Pukulan Jantung dan Gegaran Badan? Ini Mungkin Sebabnya

Denyutan jantung dan gegaran badan pada amnya merupakan reaksi terhadap ketakutan, kemarahan, atau kegelisahan terhadap sesuatu. Sekiranya ini berlaku, ia biasanya berlangsung dalam masa yang singkat dan kemudian hilang dengan sendirinya dari masa ke masa. Namun, jika tidak ada pencetus yang jelas, aduan anda mungkin disebabkan oleh keadaan atau gangguan kesihatan tertentu. Apa yang menyebabkan jantung berdegup kencang sehingga badan gemetar?

Pelbagai kemungkinan penyebab berdebar-debar jantung dan gegaran badan

Beberapa kemungkinan penyebabnya termasuk:

1. Tekanan

Tahap tekanan yang tinggi adalah penyebab berdebar-debar jantung dan gegaran yang paling biasa. Kedua-duanya adalah reaksi automatik badan sebagai tindak balas kepada peningkatan hormon stres adrenalin dan kortisol, yang dilepaskan oleh otak ketika merasa terancam. Biasanya gejala ini juga disertai dengan keringat sejuk dan perasaan gelisah.

2. Serangan panik (Serangan panik)

Serangan panik, atau serangan panik, adalah gangguan psikologi yang dicirikan oleh panik spontan tanpa alasan atau pencetus yang jelas, bukan sebagai reaksi terhadap situasi yang tertekan. Serangan panik berlaku di luar jangkaan. Semasa serangan panik, orang yang mengalaminya boleh kehilangan kawalan badan dan fikiran mereka.

Gejala serangan panik umumnya merangkumi jantung berdebar dan menggigil badan, keringat sejuk, sesak nafas (kesukaran bernafas), sensasi tersedak atau tersedak, mual, pening kepala, tidak stabil (kehilangan keseimbangan), mati rasa, kulit yang memerah , ke depersonalisasi. (merasa terpisah dari badan atau kenyataan). Ramai orang yang mengalami serangan panik melaporkan sensasi seperti serangan jantung atau merasa seperti mereka benar-benar mati.

Apa yang membezakan panik biasa dengan panik biasa adalah bahawa selepas serangan panik, seseorang akan mengalami ketakutan kegelisahan dan ketakutan yang teruk akan munculnya serangan panik yang lain. Panik biasa akan reda dengan cepat setelah pencetus hilang.

3. Gula darah rendah

Gula darah rendah atau hipoglikemia boleh menyebabkan jantung anda berdegup kencang dan badan anda gemetar. Ini kerana otak, saraf, dan otot badan kehilangan banyak bahan bakar untuk beroperasi.

Pada orang sihat yang tidak mempunyai prediabetes atau diabetes, kadar gula normal boleh berkisar antara 100 mg / dL (ketika tidak makan; pada waktu rehat) hingga di bawah 140 mg / dl setelah makan. Hipoglikemia berlaku apabila gula darah anda turun di bawah 70mg / dL.

Hipoglikemia yang tidak dirawat boleh menyebabkan kejang dan kehilangan kesedaran. Walaupun jarang berlaku, ia boleh membawa maut. Untuk menaikkan gula darah dan menghilangkan gejala dengan cepat, selalu ada sekurang-kurangnya lima hingga enam keping gula-gula, beberapa sudu gula atau segelas air gula, atau satu sendok makan madu.

4. Hipertiroid

Hyperthyroidism adalah keadaan di mana kelenjar tiroid menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid. Apabila kelenjar tiroid terlalu aktif, seluruh badan anda akan berfungsi dengan cepat yang boleh menyebabkan anda mengalami masalah tidur, degupan jantung yang lebih cepat, dan tangan yang goyah.

5. Pengambilan kafein yang berlebihan

Dosis tinggi kafein boleh menjadi salah satu penyebab yang menyebabkan jantung berdegup kencang sehingga badan gemetar. Sebabnya, kafein adalah bahan perangsang yang merangsang sistem saraf pusat otak untuk bekerja lebih keras. Sistem saraf pusat berfungsi sebagai pusat arahan untuk semua fungsi tubuh, termasuk menghasilkan hormon adrenalin dan mengatur kerja jantung.

Bincangkan lebih lanjut dengan doktor anda mengenai aduan anda untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Recent Posts