Kelemumur: Gejala, Punca, Rawatan, dll. •

Definisi kelemumur

Kelemumur adalah penyakit kulit kepala dalam bentuk serpihan kulit mati yang berasal dari kulit kepala. Serpihan ini biasanya terlihat ketika jatuh di bahu, alis, atau di sepanjang sisi hidung. Secara amnya, kelemumur juga disertai dengan gatal pada kulit kepala.

Keadaan ini tidak membahayakan kesihatan. Namun, keberadaannya dapat mempengaruhi keyakinan diri seseorang.

Dalam kes yang teruk, kelemumur boleh menyebabkan keguguran rambut jika tidak dirawat dengan segera. Perlu diingat bahawa keadaan ini tidak ada kaitan dengan cara merawat rambut anda. Walau bagaimanapun, jumlah serpihan kulit mati dapat dikurangkan dengan pencucian biasa.

Seberapa biasa kelemumur?

Kelemumur adalah keadaan kulit kepala yang biasa. Maksudnya, keadaan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tanpa mengira usia, jantina, dan bangsa. Walaupun begitu, penyakit kulit kepala ini lebih kerap berlaku pada lelaki.

Bukan hanya itu, bayi dan kanak-kanak juga dapat mengalami masalah ini yang dikenali sebagai omong kosong buaian . Gangguan ini biasanya muncul pada bayi baru lahir hingga usia dua bulan, tetapi juga dapat dilihat pada bayi yang lebih tua.

Kelemumur dapat diatasi dengan mengurangkan faktor risiko. Sila berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui cara merawat penyakit ini dengan betul.

Recent Posts