahkan bahawa gejala chikungunya yang paling biasa adalah demam dan sakit sendi, terutama di lutut, pergelangan tangan, jari kaki, hingga ke tulang belakang. Sakit sendi yang sangat teruk ini sering menyukarkan penghidapnya, jadi penyakit ini juga dikenali sebagai "selsema tulang".

Kulit pesakit juga akan kelihatan merah atau ruam, kemudian sakit kepala, mual, muntah, dan cirit-birit akan muncul dalam beberapa kes.

Walaupun gejalanya serupa dengan demam denggi, penyakit chikungunya cenderung tidak berbahaya atau mengancam nyawa. Demam chikungunya biasanya hilang dalam masa seminggu, tetapi penyembuhan sakit sendi boleh memakan masa beberapa bulan.

Pilihan ubat untuk merawat chikungunya

Chikungunya biasanya akan didiagnosis oleh doktor berdasarkan gejala yang anda alami, serta sama ada anda baru saja pulang dari tempat dengan kejadian penyakit yang tinggi. Selepas itu, doktor boleh memerintahkan beberapa ujian tambahan untuk mengesahkan diagnosis, seperti ujian darah.

Namun, sebenarnya tidak ada ubat chikungunya khusus yang dapat mengubati penyakit ini sepenuhnya. Ubat yang biasanya diberikan kepada pesakit chikungunya hanya berfungsi untuk melegakan simptom dan mempercepat proses pemulihan.

Untuk melegakan sakit sendi dan demam chikungunya pada pesakit, doktor biasanya akan menetapkan:

1. Naproxen

Sebaik sahaja gejala demam chikungunya mula mengganggu hari anda, segera ambil naproxen. Naproxen berfungsi dengan menyekat pengeluaran prostaglandin, yang merupakan zat dalam tubuh yang mencetuskan kesakitan dan keradangan.

Setelah mengambil ubat naproxen, gejala sakit sendi dan demam chikungunya akan reda dalam beberapa hari. Pastikan anda mengambil ubat chikungunya ini mengikut dos yang disyorkan, ya.

2. Ibuprofen

Ibuprofen sering digunakan untuk mengurangkan rasa sakit, bengkak, atau keradangan yang disebabkan oleh pelbagai penyakit. Salah satunya adalah kerana penyakit chikungunya.

Sama seperti naproxen, pengambilan ibuprofen dapat mengurangkan demam dan melegakan sakit sendi akibat chikungunya. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul, atau cairan intravena yang secara khusus diberikan untuk keadaan tertentu.

3. Parasetamol

Sama seperti ibuprofen, parasetamol juga dapat menghilangkan demam yang disebabkan oleh chikungunya. Cara kerjanya adalah sama, iaitu menghambat pengeluaran prostaglandin yang mencetuskan rasa sakit dan radang pada tubuh. Tetapi bezanya, kesan sampingan parasetamol cenderung lebih ringan kerana tidak menyebabkan asid perut naik atau sakit perut.

Perlu diingatkan bahawa anda harus mengelakkan pengambilan aspirin atau ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) lain untuk merawat demam chikungunya. Sebabnya, kedua-dua jenis ubat ini dapat meningkatkan risiko pendarahan, terutama jika diambil tanpa pengawasan doktor.

Anda boleh mendapatkan ubat untuk chikungunya di atas dengan mudah di farmasi. Walau bagaimanapun, anda harus mengambil ubat-ubatan di atas mengikut preskripsi doktor. Lebih-lebih lagi jika anda mempunyai keadaan perubatan lain yang sudah ada selain chikungunya.

Bolehkah chikungunya dirawat dengan vaksin?

Jadi, adakah mungkin untuk merawat chikungunya dengan vaksin? Sayangnya, saat ini tidak ada vaksin yang terbukti 100% berkesan melindungi tubuh dari jangkitan virus chikungunya.

Walau bagaimanapun, kajian dari Jurnal Persatuan Perubatan Amerika sedang menguji kesan vaksin chikungunya. Hasil kajian ini cukup menjanjikan dan mempunyai risiko kesan sampingan yang minimum. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan tahap keselamatan dan kejayaannya.

Oleh itu, segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom chikungunya. Terutama jika anda baru-baru ini pergi ke kawasan di mana terdapat wabak chikungunya, maka risiko anda mendapat penyakit ini akan menjadi lebih besar.

Cara mengatasi gejala chikungunya selain ubat

Ubat Chikungunya pastinya tidak akan berfungsi secara optimum untuk mengatasi gejala sekiranya tidak disertai dengan perubahan gaya hidup anda. Oleh itu, pastikan anda berehat sepenuhnya agar demam reda dengan cepat dan sakit sendi tidak bertambah teruk.

Di samping itu, anda juga boleh mengikuti petua di bawah ini untuk membantu melegakan gejala chikungunya:

1. Cuba ubat semula jadi dari rempah

Sebagai tambahan kepada ubat perubatan, anda boleh mencuba ubat tradisional untuk merawat gejala chikungunya. Bahan-bahan herba yang boleh anda gunakan untuk perubatan chikungunya adalah ramuan seperti kunyit dan halia.

Artikel dari jurnal Sempadan dalam Pemakanan menunjukkan bahawa kunyit dan halia dapat membantu mengurangkan gejala rheumatoid arthritis, penyakit autoimun yang menyerang sendi.

Memang, tidak ada kajian yang membuktikan kesan rempah-rempah ini pada chikungunya. Namun, tidak ada salahnya mencuba kunyit dan halia untuk menghilangkan rasa sakit pada sendi akibat chikungunya.

Anda boleh minum rebusan halia dan kunyit, atau mencampurkannya dengan makanan dan minuman lain.

2. Elakkan gigitan nyamuk

Buat masa ini, elakkan pergi ke luar untuk mengelakkan gigitan nyamuk. Lindungi diri anda dari gigitan nyamuk dengan memasang kelambu, menanam tanaman penghalau nyamuk, atau menggunakan ubat penghalau nyamuk secara berkala.

Tidak kurang pentingnya, lakukan pembasmian sarang nyamuk (PSN) dengan tindakan 3M plus, iaitu:

  • Tutup takungan air
  • Tiriskan takungan air
  • Menguburkan barang terpakai
  • “Plus” menggunakan penghalau nyamuk dan memasang kelambu, seperti yang telah dijelaskan sebelumnya.
Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts