Apa itu Morfin Ubat?

Untuk apa morfin?

Morfin adalah ubat yang berfungsi untuk melegakan kesakitan atau kesakitan yang teruk. Morfin tergolong dalam kategori analgesik narkotik (opiat). Ubat ini berfungsi di otak untuk mengubah cara tubuh bertindak balas dan merasakan kesakitan.

Dos morfin dan kesan sampingan morfin akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana anda menggunakan morfin?

Ambil ubat ini dari mulut seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Anda boleh mengambil ubat ini sebelum atau selepas makan. Sekiranya anda merasa mual, ambil ubat ini dengan makanan. Tanya doktor atau ahli farmasi anda mengenai cara lain untuk mengurangkan loya (seperti berbaring selama 1-2 jam dan tidak menggerakkan kepala anda sebanyak mungkin).

Sekiranya anda mengambil versi cair ubat ini, baca arahan yang diberikan oleh ahli farmasi anda sebelum memulakan morfin cair dan setiap kali anda mengisinya semula.

Ubat ini dirumuskan oleh ahli farmasi anda. Goncangkan botol selama 10 saat untuk setiap dos. Hati-hati dalam mengukur dos dengan sudu ubat yang ada. Jangan gunakan sudu anda sendiri kerana anda boleh mendapat dos yang salah. Tanyakan kepada ahli farmasi atau doktor jika anda tidak pasti bagaimana menentukan dosnya.

Dos berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan. Jangan meningkatkan tahap dos anda, minum ubat ini secara berkala atau menggunakannya untuk jangka masa yang panjang. Hentikan rawatan apabila tiba waktunya.

Ubat penahan sakit akan berfungsi dengan baik jika digunakan sejak kesakitan pertama muncul. Sekiranya anda menunggu sehingga rasa sakit semakin teruk, rawatan ini mungkin tidak berfungsi juga.

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang berterusan (seperti barah), doktor anda boleh mengarahkan anda untuk mengambil ubat narkotik jangka panjang. Dalam kes sedemikian, ubat ini hanya akan digunakan apabila diperlukan, ketika sakit yang teruk tiba-tiba menyerang. Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan morfin dengan selamat dengan ubat lain.

Ubat ini boleh menyebabkan reaksi penarikan terutamanya jika ubat ini telah lama digunakan. Dalam beberapa kes, gejala penarikan seperti kegelisahan, mata berair, hidung berair, mual, berpeluh, sakit otot mungkin muncul jika anda tiba-tiba menghentikan ubat ini. Untuk mengelakkan ini, doktor anda dapat mengurangkan dos ubat secara perlahan-lahan.

Tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk penjelasan lebih lanjut dan laporkan dengan segera sekiranya anda mengalami gejala ini.

Apabila rawatan ini digunakan dalam jangka masa yang lama, prestasinya tidak lagi berfungsi. Bercakap dengan doktor anda sekiranya ubat ini berhenti berfungsi.

Bersama dengan khasiatnya, ubat ini juga boleh menyebabkan kesan ketagihan. Risiko ini mungkin meningkat sekiranya anda mempunyai sejarah penyalahgunaan alkohol dan dadah pada masa lalu.

Bercakap dengan doktor anda sekiranya kesakitan anda tidak hilang atau semakin teruk.

Bagaimana morfin disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found