Mengenal Empat Perwatakan Manusia: Siapa Anda? •

Mengetahui watak seseorang sangat berguna dalam hubungan yang akan dibina. Sebenarnya, untuk mendapatkan pekerjaan, syarikat biasanya melakukan ujian psikologi dan wawancara untuk melihat keperibadian orang itu. Dalam dunia psikologi, terdapat banyak teori yang membincangkan watak seseorang. Salah satu teori yang paling terkenal hari ini adalah teori 16 keperibadian yang dikemukakan oleh Carl Jung. Namun, sebelum teori keperibadian ini dikembangkan, jauh sebelum itu ada teori empat temperamen yang telah ditemui sejak zaman dahulu lagi.

Adakah anda tahu bahawa keperibadian seseorang dapat dibezakan oleh perangai mereka? Penemuan ini berasal dari doktor Yunani Hippocrates yang menggabungkan keempat-empat temperamen ini sebagai sebahagian daripada teori perubatannya. Dia mencadangkan bahawa empat cecair di dalam tubuh dapat membezakan watak dan kebiasaan seseorang. Tipologi ini adalah sebahagian daripada konsep perubatan kuno, yang dikenali sebagai humorisme.Humorisme di sini merujuk kepada cecair badan. Setiap orang mempunyai cecair badan yang berbeza. Adalah dipercayai bahawa cairan tubuh yang paling unggul ini mempengaruhi perangai dan psikologi seseorang.

Selain itu, ada sebilangan orang yang mempunyai watak campuran. Apa yang dimaksudkan dengan watak campuran adalah bahawa seseorang tidak dapat diwakili oleh hanya satu watak yang terdapat dalam teori psikologi. Sebagai contoh, dalam keempat-empat temperamen ini, watak seseorang terbahagi kepada empat kumpulan, iaitu sanguine, choleric, melankolic, dan phlegmatic. Manakala dalam watak bercampur, seseorang dapat dikenal pasti bahawa dia adalah seorang yang melankolis.

Apa itu perangai?

Sebelum mengenali empat perangai dengan lebih mendalam, pertama-tama kita membincangkan perkara yang berkaitan dengan perangai. Kesan pertama ketika melihat seseorang berdasarkan pada apa yang dia lakukan, orang menganggap bahawa perangai berasal dari luar yang mencerminkan keadaan mentalnya. Sebagai contoh, apabila kita mengatakan bahawa seseorang adalah jenis pemimpin, kita sering melihatnya selalu mengambil inisiatif sebagai pemimpin kumpulan. Walau bagaimanapun, kami tidak menggunakan pemerhatian luaran ini sebagai penanda aras untuk menyelesaikan teka-teki mengenai keperibadian seseorang. Sebenarnya, pemerhatian ini boleh menjadi pendekatan untuk lebih memahami keperibadian dan warna watak seseorang.

Temperamen adalah asas bagi warna watak seseorang dan bertindak sebagai perwujudan atau perwakilan setiap individu dalam menjalani kehidupannya. Biasanya apabila kita bertemu dengan orang lain, kita dapat merasakan 'mood' muncul.

Apakah empat watak itu?

Terdapat teori yang menyatakan bahawa semua manusia terbahagi kepada empat bahagian, yang pertama adalah badan fizikal. Kemudian ada badan eterik, atau mungkin kita mengenalinya sebagai jiwa. Selama hidupnya, jiwa bergabung dengan tubuh seseorang, dan ketika dia mati, ia berpisah dari tubuhnya. Ketiga, badan astral. Bahagian ini adalah tempat adanya naluri, nafsu, keinginan, dan perubahan dalam fikiran kita. Yang keempat, yang tertinggi antara yang lain, adalah pembawa ego manusia aka pembawa ego manusia, inilah yang membuat kita mempunyai rasa ingin tahu dan kekuatan atas kesedaran diri, perasaan, dan bahkan motivasi kita. Salah satu daripada empat bahagian adalah yang paling dominan, dan inilah yang akan mewakili watak seseorang.

1. Sanguinis

Darah adalah cecair badan dan badan astral adalah simbol dari jenis sanguine. Badan astral dipantulkan pada sistem saraf sehingga sistem terkawal. Sistem saraf mampu menyerap idea, visualisasi atau gambar dan sensasi. Kegiatan sistem saraf ini dihalang oleh peredaran darah. Sekiranya ia tidak dihalang oleh peredaran darah, maka gambaran mental akan menjadi liar, membawa kepada halusinasi dan khayalan. Ini adalah had untuk sanguine.

Orang yang mempunyai watak sanguine ini biasanya selalu optimis, ceria, bersemangat dan mempunyai semangat hidup yang tinggi. Sentiasa menarik perhatian atau memerlukan orang untuk memperhatikannya. Mereka juga suka mengambil risiko, jadi jangan terkejut jika watak-watak asli ini menjadi orang yang suka melakukan petualangan kerana jenis ini juga suka mencari kesenangan. Kerana mereka suka cabaran dan perkara baru, mereka mudah bosan.

Sangu adalah jenis yang tidak dapat mengekalkan daya tarikan mereka cukup lama. Dia selalu mahukan pengalaman baru, jadi senang terkesan, mudah hilang minat. Ini memudahkan mereka mengubah fikiran.

Orang dengan jenis ini sesuai jika mereka bekerja seperti penghibur, kerana karya ini akan membuat mereka menjadi sorotan penonton, dan mengharuskan mereka untuk selalu tampil bersemangat walau apa pun yang terjadi. Mereka dapat menyerap idea, jadi pekerjaan dengan kreativiti sesuai untuk mereka, misalnya pekerjaan dalam fesyen, kuliner, perjalanan, dan pemasaran. Di bidang pemasaran, orang-orang dengan jenis sanguinis akan menghasilkan strategi baru untuk menjual produk dan kemajuan syarikat. Bahkan mereka yakin orang akan mengambil risiko.

