6 Cara Mudah dan Berkesan untuk Membersihkan Paru-paru Perokok |

Perokok boleh melakukan pelbagai cara untuk membersihkan paru-paru yang rosak akibat tabiat buruk. Langkah-langkah ini tentu dapat menjadi lebih efektif dan efisien jika anda juga memutuskan untuk berhenti merokok. Apakah cara yang betul untuk membersihkan paru-paru dari rokok? Inilah ulasannya.

Cara membersihkan paru-paru perokok

Membersihkan paru-paru perlu menjadi agenda wajib jika anda mempunyai kebiasaan merokok, baik rokok kretek, e-rokok (vape), shisha, untuk menapis rokok.

Sebenarnya, walaupun anda seorang perokok sosial dan perokok pasif, membersihkan paru-paru dari asap rokok juga boleh menjadi salah satu cara untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Sekiranya anda seorang perokok aktif atau bekas perokok, anda harus melakukan cara berikut untuk membersihkan paru-paru.

1. Bersenam secara berkala

Nikotin dan racun yang berasal dari asap rokok perlu dibuang sehingga tidak terus menetap.

Apabila metabolisme badan meningkat dengan senaman, tubuh cenderung membakar nikotin yang dilepaskan melalui peluh dengan lebih cepat.

Bersenam membantu meningkatkan keupayaan paru-paru dan menguatkan keseluruhan sistem kardiovaskular.

Sebaliknya, apabila anda jarang bergerak, tubuh sebenarnya menjadi lemah, mencetuskan banyak penyakit.

Bagi orang yang baru berhenti merokok, bersenam membantu proses penyembuhan paru-paru dan meningkatkan peredaran darah.

Sekiranya dilakukan secara berkala, senaman juga merupakan kaedah yang berkesan untuk membersihkan paru-paru perokok.

Walaupun begitu, jika anda mengalami masalah pernafasan kronik akibat merokok, berjumpa doktor terlebih dahulu.

Biasanya, doktor masih membenarkan anda bersenam, tetapi jenis dan intensiti perlu disesuaikan terlebih dahulu.

2. Minum banyak air

Meminum banyak air dapat membantu menyingkirkan toksin badan yang telah menetap, termasuk yang terdapat di paru-paru.

Sebabnya, apabila anda minum banyak air, anda akan kerap membuang air kecil. Kemudian, nikotin yang terkumpul di paru-paru secara beransur-ansur akan dikeluarkan oleh badan melalui air kencing.

Menjaga badan sentiasa terhidrat akan membantu membuang lendir dan toksin dari paru-paru.

Kedua-duanya akan diusir oleh paru-paru melalui pergerakan silia yang normal atau dengan batuk.

Selain itu, minum banyak air juga membantu menjaga kesihatan dan fungsi organ sehingga dapat berfungsi dengan optimum.

3. Makan makanan yang kaya dengan antioksidan

Makanan dan minuman yang kaya dengan antioksidan sangat bagus untuk membersihkan radikal bebas dan mengurangkan keradangan.

Jurnal Pemakanan menyebutkan bahawa minum 2 cawan teh hijau setiap hari dapat mengurangkan risiko terkena penyakit paru-paru obstruktif kronik.

Kesimpulan ini diperoleh daripada kajian yang melibatkan lebih daripada 1,000 orang dewasa di Korea.

Sebenarnya, antioksidan dalam teh hijau dapat membantu melindungi tisu paru-paru dari kesan berbahaya dari penyedutan asap.

Bukan itu sahaja, penyelidikan lain di Jurnal Antarabangsa Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik Ia juga menunjukkan faedah antioksidan lain.

Antioksidan dianggap dapat membantu melawan pengeluaran lendir, cecair, dan kahak di dalam badan. Kerana pada perokok, lendir ini cenderung berkumpul di paru-paru dan saluran udara.

Buah-buahan dan sayur-sayuran mentah biasanya merupakan sumber antioksidan yang baik kerana mereka belum menjalani proses.

Sayur-sayuran seperti brokoli, bok choy, dan kubis kaya dengan antioksidan. Sayuran ini dipercayai dapat mengurangkan risiko barah paru-paru, baik pada perokok maupun bekas perokok.

Pelbagai Jenis Makanan Pengganti Rokok Yang Dapat Membantu Anda Berhenti

Di samping itu, madu, strawberi, ceri, halia, kunyit, walnut, kacang polong, dan sayur-sayuran dan buah-buahan lain juga boleh dimasukkan ke dalam menu harian anda kerana mengandungi pelbagai nutrien.

