Kelenjar Adrenal, Anak Kecil Anda Penting untuk Metabolisme

Adakah anda tahu bahawa sebenarnya terdapat dua kelenjar adrenal? Ya, setiap kelenjar terletak di atas buah pinggang dan berukuran setengah ibu jari. Walaupun kecil, kelenjar adrenal bertanggungjawab menghasilkan pelbagai hormon di dalam badan.

Kelenjar adrenal yang sihat membantu pelbagai fungsi tubuh berjalan dengan baik. Jadi, gangguan kelenjar ini akan memberi kesan besar pada badan.

Kenal pasti bahagian kelenjar adrenal

Kelenjar adrenal terdiri daripada dua bahagian, iaitu korteks adrenal (bahagian luar) dan medula adrenal (bahagian dalam). Korteks adrenal bertanggungjawab untuk menghasilkan tiga jenis hormon, iaitu mineralokortikoid (kortisol) yang mengatur natrium dalam tubuh, glukokortikoid yang meningkatkan kadar glukosa darah, dan gonadokortikoid yang mengatur hormon seks.

Sekiranya korteks adrenal berhenti berfungsi, proses metabolik yang penting untuk hidup kita akan berhenti dan mengakibatkan kematian. Manakala medulla adrenal merembeskan hormon epinefrin (adrenalin) dan norepinefrin (noradrenalin) ketika tertekan.

Fungsi kelenjar adrenal luar (korteks adrenal)

1. Fungsi Mineralokortikoid

Mineralokortikoid adalah hormon steroid yang bertanggungjawab untuk menjaga natrium, dan menjaga keseimbangan garam dan air dalam badan. Mineralokortikoid utama dikenali sebagai aldosteron, dan dirembeskan oleh zona glomerulosa (lapisan terluar) korteks adrenal.

Hormon steroid ini adalah sebahagian daripada sistem renin-angiotensin (RAS) atau sistem renin-angiotensin-aldosteron (RAAS). Ini adalah sistem hormon yang mengatur tekanan darah dan keseimbangan cairan di dalam badan. Secara amnya, renin dihasilkan oleh buah pinggang apabila garam dan air berlebihan dikeluarkan dari badan. Renin mencetuskan pengeluaran angiotensin, yang seterusnya merangsang kelenjar adrenal untuk melepaskan hormon aldosteron. Penurunan tekanan darah arteri juga merangsang rembesan renin.

Oleh itu, bersama dengan sistem renin-angiotensin, aldosteron membantu buah pinggang mengekalkan mineral penting seperti natrium. Aldosteron meningkatkan penyerapan semula natrium dan perkumuhan kalium oleh buah pinggang. Ia membantu menyekat saluran darah dengan meningkatkan pengekalan natrium dan air, yang dapat meningkatkan kadar tekanan darah. Jadi, hormon ini berkaitan dengan pengatur kadar tekanan darah juga.

2. Fungsi glukokortikoid

Glukokortikosteroid adalah satu lagi hormon steroid yang memainkan peranan penting dalam mengatur metabolisme glukosa. Glukokortikosteroid dihasilkan di zona fasciculata korteks adrenal, contohnya adalah kortisol.

Kortisol bertanggungjawab untuk mengatur metabolisme karbohidrat, protein, dan lemak. Kortikosteroid memainkan peranan penting dalam mengatur tindak balas keradangan badan.

Kortikosteroid boleh mempengaruhi sistem imun, dan boleh digunakan sebagai agen penekan imun. Rembesan dikawal oleh hormon adrenokortikotropik (ACTH) yang dirembeskan oleh kelenjar pituitari.

3. Fungsi gonadocorticoid

Gonadocorticoids atau steroid androgenik dirembeskan oleh zona reticularis atau lapisan paling dalam korteks adrenal. Androgen adalah hormon seks lelaki, dan memudahkan perkembangan ciri seksual sekunder pada lelaki. Mereka memainkan peranan penting dalam perkembangan organ seks lelaki semasa perkembangan embrio.

Sebilangan kecil hormon wanita juga dihasilkan oleh korteks adrenal. Walau bagaimanapun, kesan steroid androgenik yang dikeluarkan oleh korteks adrenal dapat ditutupi oleh jumlah testosteron dan estrogen yang lebih besar yang dikeluarkan oleh testis dan ovari.

Fungsi kelenjar adrenal dalaman, medula

Medula adalah bahagian dalam kelenjar adrenal, dan berkaitan dengan pengeluaran epinefrin dan norepinefrin.

1. Epinefrin

Kedua-dua epinefrin dan norepinefrin bersama-sama disebut katekolamin, dan mereka dilepaskan oleh kelenjar adrenal sebagai tindak balas terhadap tekanan fizikal atau mental. Epinefrin, juga dikenal sebagai adrenalin, memainkan peranan penting dalam penukaran glikogen menjadi glukosa, dan dengan demikian, meningkatkan kadar gula darah. Ia sangat diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan bekalan darah yang lancar ke otak dan otot.

Ia juga dapat meningkatkan denyut jantung dan tekanan darah, dan mengendurkan otot-otot halus di paru-paru dan saluran pencernaan. Hormon ini melebarkan arteri kecil jantung, paru-paru, ginjal, dan otot. Keseronokan, tekanan fizikal dan mental, dan gangguan emosi mencetuskan rembesan hormon ini, yang mempersiapkan badan kita untuk tindak balas 'melawan atau terbang', yang juga dikenali sebagai tindak balas 'melawan atau terbang'.

2. Norepinephrine

Bersama dengan epinefrin, norepinefrin juga mengaktifkan mekanisme untuk tindak balas 'melawan atau', dengan meningkatkan kewaspadaan dan gairah. Apabila disuntik sebagai ubat, norepinefrin atau noradrenalin dapat memberi kesan konstriktif pada arteri koronari. Ini menyebabkan saluran darah kecil di ginjal, sistem pencernaan, dan kulit menyempit. Ini memudahkan pergerakan makanan melalui sistem pencernaan dan meningkatkan peluh. Ini juga merangsang pembebasan glukosa dan aliran darah ke otot.

Ringkasnya, kelenjar adrenal bertanggungjawab untuk mengeluarkan hormon yang penting untuk menjalankan beberapa proses metabolik yang penting. Di samping itu, mereka membantu tubuh menangani tekanan fizikal dan mental. Tekanan kronik boleh membuat kelenjar bekerja dengan sangat kuat sehingga akhirnya dapat terbakar atau menjadi terlalu letih untuk memenuhi keperluan hormon adrenal.

Recent Posts