Jenis Rawatan Skoliosis pada Kanak-kanak dan Orang Dewasa -

Scoliosis adalah sejenis kecacatan tulang belakang. Gejala khas gangguan muskuloskeletal ini adalah lekukan tulang belakang ke sisi; boleh membentuk huruf S atau C. Selain itu, scoliosis juga boleh menyebabkan rasa tidak selesa atau sakit belakang. Jadi, apa cara untuk menyembuhkan skoliosis? Ayuh, lihat senarai rawatan scoliosis di bawah.

Rawatan scoliosis biasa

Skoliosis yang tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi skoliosis. Bermula dari mengubah penampilan badan hingga menyebabkan masalah pernafasan. Agar ini tidak berlaku, penghidap gangguan sistem rangka ini perlu menjalani rawatan. Lebih terperinci, mari kita bincangkan satu persatu cara mengatasi skoliosis penyakit.

1. Ubat penahan sakit

Dalam kes ringan, rawatan scoliosis dapat dilakukan tanpa harus menjalani pembedahan. Ya, penawar skoliosis ini bergantung pada ubat untuk menghilangkan rasa sakit dan rasa tidak selesa di bahagian belakang. Jenis ubat yang boleh anda gunakan adalah ubat anti-radang seperti ibuprofen atau acetaminophen.

Anda boleh mendapatkan ubat ini sama ada dengan atau tanpa preskripsi doktor. Sekiranya ubat penahan sakit ini tidak melegakan gejala skoliosis, doktor anda mungkin menetapkan dos yang lebih tinggi atau menggantikan ubat dengan jenis yang lebih kuat.

2. Menyokong terapi korset

Terapi adalah kaedah untuk menyembuhkan skoliosis secara semula jadi. Rawatan kecacatan tulang belakang ini bergantung pada penggunaan alat sokongan yang disebut pendakap pendakap. Korset sokongan ini dipasang di bahagian belakang untuk mengelakkan kelengkungan tulang belakang menjadi semakin teruk.

Jenis pendakap yang paling biasa dipilih diperbuat daripada plastik dan berkontur agar sesuai dengan badan pemakainya. Pendakap yang dikenakan pada badan kemudian boleh ditutup dengan pakaian dan dipakai hampir setiap hari secara berkala.

3. Terapi fizikal untuk scoliosis

Terapi scoliosis juga dapat dilakukan dalam bentuk lain, seperti latihan fizikal, seperti yoga, pilates, atau latihan regangan. Walau bagaimanapun, setiap pilihan pergerakan mesti ditentukan oleh ahli terapi yang pakar dalam masalah tulang belakang. Matlamat terapi adalah untuk meningkatkan kelenturan dan menguatkan tulang.

Manfaat pesakit scoliosis yang menjalani yoga bukan hanya itu. Dalam latihan fizikal ini, anda juga diajar untuk mengurangkan sakit belakang dengan bermeditasi. Dengan teknik ini, minda anda akan tertumpu pada ketenangan fikiran sehingga menjadikan otot-otot badan lebih rileks dan rasa sakit akan berkurang.

Melaporkan dari CHOC Children, terdapat beberapa gerakan gimnastik untuk membantu menyembuhkan skoliosis, seperti:

Kecondongan pelvis

Cuba tidur di punggung dengan lutut dibengkokkan dan kaki anda menyentuh lantai. Ratakan punggung sehingga menyentuh lantai, dan kencangkan otot di sekitar perut dan punggung anda. Tahan selama 5 saat, bernafas secara normal. Ulangi pergerakan ini 10 kali (1 set), lakukan 2 set sehari.

Unta kucing

Posisikan badan anda menghadap lantai dengan tangan di hadapan anda menyentuh lantai dan kaki anda dibengkokkan. Kemudian, tarik nafas dalam-dalam sehingga tulang belakang anda naik. Kemudian hembuskan nafas, dan kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi pergerakan ini 10 kali setiap hari.

Tekanan perut dua kaki

Letakkan diri anda di punggung dengan lutut dibengkokkan dan kaki anda menyentuh lantai. Letakkan kedua-dua tangan di sisi badan. Kemudian, angkat satu kaki dari lantai dan letakkan di lutut kaki yang lain.

Dalam kedudukan ini, lutut dan pinggul yang bengkok akan membentuk sudut 90 darjah. Tahan selama beberapa saat dan bergantian.

Kemudian, kembali ke kedudukan asal. Angkat kedua kaki dengan lutut yang masih bengkok di udara. Angkat tangan anda dan letakkan di atas lutut anda. Tahan selama 3 nafas. Ulangi pergerakan ini 10 kali (1 set). Dalam sehari, anda boleh melakukan 2 set.

