Adakah benar minum soda semasa haid dapat melancarkan darah haid?

Ramai orang berpendapat bahawa salah satu cara untuk menjadikan darah haid lebih berat adalah dengan minum soda. Bolehkah minum soda semasa haid membuat darah keluar lebih cepat atau lebih lancar? Inilah penjelasannya.

Minum soda semasa haid meningkatkan peredaran darah?

Sebilangan besar wanita mempunyai jadual atau kitaran haid yang berbeza setiap bulan.

Memetik dari Kesihatan Wanita, rata-rata wanita mengeluarkan 2-3 sudu darah semasa haid. Aliran darah yang keluar mungkin lebih ringan atau lebih berat.

Tidak sedikit wanita yang berpendapat bahawa minum soda dapat melancarkan darah yang keluar sehingga haid berakhir lebih cepat.

Oleh itu, tidak jarang ada juga wanita yang berusaha melancarkan haid dengan minum soda sehingga lebih banyak darah keluar sehingga tidak perlu berlama-lama.

Namun, sehingga kini Tidak ada penyelidikan perubatan yang membuktikan ini benar.

Inilah yang membuat wanita harus lebih berhati-hati jika mereka terbiasa melakukannya kerana belum diketahui apakah kesan jangka panjangnya.

Kesan soda untuk kesihatan wanita

Umumnya, minuman soda dikelaskan sebagai tidak baik untuk kesihatan kerana mengandungi gula yang cukup tinggi.

Tidak hanya semasa haid, pengambilan soda terlalu banyak juga dapat menyebabkan kegemukan, diabetes, dan penyakit jantung.

Pada wanita, minum terlalu banyak soda juga boleh mempengaruhi kesuburan, termasuk anda yang merancang kehamilan.

Minuman soda mempunyai kandungan gula yang cukup tinggi sehingga dikaitkan dengan penurunan kesuburan lelaki dan wanita.

Selain itu, memetik dari Healthcare University of Utah bahawa soda juga boleh mempengaruhi tahap estrogen wanita.

Peningkatan tahap hormon estrogen boleh menyebabkan perubahan hormon, menghentikan ovulasi, dan kesan jangka panjang lain yang masih perlu disiasat lagi.

Kemudian, kandungan kafein yang tinggi juga dapat membuat anda merasakan kesan minum soda semasa haid seperti kekejangan perut, kembung, dan sakit kepala.

Menghilangkan atau mengurangkan kebiasaan minum soda mungkin bermanfaat untuk kesihatan umum dan dapat mengurangkan ketidakselesaan semasa haid.

Apakah faktor yang menjadikan darah haid lancar?

Daripada membiasakan diri minum soda dalam tempoh anda, tidak ada salahnya beralih ke tabiat yang lebih bermanfaat untuk tubuh anda.

Lebih-lebih lagi ketika haid berlaku perubahan hormon yang membuat badan merasa tidak selesa.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk melancarkan haid selain minum soda.

1. Senaman ringan

Senaman ringan semasa haid dapat membantu anda mengendurkan badan dan mengendurkan otot sehingga haid anda lebih lancar daripada biasa.

Cuba elakkan senaman yang berat terlebih dahulu dan minum soda semasa haid untuk mengekalkan keseimbangan pengeluaran hormon.

2. Mengubah kontraseptif

Kawalan kelahiran boleh mempengaruhi ovulasi dan juga kitaran haid anda. Sebilangan besar wanita yang menggunakan pil kawalan kelahiran dan lingkaran mengalami tempoh yang tidak teratur.

Untuk memudahkan haid, cuba ganti alat kontraseptif anda dengan jenis lain. Rujuk doktor untuk mendapatkan nasihat terbaik.

3. Gaya hidup sihat

Perubahan berat badan boleh mempengaruhi kitaran haid sehingga lebih teratur dan darah keluar dengan lebih lancar.

Nampaknya, kekurangan berat badan atau kegemukan dapat menyebabkan masa yang tidak teratur sama sekali tidak keluar.

Dalam keadaan berat badan rendah, ini berlaku kerana badan tidak mempunyai lemak untuk menghasilkan hormon.

Anda mungkin merasa tenang jika semasa haid, darah yang keluar dari badan agak lancar. Namun, anda juga perlu berhati-hati sekiranya darah haid keluar berlebihan.

Lebih-lebih lagi, jika ini tidak berlaku kerana minum soda semasa haid.

Keadaan ini, yang dikenali dalam dunia perubatan sebagai menorrhagia, boleh mengganggu aktiviti harian. Sebenarnya, anda juga perlu menukar pad setiap 2 jam.

Berunding dengan doktor mengenai pengambilan makanan yang baik untuk badan semasa haid.

Begitu juga apabila anda minum soda terlalu kerap yang boleh menyebabkan perubahan dalam kitaran haid. Biasanya, doktor akan melakukan pemeriksaan atau ujian perubatan tertentu sebelum menentukan rawatan yang paling tepat.

Recent Posts