Kebaikan Air Mineral dan Perbezaannya dengan Air Biasa •

Kadang-kadang kita suka keliru apakah perbezaan antara air dan air mineral. Sebenarnya, kedua-duanya sama. Rasa masing-masing juga kelihatan sama. Namun, adakah mereka sebenarnya berbeza? Lalu, apa faedah air mineral?

Apa itu air mineral?

Air mineral adalah air yang mengandungi mineral, baik semula jadi atau buatan. Jelasnya, kandungan air mineral berbeza dengan air biasa.

Air mineral diperoleh dari kawasan yang kaya dengan zat mineral. Maksudnya, tidak semua air dari pelbagai sumber dapat dianggap sebagai air mineral.

Air mineral mungkin mempunyai sejumlah besar mineral. Komponen itu sendiri berbeza, termasuk zink (zink), besi, kalsium, dan magnesium.

Apakah perbezaan antara air mineral dan air biasa?

Anda biasanya mendapat air kosong dari alam seperti sungai dan tasik atau dari keran rumah anda. Air ini mesti direbus atau direbus agar selamat diminum. Dari segi rasa, air biasa mempunyai rasa yang lebih ringan daripada air mineral.

Dalam kandungan air putih, terdapat satu atom hidrogen atau dua atom hidrogen. Walaupun tidak mengandungi mineral, air biasa tetap dapat diubah menjadi air mineral dengan menambahkan nutrien ke dalamnya.

Tetapi dari segi kualiti, air mineral adalah sumber nutrien yang lebih baik. Harga air mineral juga lebih mahal jika dibandingkan dengan air biasa yang boleh diperoleh secara percuma.

Air mineral mesti melalui proses yang lama sebelum akhirnya dibungkus dan anda boleh mengambilnya.

Apakah faedah air mineral untuk kesihatan?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, air mineral mempunyai banyak manfaat untuk tubuh kita berbanding air biasa, walaupun kita harus membelinya. Berikut adalah beberapa faedahnya.

1. Menurunkan berat badan

Air dan air mineral dapat membantu anda yang ingin menurunkan berat badan. Ini kerana air tidak mengandungi lemak dan kalori, berbeza dengan minuman lain seperti soda dan jus yang biasanya mengandungi gula tambahan.

Air berfungsi dengan cepat menjadikan anda kenyang sehingga mempunyai kesan menahan selera makan anda, meningkatkan sistem metabolisme tubuh dalam mencerna makanan, dan membantu mengurangkan keinginan untuk minum minuman manis dan berkalori tinggi.

2. Meningkatkan kesihatan tulang

kajian yang diterbitkan di The American Journal of Clinical Nutrition pernah mendapati bahawa tubuh dapat menyerap kalsium dari air mineral dan juga kalsium dari produk tenusu.

Selain itu, berkat kandungan kalsiumnya, air mineral dapat membantu mencegah osteoporosis dengan meningkatkan kepadatan mineral pada tulang.

3. Menurunkan tekanan darah

Air mineral mengandungi mineral magnesium yang berperanan penting dalam menjaga keadaan keseluruhan badan anda. Magnesium membantu mengatur ratusan sistem badan, termasuk tekanan darah, gula darah, dan fungsi otot dan saraf.

Tubuh manusia memerlukan magnesium untuk membantu saluran darah untuk berehat jadi ini akan mengekalkan tekanan dalam tahap normal.

4. Menurunkan tahap kolesterol LDL

Salah satu faktor terbesar yang membuat anda mengalami masalah jantung ialah kolesterol jahat aka LDL.

Orang yang minum air mineral secara berkala akan mengalami risiko masalah jantung yang berkurang secara drastik kerana kemampuan air mineral menurunkan kolesterol LDL.

5. Membantu mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Air mineral juga dapat memberikan manfaat untuk sistem pencernaan. Ini berkat kandungan sulfat yang membantu pankreas berfungsi membebaskan enzim seperti amilase, protoase, dan lipase yang membantu mencerna makanan dengan betul.

Anda perlu tahu, kekurangan kadar sulfat dalam badan boleh menyebabkan kesihatan pencernaan terganggu, bahkan menyebabkan sembelit dan cirit-birit.

6. Mengekalkan keseimbangan elektrolit

Elektrolit adalah garam (terdiri daripada bikarbonat, klorida, kalium, dan natrium) yang berfungsi untuk mencegah dehidrasi dengan membantu sel-sel badan menyerap air.

Oleh kerana air mineral adalah sumber elektrolit terbaik, ia akan membantu menyeimbangkan elektrolit dalam badan anda. Mengekalkan keseimbangan elektrolit sangat penting, kerana kekurangannya boleh menyebabkan dehidrasi.

Namun, jangan mengkonsumsinya secara berlebihan, kerana ini boleh menyebabkan peningkatan kadar natrium dalam badan yang kemudian akan menyebabkan gejala seperti degupan jantung yang tidak teratur.

7. Menjaga kecantikan kulit

Air mineral mempunyai jumlah silika yang tinggi yang menguatkan sel-sel yang lentur dan melambatkan pembentukan kedutan pada kulit. Dengan minum air mineral secara berkala, anda membantu kulit anda kekal sihat dan kelihatan lebih muda.

Recent Posts