2. Flegmatik

Lendir dan badan eterik menjadi simbol cecair watak ini. Orang tipe phlegmatic lebih fokus pada apa yang berlaku di dalam dirinya, jadi dia membiarkan apa yang ada di luar berlaku sebagaimana mestinya. Tidak hairanlah orang dengan jenis ini suka kedamaian.

Apa yang mereka cari dari hubungan adalah keharmonian dan keakraban. Mereka selalu berusaha menghindari konflik, yang menjadikan mereka pasangan yang penyayang dan setia. Terlibat dalam aktiviti amal adalah aktiviti yang menyeronokkan bagi mereka. Penuh dengan kasih sayang dan sentiasa menolong orang lain.

Tetapi kadang-kadang dia merasa terputus dari persekitarannya, kerana fokus aktivitinya adalah pada tubuh eteriknya. Jadi, dalam kehidupan sosial, dia cenderung pendiam. Kerana dia membiarkan benda-benda di luar badan eteriknya berfungsi sebagaimana mestinya, ini menjadikannya kurang berorientasikan tujuan.

Walau bagaimanapun, orang dengan jenis phlegmatic sesuai untuk pekerjaan yang berkaitan dengan masalah sosial, seperti pengajaran, kejururawatan, dan perkhidmatan sosial lain, kerana sifatnya yang suka damai. Ini juga kerana mereka mencari hubungan 'intim' dari hubungan, seperti dia berhubungan 'intim' dengan dirinya sendiri.

3. Kolerik

Hempedu dan ego kuning mendominasi jenis kolerik. Kerana ego terkawal, koleris sangat agresif dan mesti selalu mendapatkan apa yang dia inginkan. Orang dengan jenis Choleric sangat berorientasikan sasaran, analitis, dan logik. Jenis-jenis pemimpin.

Watak kolerik ini juga tidak suka bercakap kecil, dia lebih suka menghabiskan masa dengan perkara-perkara berguna. Oleh itu, dia lebih suka perbualan yang jelas dengan sengaja dan tepat. Oleh itu, mereka lebih suka bergaul dengan orang yang mempunyai profesi dan minat yang sama.

Biasanya pekerjaan yang sesuai untuk jenis kolerik adalah dalam bidang pengurusan, teknologi, statistik, kejuruteraan, dan pengaturcaraan. Kerana mereka dapat bertahan jika mereka harus bekerja sendiri, dan mereka sangat berorientasikan sasaran.

4. Melankolis

Hempedu hitam dan badan fizikal menguasai jenis melankolik. Melankolis merasakan bahawa dia bukan penguasa tubuhnya dan terikat dengan kesakitan. Tubuhnya dikendalikan oleh tiga bahagian lain, jadi dia kehilangan kehendak untuk bertindak sendiri. Sebagai contoh, badan fizikal hanya menjadi 'pergerakan', sementara tiga bahagian lain menggerakkannya. Padahal tubuh fizikal harus menjadi instrumen tertinggi, kerana tanpa fizikal, tiga bahagian yang lain tidak akan ada.

Jenis melankolis sering mengorbankan orang lain, cenderung peka, penyayang, suka berada di belakang tabir, tetapi juga seorang pemikir. Dia diibaratkan sebagai penggerak, dan memberi peluang pada bahagian tubuh yang lain, sehingga dia akan peka dan memikirkan cara untuk menyelesaikan masalah. Dia cukup kreatif kerana dapat berfikir dari pelbagai sudut pandangan. Memikirkan bahagian tubuh yang lain, membuatnya melihat dari sudut pandangan yang berbeza.

Kerana mereka mahu semua bahagian berpuas hati, jenis ini cenderung sempurna dan rendah diri. Sukar untuk melupakan kesakitan yang berlaku pada masa lalu. Sebenarnya, dia mudah larut dalam pemikiran negatif. Rasa di luar kawalan, kadang-kadang membuatnya terpusing.

Pekerjaan yang sesuai untuk melankolis adalah pentadbiran, pengurusan, perakaunan, dan pekerjaan sosial. Berfikir dari pelbagai sudut pandang mampu membuat ketepatan mengira ketepatan dengan baik.

Seberapa tepat watak itu?

Terdapat pelbagai jenis ujian psikologi untuk menentukan watak anda dan mengukur seberapa dekat pendekatan teori dengan watak anda. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, anda tidak boleh menganggapnya begitu saja ketika menilai seseorang. Tetapi parameter dalam keempat temperamen ini dapat membuat anda mengatasi kekurangan anda, sehingga membentuk keperibadian yang lebih baik.

Contohnya, kanak-kanak dengan jenis melankolis dan phlegmatic, mereka mesti dilatih untuk lebih yakin dan sentiasa aktif dalam aktiviti. Kemudian kanak-kanak jenis kolerik, mereka dapat dilatih untuk menghormati pendapat orang lain. Begitu juga dengan jenis sanguinis, dapat dilatih untuk mengenali dirinya dengan lebih baik. Apa pun perangai anda, kuncinya adalah sentiasa meningkat sekiranya ada yang tidak kena dengan watak anda. Temperamen itu sendiri menjadikan dunia lebih indah, lebih hidup dan lebih berwarna.

BACA JUGA:

  • 6 Teknik Psikologi Yang Boleh Membantu Menghafal
  • Apa yang perlu dilakukan setelah ibu bapa bertengkar di hadapan anak-anak
  • Perbezaan Cara Pemikiran Wanita dan Lelaki

Recent Posts