8 Khasiat Makan Nangka Semasa Kehamilan yang Baik untuk Ibu -

Seperti larangan makan durian semasa hamil, anda juga sering mendapati bahawa dilarang memakan nangka semasa hamil. Bagi anda yang menyukai buah yang satu ini, sudah tentu anda akan merasa kecewa sekiranya anda tidak dibenarkan memakannya semasa hamil. Adakah benar bahawa nangka untuk wanita hamil berbahaya? Ayuh, lihat jawapannya di sini!

Bolehkah saya makan nangka semasa hamil?

Mitos yang beredar di masyarakat mengatakan bahawa memakan nangka boleh menyebabkan keguguran. Namun, hingga kini tidak ada zat yang ditemukan dalam buah yang boleh membahayakan kehamilan dan janin.

Selain buahnya, mungkin anda juga suka memasak biji nangka untuk dimakan. Ia juga selamat untuk wanita hamil. Kajian mengenai Jurnal Sains dan Penyelidikan Farmaseutikal membuktikan bahawa biji nangka tidak mengandungi racun.

Walaupun begitu, anda tidak boleh mengonsumsi buah nangka secara berlebihan. Pada prinsipnya, apa-apa yang berlebihan tentu tidak baik untuk tubuh.

Makan nangka semasa hamil sebenarnya boleh bermanfaat

Sebaliknya, ternyata nangka untuk wanita hamil menawarkan sejumlah faedah, termasuk yang berikut.

1. Mengawal gula darah

Nangka adalah makanan anti-diabetes, yaitu makanan yang mempunyai indeks glisemik rendah (GI) sehingga dapat mencegah gula darah melambung tinggi.

Selain GI rendah, nangka juga mengandung flavonoid. Menurut jurnal itu Pemakanan dan Metabolisme Flavonoid dalam makanan juga dapat membantu mengekalkan kadar gula dalam darah.

2. Membekalkan tenaga untuk wanita hamil

Wanita hamil memerlukan lebih banyak tenaga daripada biasa. Oleh itu, anda perlu makan makanan yang menawarkan kalori yang cukup tinggi.

Salah satu buah yang mempunyai kalori tinggi adalah nangka. Dengan memakan buah nangka untuk wanita hamil, anda akan sentiasa cergas dan bertenaga.

3. Mencegah sembelit

Sembelit atau sukar membuang air besar adalah masalah yang sering dikeluhkan oleh wanita hamil. Ini disebabkan oleh perubahan hormon yang mempengaruhi pergerakan usus ibu.

Makan nangka semasa hamil sebenarnya dapat menyelesaikan masalah ini. Sebabnya, buah-buahan yang kaya dengan serat seperti nangka sangat baik untuk pencernaan.

4. Membantu menurunkan tekanan darah

Sebilangan wanita hamil mengalami peningkatan tekanan darah semasa kehamilan. Ini boleh menyebabkan risiko komplikasi kehamilan yang boleh mengancam nyawa. Makan makanan kaya kalium, seperti nangka dapat membantu mencegahnya.

5. Mencegah anemia

Manfaat nangka lain untuk wanita hamil adalah mencegah anemia. Ini kerana buahnya mengandungi banyak folat dan zat besi yang membantu meningkatkan kadar hemoglobin dalam darah.

Selain mencegah anemia semasa hamil, hemoglobin darah juga dapat membantu perkembangan janin. Oleh itu, anda tidak perlu ragu-ragu memakan nangka semasa hamil.

6. Menjaga kesihatan tulang ibu dan janin

Wanita hamil perlu mengambil lebih banyak kalsium dan magnesium untuk membantu perkembangan tulang janin dan mencegah ibu dari osteoporosis.

Bukan hanya dari susu, anda juga boleh mendapatkan kalsium dan magnesium dari buah-buahan, seperti nangka.

7. Meningkatkan imuniti

Semasa mengandung, ibu akan mengalami penurunan daya tahan tubuh sehingga lebih mudah diserang penyakit. Untuk itu, ibu perlu makan buah-buahan yang mengandungi banyak vitamin seperti nangka.

Menurut penyelidikan dari Kolej Kejuruteraan dan Teknologi Pertanian, India, kandungan vitamin A, B, dan C dalam nangka berkesan untuk mengekalkan daya tahan tubuh.

8. Menjaga kesihatan mata

Selain meningkatkan daya tahan, nangka untuk ibu hamil juga dapat membantu menjaga kesihatan mata ibu dan bayi. Ini kerana kandungan karotena yang ada di dalamnya. Ini dibuktikan dengan penyelidikan dari jurnal Nutrien .

Elakkan makan nangka secara berlebihan semasa mengandung

Walaupun nangka untuk wanita hamil cukup berguna, anda tidak boleh memakan buah ini secara berlebihan. Sebabnya, buah ini boleh berisiko menyebabkan perkara berikut.

1. Tindak balas alahan

mengikut Jurnal Alergi dan Imunologi Asia Pasifik Walau bagaimanapun, getah dari buah-buahan seperti nangka boleh menyebabkan reaksi alergi.

Beberapa gejala yang mungkin anda alami adalah:

  • gatal,
  • ruam pada kulit, dan
  • gatal-gatal.

Dalam kes yang lebih teruk, anda mungkin mengalami:

  • bersin,
  • batuk,
  • hidung berair,
  • mata merah dan berair,
  • gatal tekak,
  • sesak, dan
  • terengah-engah.

Makan nangka semasa hamil sebenarnya tidak berbahaya. Tetapi untuk menjangkakan reaksi alahan, anda harus membersihkan getah sebelum dimakan.

2. Sakit perut

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, nangka untuk wanita hamil berguna dalam meningkatkan pencernaan. Tetapi, jika anda makan nangka terlalu banyak semasa kehamilan, perut anda akan terasa pedih ulu hati dan cirit-birit.

3. Mencetuskan pembekuan darah

Sekiranya anda mengalami gangguan darah, anda harus mengelakkan memakan nangka semasa hamil. Memetik buku Panduan Herba & Makanan Tambahan Standard Semula Jadi, nangka boleh mencetuskan pembekuan darah yang boleh membahayakan.

4. Elakkan nangka untuk wanita hamil yang menderita diabetes

Sekiranya dimakan dalam jumlah yang berpatutan, nangka dapat membantu mengekalkan gula darah. Tetapi jika berlebihan, ia sebenarnya boleh menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah. Anda harus mengelakkan nangka untuk wanita hamil yang menderita diabetes kehamilan.

Recent Posts