Rajin-rajin memakan makanan yang kaya dengan antioksidan boleh menjadi cara semula jadi yang patut dicuba untuk membersihkan paru-paru perokok.

4. Latihan pernafasan dalam

Asap tembakau dapat memperlambat pergerakan silia atau rambut kecil yang melapisi paru-paru untuk menghilangkan serpihan yang terperangkap di saluran udara.

Sering menghirup udara segar dan berhenti merokok supaya silia berfungsi semula dengan berkesan.

Semasa anda menghirup udara segar, cuba tarik nafas perlahan-lahan.

Apabila anda kerap melakukan senaman pernafasan dalam, jumlah oksigen yang memasuki paru-paru akan terus meningkat.

Pernafasan dalam dapat membantu membawa lebih banyak oksigen ke paru-paru dan mempercepat penyembuhan setelah pembedahan jantung.

Selain itu, menarik nafas panjang, perlahan, juga membantu darah kaya oksigen menyebar secara merata ke seluruh badan.

Semasa latihan pernafasan dalam, pastikan anda berada di tempat dengan peredaran udara yang baik dan sihat.

Sebaiknya jangan menarik nafas panjang di tepi jalan, terminal, atau sumber pencemaran lain.

5. Terapi wap

Ini adalah salah satu cara membersihkan paru-paru bagi perokok yang mungkin tidak difikirkan.

Terapi wap adalah aktiviti yang dilakukan dengan menyedut wap air untuk membuka saluran udara. Terapi ini juga dilakukan untuk membantu paru-paru mengalirkan lendir.

Perokok yang mempunyai masalah paru-paru biasanya mengalami pelbagai gejala yang tidak menyenangkan ketika berada di kawasan dengan udara sejuk atau kering.

Sebabnya, cuaca sejuk atau udara kering dapat mengeringkan selaput lendir di saluran udara dan menyekat aliran darah.

Nah, terapi wap boleh menjadi salah satu cara untuk menambahkan kehangatan dan kelembapan pada saluran udara.

Ini kerana terapi wap dapat membantu melonggarkan lendir di saluran udara dan paru-paru, menjadikan pernafasan lebih mudah.

Terapi ini boleh menjadi penyelesaian sementara yang berkesan untuk membersihkan paru-paru, termasuk pada orang dengan penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

Namun, anda masih perlu berjumpa doktor untuk bertanya kaedah apa yang terbukti berkesan untuk membersihkan paru-paru perokok.

6. Gunakan pembersih air di rumah

Salah satu cara membersihkan paru-paru bagi perokok atau bukan perokok adalah dengan memasang a pembersih air atau pembersih udara di rumah.

Klinik Cleveland menyebutkan bahawa pembersih udara dapat memberikan manfaat untuk keadaan kesihatan anda, terutama paru-paru.

Pembersih udara berfungsi dengan menyaring zarah halus, membantu membersihkan udara yang anda hirup, dan mengurangkan kesan negatif pencemaran (termasuk asap rokok).

American Lung Association juga menyatakan bahawa salah satu kunci kesihatan paru-paru adalah kualiti udara di persekitaran anda.

Oleh itu, anda harus melakukan kaedah ini sekiranya anda ingin membersihkan paru-paru semasa anda masih merokok atau tidak.

Seberapa berkesan membersihkan paru-paru dari asap rokok dengan soda?

Selain yang disebutkan di atas, terdapat anggapan bahawa minum soda dapat membantu membersihkan paru-paru perokok. Namun, adakah andaian ini terbukti benar?

Sebenarnya, tidak ada kajian yang membuktikan bahawa minum soda dapat membantu membersihkan paru-paru.

Minum minuman ringan atau minuman ringan dengan penurunan fungsi paru-paru. Ini dijelaskan dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutrien.

Kajian itu menyatakan bahawa minuman ringan boleh memberi kesan negatif kepada tubuh, terutama pada fungsi paru-paru dan asma.

Oleh itu, anda sebenarnya perlu mengurangkan pengambilan minuman ringan untuk menjaga kesihatan paru-paru.

Anda, perokok dan bukan perokok, boleh membersihkan paru-paru dengan melakukan cara-cara di atas. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat terbaik.

Doktor juga boleh mencadangkan ubat berhenti merokok, terapi berhenti merokok, untuk cara semula jadi untuk menyingkirkan tabiat buruk ini.

Recent Posts