Sugar Rush: Fakta atau Mitos? |

Tergesa-gesa gula adalah keadaan apabila seseorang mengambil sejumlah besar gula, sehingga menyebabkan aktiviti fizikal dan psikologi terlalu aktif. Mungkinkah kesan ini menjadi kenyataan atau hanya mitos? Mari lihat penjelasan saintifik berikut.

Rush gula, pengambilan gula yang membawa kepada kegemukan

Kadang kala anda berada dalam keadaan tertekan rasanya menginginkan makanan manis. Ini digunakan oleh pengusaha kuliner manis dengan inovasi sedemikian rupa sehingga orang tergoda untuk mencubanya. Mulai dari pelbagai minuman manis hingga pencuci mulut.

Orang benar-benar percaya pada istilah gula terburu-buru, yang bermaksud merasa teruja dan bertenaga setelah mendapat pengambilan manis.

Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini, iklan mendorong orang untuk mempercayai pengambilan minuman bergula dapat meningkatkan mood dan melawan keletihan. Sebenarnya, kecenderungan pengambilan makanan manis dalam jangka masa panjang meningkatkan risiko kegemukan.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan gula dapat mempengaruhi kognitif seseorang. Para penyelidik mendapati bahawa pengambilan gula dalam makanan atau minuman boleh menyebabkan gangguan mood berulang.

Selanjutnya, para penyelidik mendapati bahawa mengehadkan pengambilan gula dapat menyokong pencegahan kemurungan. Dari kajian ini dapat disimpulkan bahawa kesan kenaikan gula tidak ada kaitan dengan penggunaan gula.

Jadi, adakah gula itu adalah fakta atau mitos?

Pengambilan karbohidrat berlebihan atau pengambilan gula nampaknya menjadi perdebatan, sama ada ia benar-benar menimbulkan rasa bersemangat dalam diri seseorang atau bahkan menurunkan kesedaran kerana membuat anda mengantuk.

Ramai orang percaya bahawa pengambilan gula dapat meningkatkan perangsang mood. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Ulasan Neurosains & Biobehavioral selidik ini.

Para penyelidik menganalisis 31 kajian dan 1,259 peserta mengenai hubungan antara penggunaan karbohidrat dan kesan mood. Kajian itu menunjukkan hasil yang berlawanan dari kesan "gula rintik" yang telah lama dipercayai oleh orang ramai.

Para penyelidik mendedahkan bahawa pengambilan karbohidrat berkait rapat dengan peningkatan keletihan dan penurunan kesedaran pada jam pertama. Penemuan ini bertentangan dengan kesan aliran gula yang beredar di masyarakat.

Melalui kajian ini, para penyelidik berharap agar kesedaran masyarakat dapat meningkatkan istilah gula ria yang hanya mitos. Penyelidik mencadangkan mengurangkan pengambilan gula sebagai alternatif yang lebih sihat.

Menjaga mood yang baik tanpa perlu makan gula

Sekarang, anda tidak perlu lagi makan banyak makanan bergula untuk mendapatkan kesan gula yang menggembirakan hati anda. Terdapat cara yang lebih sihat untuk menjaga suasana hati yang baik.

Pertama, hapuskan keinginan untuk merasai makanan atau minuman manis. Anda perlu menghadkan makanan yang tinggi gula atau karbohidrat seperti makanan segera, soda, sirap, dan minuman boba.

Cara mudah untuk mengekalkan suasana yang baik adalah dengan makan secukupnya. Tidak makan lewat dan masih makan makanan ringan di antara waktu makan dapat memberi tenaga semasa melakukan aktiviti. Tidak melangkau makanan juga membantu mengekalkan mood.

Daripada memilih makanan gula untuk merasakan gula naik, pilih makanan yang sihat dengan ramuan di bawah untuk menaikkan mood anda.

1. Protein

Menambah protein dapat melambatkan penyerapan karbohidrat dalam darah. Protein juga mencetuskan pembebasan hormon dopamin dan norepinefrin. Kedua-duanya dapat meningkatkan mood dan tenaga beberapa jam selepas makan.

Makanan yang mengandungi protein termasuk telur, unggas, makanan laut, tahu, dan yogurt Yunani.

2. Vitamin

Secara khusus, vitamin D dapat meningkatkan mood dengan cara yang lebih sihat. Selain mendapatkannya dari sinar matahari, anda boleh mendapatkannya dari kuning telur, susu kedelai, dan susu rendah lemak.

Sementara itu, vitamin B12 menyumbang untuk melegakan gejala kemurungan. Sumber makanan vitamin B12 dapat diperoleh dari brokoli, kacang, oatmeal, jeruk, sayuran berdaun hijau gelap, keju cottage, daging lembu, dan salmon.

3. Serat

Anda boleh meningkatkan mood anda dengan mengambil serat. Serat yang masuk ke dalam badan dapat melambatkan penyerapan gula dan mencetuskan pembebasan serotonin sehingga menjadikan mood lebih baik. Serat dapat diperoleh dari gandum, pir, kacang polong, dan tuna.

Sekarang anda tidak perlu makan banyak karbohidrat dari gula untuk mencetuskan kesan gula. Cukup dengan memakan makanan dengan tiga nutrien ini, anda dapat meningkatkan mood anda dengan cara yang lebih sihat.

Recent Posts