Mengapa Menggunakan Patch Boleh Meringankan Sakit Otot? -

Patch adalah ubat tambalan yang sering digunakan oleh banyak orang, kerana dianggap berkesan untuk melegakan sakit, otot atau sakit sendi di badan. Tetapi adakah benar, menggunakan patch dapat menghilangkan pelbagai keluhan ini? Lihat penjelasan berikut.

Seberapa biasa rawatan tampalan?

Koyo atau istilah perubatan tampalan transdermal adalah sejenis ubat luaran yang melekat pada kulit pesakit untuk melegakan sakit, sakit otot, atau sendi di dalam badan. Patch dibuat dari pelbagai jenis bahan kimia perubatan yang dirancang sedemikian rupa sehingga ubat dapat meresap ke dalam kulit.

Berbagai jenis bahan kimia yang terkandung di dalam tambalan termasuk mentol, glikol salisilat, dan biofreeze yang telah terbukti berkesan untuk menghilangkan gejala sakit otot. Selain itu, terdapat juga bengay dan aspercreme yang mengandungi salisilat yang berguna untuk mengurangkan radang sendi.

Akhirnya, timbulnya perasaan panas ketika memakai tambalan itu disebabkan kandungan capsaicin yang berinteraksi dengan neuron sensor. Capsaicin juga berfungsi dengan mengurangkan bahan semula jadi tertentu di dalam badan anda (zat P) yang membantu menghantar isyarat kesakitan ke otak.

Apabila semua bahan ini digabungkan, ia akan mengeluarkan haba dan menghantar isyarat ke badan untuk mengurangkan kesakitan.

Itulah sebabnya sehingga kini tambalan telah menjadi ubat yang banyak digunakan oleh masyarakat untuk menyembuhkan sakit atau sakit di badan, daripada harus mengambil ubat oral yang akan memberi kesan sampingan.

Bagaimana koyo berfungsi?

Kulit manusia mempunyai tiga lapisan, iaitu; epidermis, dermis dan hipodermis. Lapisan pertama disebut epidermis atau biasanya disebut epidermis. Epidermis adalah lapisan atas kulit manusia. Jadi, pada lapisan pertama ini, tampalan dilekatkan.

Lapisan kulit kedua dipanggil dermis. Lapisan ini terdiri daripada saluran darah, kelenjar minyak, folikel rambut, ujung saraf sensori, dan kelenjar peluh. Pada lapisan kulit ini tampalan mengirimkan ubat ke lapisan terdalam.

Manakala lapisan ketiga kulit adalah tisu subkutan yang merupakan lapisan lemak kulit atau tisu penghubung yang terletak di bawah lapisan dermis yang merupakan tempat menyimpan lemak di dalam badan.

Pada lapisan ini kandungan ubat yang terdapat di tambalan diserap melalui saluran darah ke dalam aliran darah. Dari sana, darah membawa ubat melalui sistem peredaran darah dan menyebarkannya ke badan anda.

Apakah kesan sampingan penggunaan patch?

Umumnya, kesan sampingan yang mungkin timbul semasa menggunakan tampalan adalah kerengsaan pada kulit akibat reaksi alergi. Anda mungkin mengalami gatal, kemerahan, panas, merasakan sensasi terbakar, dan juga lecet di kawasan kulit. di mana tampalan digunakan.

Sekiranya ini berlaku, hentikan penggunaannya dengan segera dan keluarkan tompok dengan hati-hati dari kawasan yang jengkel.

Walaupun sepele, penting untuk memperhatikan cara menggunakan patch dengan betul mengikut arahan pada pakej sebelum anda menggunakannya. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami masalah yang lebih serius.

Recent Posts