4. Urut oleh pakar ortopedik

Selain mengambil ubat sakit, anda juga boleh mencuba rawatan scoliosis dengan urutan. Walau bagaimanapun, urutan yang diberikan kepada tulang belakang yang bermasalah ini tidak boleh sewenang-wenangnya.

Dikhuatiri urutan tanpa pandang bulu dapat memperburuk kelengkungan tulang belakang atau menyebabkan masalah lain. Cara menyembuhkan gejala skoliosis mesti dilakukan oleh pakar ortopedik yang mengetahui teknik urut yang betul.

5. Pembedahan untuk rawatan scoliosis

Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi untuk masalah yang disebabkan oleh skoliosis, atau jika skoliosis anda cukup teruk, doktor anda mungkin mencadangkan agar anda menjalani skoliosis.

Sebilangan besar penghidap skoliosis tidak memerlukan pembedahan, kecuali jika sakitnya teruk atau postur yang disebabkan oleh scoliosis menyukarkan anda melakukan aktiviti seharian. Atau apabila kelengkungan tulang belakang anda lebih besar dari 45-50 darjah, yang berisiko mengganggu fungsi paru-paru yang normal.

Sekiranya doktor memutuskan untuk menjalani pembedahan, hasilnya dapat mengubah hidup anda. Kadang-kadang, pembedahan scoliosis memerlukan waktu yang lama (lebih dari 8 jam) sehingga ia dipisahkan menjadi dua pembedahan yang lebih kecil.

Beberapa jenis pembedahan sebagai cara untuk menyembuhkan skoliosis adalah:

Pencampuran tulang belakang in situ

Pembedahan rawatan scoliosis dilakukan untuk meluruskan tulang belakang yang sedikit melengkung ke sisi. Prosedur ini melibatkan pemotongan tulang belakang dan meletakkan instrumen (batang, cangkuk, atau skru khas) sebagai sokongan untuk cangkok tulang belakang.

Hemi-epiphysiodesis

Matlamat rawatan scoliosis adalah untuk menghentikan pertumbuhan yang tidak normal pada satu sisi tulang belakang agar kelengkungan tidak bertambah buruk. Prosedur ini biasanya dilakukan untuk pesakit yang mempunyai tulang belakang yang tidak sempurna (cacat lahir kongenital).

Reseksi Hemivertebra

Pembedahan biasanya dilakukan pada orang yang mempunyai tulang belakang yang berbentuk tidak normal. Bahagian tulang belakang yang tidak normal akan dikeluarkan, kemudian tulang akan dipasang semula. Selalunya pemasangan instrumen sokongan dilakukan.

Dalam kebanyakan kes, pesakit yang menjalani pembedahan harus dimasukkan ke hospital selama 3 hingga 4 hari. Mereka juga tidak dibenarkan pergi ke sekolah atau bekerja selama 4 hingga 6 minggu. Namun, mereka dapat memulakan aktiviti harian setelah 2 hingga 6 minggu menjalani pembedahan.

Pertimbangan untuk menentukan rawatan scoliosis

Terdapat banyak cara untuk merawat skoliosis tulang belakang. Walau bagaimanapun, pilihan rawatan biasanya berdasarkan pertimbangan doktor ortopedik.

Beberapa perkara dipertimbangkan oleh doktor dalam menentukan cara menyembuhkan gangguan tulang belakang scoliosis, termasuk:

  • Jantina

Gadis atau wanita dengan skoliosis biasanya memerlukan rawatan secepat mungkin, kerana penyakit ini berkembang lebih cepat daripada kanak-kanak lelaki dan lelaki.

  • Umur

Scoliosis pada kanak-kanak yang masih mengalami pertumbuhan tulang biasanya sangat disarankan untuk menggunakan terapi korset sokongan.

  • Keterukan kelengkungan tulang belakang

Doktor akan memeriksa tahap kelengkungan tulang belakang pesakit. Berdasarkan besarnya tahap ini, doktor dapat menentukan rawatan scoliosis mana yang paling sesuai.

  • Corak kelengkungan tulang belakang

Kelengkungan tulang belakang dapat membentuk huruf S atau C. Pola kelengkungan huruf S ini cenderung menjadi keadaan progresif dan lebih buruk daripada pola huruf C.

  • Lokasi tulang belakang yang sangat melengkung

Scoliosis yang mempengaruhi bahagian tengah tulang belakang (toraks) menjadi lebih teruk daripada bahagian atas atau bawah.

Recent Posts